hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gerede Çayı'nda kirlilik rahatsızlık yaratıyor

    Gerede Çayında kirlilik rahatsızlık yaratıyor
    expand

    Gerede Çayı'nda kirlilik rahatsızlık yaratıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat KÜÇÜK/GEREDE(Bolu),(DHA) - BOLU'nun Gerede ilçesinde 100'ü aşkın köyden geçen Gerede Çayı'ndaki kirlilik köylerde yaşayan vatandaşların hayatını olumsuz etkiliyor. Köylüler, çaydaki yoğun koku ve kirliliğin sebebinin ilçede bulunan fabrikalardan kaynaklı olduğunu öne sürerek, çözüm bulunmasını istedi. 

    Gerede ilçesinden Karabük'ün Eskipazar ilçesine kadar uzanan Gerede Çayı'nda son yıllarda meydana gelen kirlilik ve koku tepki çekiyor. Sudaki kirlilik ve koku nedeniyle çayın geçtiği 100'ü aşkı köyde yaşayan vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. Çayın geçtiği köylerde biri olan Bahçedere köyünde yaşayan vatandaşlar da çayın yaydığı koku ve sudaki kirlilik sebebiyle hayvanlarının içme suyu ihtiyacını karşılayamadıklarını, yoğun kokudan nefes almakta güçlük çektikleri belirtti. Köylüler, evlerinin dışında köy işlerini yaparken maske takıyor. Köylüler, çaydaki yoğun koku ve kirliliğin sebebinin ilçede bulunan deri, tekstil ve diğer fabrikalar olduğunu öne sürerek çözüm bulunmasını istedi.  

    Köyde yaşayan Durmuş Dursun, koku nedeniyle çok rahatsız olduklarını belirterek, "Burası hep kokuyor. Bahçeler de kötü durumda. Burada balık tutardık eskiden. Şimdi balık yaşamaz. Hiçbir canlı yaşayamaz. Biz bile zor yaşıyoruz. Her gün bu kokuların içerisindeyiz burada. Bu pislik Gerede tabakhanelerinden geliyor." dedi. 

    Hasan Yerlikaya ise önceki yıllarda çayda balık tutulduğunu söyleyerek, "Önceden de vardı ama daha azdı. Bu su zamanla bu hale geldi. Burada meyve olmuyor, hayvanlar su içemiyor. Çok hayvanlarımız öldü. Derenin kenarındaki demir aksamlı makineler bozuluyor. Mağdur köylüler. Yoğun bir koku var. Evlere kadar geliyor bu koku. Burada insanlar balık tutar piknik yapardı. Karabük'e kadar gidiyor bu çay. Bütün çayın kenarındaki köyler mağdur durumda." diye konuştu. 

    İbrahim Özdemir, "Biz artık bıktık bu kokudan. Camları kapıları açamıyoruz. Koku direkt eve giriyor." dedi. (DHA) 
    FOTOĞRAFLI 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow