hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gerede'de fay hattının geçtiği bölgedeki binalar yıkılıyor

    Geredede fay hattının geçtiği bölgedeki binalar yıkılıyor
    expand

    Gerede'de fay hattının geçtiği bölgedeki binalar yıkılıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat KÜÇÜK/GEREDE(Bolu),(DHA) - BOLU'nun Gerede ilçesinde Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında fay hattı ve fay hattının kuzeyinde kalan 700 binanın yıkımına başlandı. Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, şu anda 130 binanın yıkıldığını ve yıkım çalışmalarını Nisan ayı sonuna kadar bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.
    Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından fay hattının üzerinde bulunan ve 1'nci derece deprem bölgesi olan Bolu’nun Gerede ilçesinde kentsel dönüşüm projesi başlatıldı. Mikro bölgeleme yöntemiyle fay hattının nereden geçtiğini tespit eden uzmanlar, Demirciler Mahallesi üzerinde bulunan 700 binanın yıkımına karar verdi. Demirciler Mahallesi Riskli Alan Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, fay hattı ve fay hattının kuzeyinde bulunan binalar boşaltıldı. Binalarda ikamet edenler Gerede, Yeniçağa ve Dörtdivan ilçelerindeki evlere yerleştirildi. Bölgede, proje kapsamında yıkılan evlerdeki hak sahiplerinin yerleştirileceği güvenli konutların da inşaat süreci başladı. Bir taraftan yıkım bir taraftan da inşaat çalışmalarının devam ettiği ilçenin Belediye Başkanı Mustafa Allar, yıkım işlemlerinin Nisan ayı sonunda biteceğini belirtti. Başkan Allar, “Şu anda 130 adet binayı yıktık. Bunun içinde 250 civarında bağımsız bölüm, ticaretle birlikte 400 civarında bağımsız bölüm yıkıldı. Yıkımları Nisan sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.
    ‘55 KONUT 9 İŞ YERİ İNŞAATIMIZ DEVAM EDİYOR’
    Yıkım çalışmaları ile birlikte inşaat çalışmalarının da bir yandan başladığını belirten Allar, “Bu konutlar fay hattı üzerinde bulunan rezerv alanı ile alakalı önce yer seçimini yaptık. Riskli bölgenin üzerinde kalan alanı temizlemek adına kardeşlerimiz mağdur etmemek adına buraya şu anda 55 konut 9 iş yeri inşaatımız devam ediyor.  İnşallah bunu da bu sene sonuna kadar teslim edileceği kanaatini taşıyorum. Deprem bölgesinde gördük. TOKİ’nin konutlarında en ufak bir çizik dahi olmadığını. Burada zemin iyileştirmesinden gerekirse kazık çalışmasına kadar en güzel şekilde yapıldığını belirtmek isterim.  Burada zemin iyileştirmesi yapıldı.  Yapıların doğru yapıldığı yapı denetimin ne kadar doğru olduğunu burada bir kez daha görmüş oluyoruz.  İnşallah bizim vatandaşlarımızda hemşerilerimiz de buradan en iyi şekilde istifade edecekler. Güvenli konutlarda kalacaklar. Devletimiz imkanları ile buna kavuşmuş olacaklar.  İnşallah bunlarda örnek teşvik edecek.” diye konuştu.
    Başkan Allar, bölgedeki vatandaşları ikna süreçlerini de anlatarak, "Tüm ekibimle beraber insanları ikna etmek için birebir görüşme sağladık. İnsanlara buradaki binaların yapı stokunu, değiştirmememiz gerektiğini ifade ettik. Bu alanda yaklaşık, 750 bağımsız bölüm var. İş yerleriyle beraber, bin 30 civarında bir bölümün dönüşümünü gerçekleştiriyoruz. Burada vatandaşlarımızla yüzde 90 oranında uzlaşmalarımızı gerçekleştirdik." dedi.
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow