hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi

    Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi
    expand

    Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)- BURDUR'un Hacılar köyünde bulunan Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllardaki kazıda çıkarılan kilimin desenleri, resim öğretmeni Hülya Altuğ tarafından ıslak dövme keçeye işlendi.

    Burdur Belediyesi Kültür ve Sanat Atölyesi'nde 20 yıldır gönüllü eğitim veren resim öğretmeni Hülya Altuğ, 1950'li yıllarda Hacılar Büyük Höyük kazılarında bulunan kilimin desenlerini keçeye işledi. Altuğ, "Yaklaşık 2 yıldır ıslak dövme keçe çalışması yapıyoruz. Burdur'da 18'inci yüzyıldan itibaren ıslak dövme keçeciliği yapıldığının örneklerini görüyoruz" dedi.

    Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllarda yapılan kazı sırasında çıkan kilimdeki desenleri keçe üzerine işlediğini söyleyen Altuğ, "Aynı desenleri, aynı motifleri birebir işledik. Motiflerimiz Anadolu desenleri içerisinde kilim desenleri, motifleri. Bu desenlerin bir çoğunu Hacılar Höyük'ten çıkan seramiklerin üzerinde de görebiliyoruz. Hacılar höyüğünden çıkan kilimimizin ölçüsü 195'e 110 santim. Biz bunu ıslak dövme keçeye 180'e 135 santim olarak uyguladık. Birebir aynı motifleri kullanarak çalışmamızı yaptık" diye konuştu.

    Kültür ve Sanat Atölyesi'ndeki kursiyerlerin farklı kilim desenleri üzerinde çalıştıklarını söyleyen resim öğretmeni Hülya Altuğ, "Geleneksel çatıyı bozmadan, geleneksel motiflemeyi bozmadan geçmişi günümüze taşımaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız için coğrafi bölge işareti almayı düşünüyoruz. Çok uzun yolumuz var. Ama tarihe iz bırakan bu tür çalışmaların hayatımızda olmasını, geleceğe taşımayı, bu perspektifte sanatsal kimliğin Burdur çerçevesinde devam etmesini istiyoruz. Bu misyon bence bu. Burdur'un kültürel mirasının bir harman olduğunu düşünüyorum. 18'inci yüzyıldan günümüze gelinceye kadar birçok keçe işleri yapılmış ama günümüze taşıyamamışız. İnşallah bizler coğrafi bölge işareti alarak Burdur'un kendi kimliğini kazanmasına faydamız olur diye düşünüyorum" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow