hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bilgi ve tecrübelerimize yenilerini ekledik

    Bilgi ve tecrübelerimize yenilerini ekledik
    expand

    COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NİLÜFER ÇEVİKEL: DOSABSİAD BAŞKANI

    Bilgi ve tecrübelerimize yenilerini ekledik
    Nilüfer Hanım, sizi tanıyabilir miyiz?

    Bursa doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite öğrenimini Bursa’da tamamlandıktan yabancı dil ve dış ticaret eğitimi için yırt dışına gittim. 1999 yılında iş hayatına atıldım. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdikten sonra tekstil sektörüne 2002 yılında iplik büküm ile atıldım. Bugün entegre bir tesis olan ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğum Nil-San Tekstil, doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 70 ülkeye ihracat yapıyor.
    AKTİF OLARAK ÇALIŞIYORUM
    Bunun dışında Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TUGİAD) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde İcra Kurulu üyesi olarak görev yapıyorum. Ayrıca Türkiye genelinde birçok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak çalışıyorum.

    Koronavirüs salgınından iş dünyası ne ölçüde etkilendi?
    Bilgi ve tecrübelerimize yenilerini ekledikCOVID-19’un ortaya çıkmasının ardından iş dünyası kısa bir bocalama süreci geçirdi. Ardından toparlanmaya başlayarak, Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmeye başladık. Tekstil ve otomotiv sektöründe “Türkiye’nin lokomotifi” konumundaki Bursa, pandemi sürecinde çok daha fazla sorumluluk aldı ve bir anlamda öncülük etti diyebilirim.

    İŞÇİ ÇIKARMAMA KARARI ALDIK

    Bursa’daki iş insanları olarak gelişmelere anlık tepkiler verdik ve pozisyon aldık. Bir yandan ekonomik daralmanın getirdiği zararları üstlenip işçi çıkarmama kararı aldık, diğer yandan dijitalleşme anlamında adımlar attık. Yardım faaliyetlerini sürdürdük, paylaşımcı özelliğimizden ödün vermedik. Ayrıca bu sürecin birlik ve beraberlik içinde atlatılabileceğini düşünerek, hem üyelerimize hem tüm iş insanlarına edindiğimiz bilgileri aktardık.

    Yardım faaliyetlerinizden de söz etmeniz mümkün mü?
    Ramazan ayında erzak yardımlarımız oldu. Ayrıca sağlık çalışanlarına yönelik hem maske, siperlik ve benzeri malzemeler hem de iftar organizasyonları gerçekleştirdik. Yardımlarımız Bursa ile sınırlı kalmadı. Anneler gününde ülkemizin çeşitli illerindeki annelerimizin dileklerini gerçekleştirdik. Bu süreçte barınakta ve sokakta yaşayan hayvanları da unutmadık elbette. 11 yılı aşkın süredir devam ettirdiğimiz mama ve benzeri yardımları bu yıl arttırdık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Pandemi ile mücadelenin bilgi ile aşılabileceği bilinciyle hareket ederek sürekli araştırma içindeyiz. Bir yandan da iş dünyasının sorunlarını ilgili bakanlıklara ve birimlere aktarıyoruz. Gelen yanıtları, alınan önlemleri, kredi desteklerini, başvuru şartlarını ve diğer konuları üye firmalara ve iş dünyasının aktörlerine iletiyoruz. Çok çalışıyoruz ve araştırıyoruz. Dünyadaki ve Türkiye’deki tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Artık iş dünyası olarak olası olumsuzluklara karşı çabuk tepki veriyor, önlem alıyoruz. Şehirlerarası seyahatlerin bile yapılamadığı 3,5 aylık süreçte müşteri görüşmelerini, yatırım fırsatlarını dijital mecraları kullanarak yapmaya çalıştık.

    DÜNYA TİCARETİ DEĞİŞİYOR

    Önümüzdeki süreçte, fuar ve benzeri organizasyonların da dijital araçlar kullanılarak düzenlenebilmesi için ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda uzman bir ekip yoğun bir şekilde çalışıyor. Günümüz teknolojisi sayesinde aslında her firma kendi fuar organizasyonunu oluşturabilir. Artık alım ve satımların klasik fuarcılık anlayışıyla yapılması mümkün görünmüyor. Dünya ticareti değişiyor ve bu değişime herkes vakit geçirmeden ayak uydurmalı. Firmalarımız fuar alanlarını yanlarında taşıyabilmeli ve bu şekilde potansiyel müşterilerle bir araya gelmeli. Ayrıca sanal fuarcılığın maliyet açısından da faydalı olacağını düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    COVID-19 iş dışında özel yaşantınızı nasıl etkiledi?
    Bilgi ve tecrübelerimize yenilerini ekledikHerkes gibi ben de virüsten korunmak için bazı tedbirler aldım elbette. Gerçi işlerimizi yoluna sokmak, yeni pazarlara ulaşmak, bu süreci en az hasarla kapatmak için iş potansiyelimiz normalin iki katı arttı, ama boş zamanlarımı ağırlıklı olarak evde geçiriyorum. Ziyaretlere gitmemeye, eve de misafir kabul etmemeye gayret gösteriyorum. Evden de zoom ve benzeri dijital iletişim kanallarını kullanarak hem aile, arkadaş ve dost görüşmelerini yapıyor, hem de dernek ile toplantılarımızı gerçekleştiriyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KURALLARA UYMAK ÖNEMLİ

    1 Haziran’da başlayan yeni normal hayata dönüşle birlikte evin dışında da zaman zaman vakit geçiriyorum. Pandemi kurallarına uygun şekilde yakınlarımla ve arkadaşlarımla buluşuyorum. Ancak şunun altını iyi çizelim pandemi kurallarına uymak çok önemli. Sosyal mesafeyi korumalı ve mutlaka maske kullanmalıyız.

     ‘İTİCİ GÜÇ BURSA OLACAK’

    Mevcut dönemde iyi bir süreç yönetildi. Türkiye ve Bursa’nın konumu bu çerçevede nasıl olgunlaşır?
    Devletimizin aldığı tedbirler, Türkiye’deki iş insanlarının ‘işçi çıkarmıyoruz’ kararı sayesinde çalışanlarımızı bu süreçte koruduk. Yeni normal yaşama geçiş de başladı. Virüs ile hem sağlık hem de ekonomik anlamda iyi mücadele eden Türkiye, yeniliğe açık, girişimci iş dünyası sayesinde yeni süreçte farkını hissettirecektir. Eylül ayı ile birlikte toparlanma sürecine geçileceğini, yılsonu 2021’in ilk dönemi gibi Türkiye ekonomisinin yükselişe geçeceğini düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTİHDAM İÇİN ÇALIŞIYORUZ

    Bu yükselişin itici gücü elbette Bursa olacaktır. Çünkü Bursa iş dünyası sorunlar karşısında daha çabuk pozisyon alabiliyor ve karşı çözüm odaklı çalışmalar yürütüyor. Mesela biz DOSABSİAD olarak işçi çıkarmama kararımızın yanında istihdamın arttırılması içinde çalışmalar yürütüyoruz. BTSO bünyesindeki BUTGEM ile meslek edindirme kursları ile ilgili ortak çalışmamız var. Pandemi sonrası normal hayata dönüş ile birlikte açılacak kurslarla nitelikli personel yetiştirme ve istihdam konusunda sanayiye hizmet etmeye devam edeceğiz.

    Pandemi sürecini öğrenerek ve araştırarak geçirdiğinizi söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?
    Öncelikle dünyadaki ekonomik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Dünya pazarındaki rakiplerimiz neler yapıyor, bunları mercek altına aldık. Şu bir gerçek ki iş dünyamız bu pandemi sürecinde ciddi bir gelir kaybı yaşadı. Bunu bir nebze olsun giderecek yeni yatırım olanakları noktasında da iş insanlarını online seminerler aracılığıyla uzman yatırımcılarla buluşturduk. Örneğin, Blockchain Teknolojisi ve Kripto Para, yeni ekonomi ve dönüşüm, etkili iletişim konularında uzman kişilerle eğitim ve seminerler yapıldı.

    TOPLANTILAR UFKUMUZU AÇTI

    TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, video konferans yoluyla ‘COVID-19 Salgını Sonrası Ev Tekstili Sektörü’ konulu toplantıda görüşlerini paylaşırken, Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES) Başkanı Gürkan Yıldırım ise ‘Türkiye-Avrupa Arasındaki İş Hacmini Nasıl Arttırabiliriz?’ ve ‘İhracat ve İthalat Yapmaya Hazırlanan Yeni Girişimcilere Veri Tabanı’ konularında ufkumuzu açtı. Vergi Uygulamaları konularıyla ilgili Vergi Dairesi Başkanımız Nuri Karakaş ile yaptığımız video konferans toplantısıyla üyelerimizi bir araya getirerek sorularımızı yanıtlayıp, çözümleri konusunda yardımcı oldular.

    Bu yaz tatil yapma konusu da şuan gündemde olan konulardan; tatil planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
    Öncelikle henüz ilgili bir plan yapmadım ve çevremdeki pek çok iş insanı da şu an tatili düşünmüyor. Ancak elbette zorlu geçen sürecin ardından dinlenmek, geleceğe daha zinde bir şekilde hazırlanmak için bir tatil programımız olacak. Ayrıca iş insanlarının genellikle öyle belli bir tatil programı yoktur. Bulabildiği ilk boşluğu değerlendirir ve birkaç günlüğüne bir yerlere kaçar. Sanırım bu yıl da böyle olacak. Büyük bir olasılıkla işimizin başına kolay ve çabuk dönebileceğimiz ülkemizde bir tatil beldesine gideriz diye düşünüyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow