hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekliler reformdan ne bekliyor?

    Emekliler reformdan ne bekliyor
    expand

    Emekli maaşları ile ilgili düzenleme yapılmasını isteyen Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, ikramiye ile desteklenmeleri gerektiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emekliler reformdan ne bekliyorSağlık hizmetlerinin tamamen kamusal olması ve özel geriatri servislerinden faydalanmaları gerektiğini belirten Onayman, vergide de adalet sağlanmasını beklentilerini dile getirdi.

     Türkiye’de yaklaşık 13 milyon emekli bulunduğunu belirten Tüm Emekliler Sendikası Bursa Şube Başkanı Günay Onayman, işsizlerden sonra gelen en mağdur ve en yoksul kesimin emekliler olduğunu söyledi. Bu mağduriyeti, yoksulluğu, eşitsizliği ve hukuksuzluğu yaratan başlıca uygulamalar olduğunu ifade eden Onayman, bunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

    ‘TALEBİMİZ ÇOK HAKLI’

    Geçmişten bugüne kadar gelmiş, geçmiş tüm hükümetlerin ve onun yetkililerinin, ülke ve devlet adına katıldıkları toplantılarda temel hak ve özgürlüklere ilişkin tüm uluslararası sözleşmelerin altına imzalarını attıklarını belirten Onayman, “Ülkelerine döndüklerinde, buna göre iç hukukta düzenlemeye baş vurmamışlar; işçi, işveren ve kamu çalışanları dışında, başta emeklilerimiz olmak üzere diğer toplum kesimlerinin dernek değil “Sendika Kurma ve Sendikaya Üye Olma” hakları engellenip, yok sayılmakta ve hukuksal yaptırımlarla karşı, karşıya bırakılmaya devam edilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Talebimiz çok haklı ve nettir. Yıllardan bu yana uygulamaya sokulmayan ve altında ülke imzamız bulunan tüm uluslararası sözleşmelerde yazılı herkesin sendika kurma ve üye olma hakkı derhal ve acilen iç hukukta yapılacak bir düzenlemeyle ‘Statü Yasası’ yürürlüğe sokulmalıdır. Bu yasal boşluk giderilmelidir” dedi.

    Geçmişte mevcut iktidar tarafından uygulamaya sokulan ve şu an yüzde 80’i mevcut asgari ücretin altında maaş almak zorunda kalan uygulama olduğunu belirten Onayman, “Her 6 ayda bir gerçekçi olmayan sözde enflasyon orantılı yüzdelik emekli maaş artış uygulamasına son verilmeli. Emekli sendikasıyla masada ‘Toplu Sözleşme Müzakeresiyle’ belirlenecek seyyanen zam uygulamasına geçilmelidir” diye konuştu.

    ‘KATKI PAYI ALINMAMALI

    Emekli maaş bağlama oranlarında yapılan eşitsiz ve adaletsiz uygulamalar yüzünden ortaya haksız ve gerçekçi olmayan farklı maaş uygulamalarının çıktığını söyleyen Onayman, yeniden organize edilip, intibak düzenlenmesine gidilmesini istedi. En düşük emekli maaşının brüt asgari ücret tutarında olması gerektiğini belirten Onayman, “Her Yıl 4 maaş tutarında emeklilere ikramiye verilmelidir. Emekli maaşlarına kalkınmadan pay verilmelidir. Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı ve hastanelerde yaşlı bireylerin rahatlıkla muayene ve tedavilerinin yapılabilmesi için özel geriatri servislerinin hizmete sokulması gerekir. Emekli ve yaşlılardan sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır. Vergide adalet sağlanmalı, çok kazananla, az kazanan arasındaki fark mutlaka adaletli olmalıdır. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, kayıt dışılığın önüne geçilmelidir” dedi. -SON-

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow