hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gemlik Belediye Başkanı Sertaslan'dan 'Körfezime Dokunma' çağrısı

    Gemlik Belediye Başkanı Sertaslandan Körfezime Dokunma çağrısı
    expand

    Gemlik Belediye Başkanı Sertaslan'dan 'Körfezime Dokunma' çağrısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kazım BULUT/GEMLİK(Bursa),(DHA)-BURSA'da Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, bir firmanın derin deniz deşarjı yapmasıyla ilgili açıklama yaptı. Firmanın deniz suyunun ısınmasında payı olduğunu belirten Sertaslan, "Gemlik Körfezinin değil, tüm Marmara Denizi ve ilçenin de sorunudur" dedi.

    Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, sosyal medyasından yaptığı çağrıyla, 'Körfezime Dokunma' sloganıyla Gemlik sahilinde program düzenledi. Programa, CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, STK ve dernek temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Sertaslan,  denize zarar verdiğini öne sürdüğü firma için, "Bu sadece Gemlik Körfezinin değil, tüm Marmara Denizi ve ilçenin de sorunudur. Tüm halkımızı, siyasi partilerimizi, STK’ları çağırdım. Zamanında istihdam yaratacak demiş, izin vermişiz. Geçtiğimiz yıl Gemlik Körfezi ve Marmara Denizi dile geldi. Taşıyamadığını gösterdi. Müsilajı hatırlıyoruz. Cumhurbaşkanı'mız ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘seferbelik’ ilan etti. Firma diyor ki ‘Bunu ben mi yaptım?’ Evet, senin de payın var, bizim de payımız var.  Bir tesisimiz, saatte körfezde 5 bin 500 metreküp su çekip, sonrasında ısıtıp denize bırakacağını söyleyen başvuruda bulunmuş. Topyekün başımıza gelen çevre felaketi, bizi önlem almaya itti. Hala telafisi mümkün. Atacağımız imza ve başlatacağımız süreç, bunun önüne geçebilir" dedi. Sertaslan, sözlerine şu şekilde devam etti:

    "İlgili işletme ÇED Raporunda ‘biraz ısıtacağız’ ibaresine yer vermiş. ÇED Raporunun ne kadar ciddiyetsiz ve parayla yaptırılmış bir iş olduğunu anlayacaksınız. 5 bin beş yüz metreküp suyu bir saatte çekecekler. Tüm Gemlik’in, tüm günde tükettiği su miktarının yedi katını denizden çekecek ve biraz ısıtıp geri verecek. Kontrollerde izin verilen sınırlara göre yapacakmış. Suyu 35 dereceden fazla ısıtmama şartı koymuş bakanlık, ikinci sınır da, bulunduğu bölgenin deniz suyu sıcaklığını belli mevsimlerde 1, belli mevsimlerde 2 dereceden fazla ısıtmayacaksın. Var mı Gemlik Körfezinde, herhangi bir bölgenin ısınmaya tahammülü var mı? Müsilajın sebepleri insan yükü ve suyun ısınmasıydı. Dünyada 1,5 derece deniz suyu sıcaklığı artmış iki yılda, Marmara Denizi 2,5 derece artmış. Bunu da çevredeki işletmeler yaratmış’’ dedi.

    FOTORĞAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow