hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Keles halkı geçimini mantardan kazanıyor

    Keles halkı geçimini mantardan kazanıyor
    expand

    Keles halkı geçimini mantardan kazanıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orhan BOZDEMİR/KELES,(Bursa,(DHA)- Yağışların bol olması ve dolu, Keles ilçesinde çilek ve kirazı vururken, ayı mantarının bollaşmasına neden oldu. İlçe halkı mantar ile geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

    Keles ilçesinde görülen ayı mantarı ilçenin geçim kapısı oldu. Bu yıl dolu ve fazla yağmur, çilek ve kirazı dalında vurdu. İlçe halkı bu zararı ormanlık alanda topladıkları mantar ile kapatıyor. Ormanlık bölgeler mantar toplayan vatandaşlar ile doluyor. Bazı firmaların yurt dışına ihraç etmek için mantar alması Keleslilerin yüzünü güldürdü. İlçe merkezinde ve kırsal mahallelerde ayı mantarı ve horoz mantarı adı verilen mantarlarını alan tezgah açıyor.

    Keles Ormanlarında fazla bulunan bu mantar türleri Keles halkı için ek gelir kaynağı oldu. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Keles’in coğrafik yapısının yüzde 57’si ormanlık alanlardan oluşuyor. İlçe sakinleri ise bu durumu fırsata çevirdi. Aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen ilçe sakinleri, ormanlık alanlardan topladıkları mantarları akşam tezgahlarda satışa sunuyor. Mantarın kg.fiyatı 13-18 TL arasında her gün değişiyor.

    Mantar toplayan İsmail Balkan, “Bu sene yağışların çok olması ile birlikte dolu yağışı ilçemizdeki tüm üreticilerimizi perişan etti. Mahsullerimiz dalında kaldı. Çilek tarlada çürüdü. Kirazı ise dolu yerle bir etti. Şimdi bu mantar bize biraz teselli oldu. Hava durumunu saatlik takip ediyoruz. Yağış olmadığı zamanlar ailemizle birlikte ormana gidiyor ve mantar topluyoruz. Hem aile ekonomimize hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Bunun için mutluyuz” dedi  

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow