hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kendini koru şehrini koru

    Kendini koru şehrini koru
    expand

    Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile çevre ve güzel Bursa’mız hakkında yapılanlar ve planlanan tüm girişimler Hürriyet Bursa sayfalarında kamuoyuyla buluşuyor. Kendini Koru, Şehrini Koru başlıklı yazı dizimizle birlikte tüm hemşehrilerimize sağlıklı ve daha yeşil, daha temiz bir kentte yaşamak adına 6 gün boyunca Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü faaliyetleri en yetkili ağızlardan naklediyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toprak bereketleniyor

    Bursa’da 2023 yılı sonuna kadar katma değeri yüksek 5 milyon meyve fidanını toprakla buluşturmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, böylelikle tarım ekonomisine yıllık 250 milyon liralık katkı sağlamış olacak.

     

    Kendini koru şehrini koru

    Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin tarımda 2023 vizyonunu değerlendiren Başkan Alinur Aktaş, göreve geldikleri ilk günden beri katma değeri yüksek ürün üretimine katkı verdiklerini hatırlattı. Bursa tarımına kazandırılacak 5 milyon fidan için yapılacak 25 milyon liralık yatırımın yarısının Büyükşehir tarafından sübvanse edileceğini kaydeden Aktaş, kalan yarısının ise ürününe göre çiftçilerden hasattan hasada birkaç vade ile alınacağını vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    30 MİLYAR LİRALIK DÖNGÜ

     

    5000 dekarı aşkın alanda yapılacak ihracata uygun nitelikte 7500 ton yeni ürün üretiminin Bursa tarımına kazandırılacağını dile getiren Aktaş, “Her yıl artarak devam edecek üretim ile 2023 yılı itibariyle sadece direkt ürün bazlı gelirler ile şehrimizin ve ülkemizin, tarım-gıda ekonomisine yıllık 250 milyon liralık katkı koyuyoruz. Fidanların verimli ömürlerinde ekonomimize toplamda 10 milyar liralık katkı koyuyoruz. Desteklerimiz ile oluşacak üretim alanlarının dolaylı gelir ve iş imkânları da göz önünde bulundurulduğunda tarım, gıda sanayi, işleme, ambalaj, gübre, yakıt, sarf malzemeleri, istihdam, tarım teknolojileri ve diğer ilgili sektörlerde, ilk 10 yılda yaklaşık 5 milyar, verimli ömürde ise yaklaşık 30 milyarlık bir ekonomik döngü ortaya çıkacağını öngörüyoruz. Yaklaşık bin 600 ailenin daha aile işletmeciliği modeli içerisinde tarımsal üretime katkı koymasını sağlıyoruz. Bu yolla yaklaşık 10 bin kişilik daha yeni istihdama kapı aralıyoruz” diye konuştu.

    DİJİTAL TARIM

    Kendini koru şehrini koru

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birçok hizmetin sanal ortama taşındığı dijitalleşen dünyada çiftçilere yönelik bazı hizmetleri de sanal ortama taşıdıklarını dile getiren Aktaş, çiftçilerin hizmete daha kolay erişimi için “Tarım A.Ş. Destek Sistemi (TDS)” adlı online platformu hayata geçirdiklerini söyledi. Aktaş, “Bu platform sayesinde çiftçilerimiz projelerimize başvurularını bulunduğu yerden kolaylıkla yapabilecek. Destek başvurularında istenen toprak analizi için de online başvuru yapılacak ve ekiplerimiz gidip, toprak numunesi alacak. Analizler yapıldıktan sonra sonuçlar da yine mobil uygulama veya web adresinden görülebilecek” dedi.

    İHRACAT HEDEFİ 1 MİLYAR $

    Kendini koru şehrini koru

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa’nın 2019 yılı tarımsal ihracatının 287 milyon dolar, 2020 ihracatının ise 350 milyon dolar olduğunu hatırlatan Aktaş, “Özellikle pandemi sürecinde birçok sektörde gerileme yaşanırken, tarım sektöründe yükselme yaşandı. Neden 1 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koymayalım! Şehrimizin tanıtımının dünyanın her yerinde yapılması, ürünlerimizin dünyanın her tarafına satılabilmesi için üretmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.
    Alinur Aktaş, tarım noktasında nitelikli üretim için gerekli altyapı çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. Üretimin doğru yerde yapılması ve kaynak israfını önlemek adına toprak analizi istediklerini dile getiren Başkan Aktaş, analizlerde olumsuz sonuçlar çıkması halinde çiftçileri başka ürünlere yönlendirdiklerini ifade etti. Fidan bedellerinin yarısını Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını anlatan Aktaş, “‘Nasıl olsa bunlar dağıtılıyormuş alalım’ gibi bir algı var. Verdiğimiz bu fidanların doğru yerlere ulaştırılması bizim en büyük hayalimiz” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    126 BİN ÇİLEK FİDESİ

    Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği’nin (HAGEL) katkılarıyla Kelesli çiftçilere 126 bin adet çilek fidesi dağıtıldı.
    Bugüne kadar yüksek verimli hayvan ırklarının temininden çiftçi eğitimlerine, fide, fidan ve tohumluk desteğinden ekipman teminine kadar her alanda kırsal kalkınmanın sağlanması için çalışan Büyükşehir Belediyesi, Keles’in Kocakovacık mahallesindeki çiftçilere çilek fidesi dağıttı. Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği işbirliğinde Keles Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında hayata geçirilen projede 1’er dönümlük 6 seraya 126 bin adet çilek fidesi dağıtıldı. Temin edilen çilek fidelerinin maliyetinin yüzde 70’i HAGEL ve Büyükşehir Belediyesi, kalan kısmı ise çiftçiler tarafından karşılandı.

    HARMANCIK’A AYVA MARKASI

    Özellikle kente çok fazla göç veren Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan’da göçün önüne geçmek amacıyla Harmancık’ı tarımda markalaştıracak yeni bir proje de devreye alındı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’yle imzalanan protokolle, 9 mahallede 23 üreticiye toplam 6 bin adet ayva fidanı dağıtılırken, ilçenin ayva üretiminde markalaşması hedefleniyor. Projenin, tam verim sağlandığında ilçe ekonomisine yıllık 1,5 milyon TL katkı sağlaması bekleniyor.

    çiftçiye destek sofralara lezzet

    Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Keles’e kurulan BESAŞ Süt Ürünleri Tesisi, 2020 yılında bölge çiftçisinden 4 milyon litreden fazla süt aldı; karşılık yaklaşık 11 milyon TL ödeme yaptı.

    Orhaneli, Keles, Büyükorhan ve Harmancık ilçelerindeki kalkınma kooperatifleri ve birlikler vasıtasıyla 2020 yılı boyunca çiftçiden 4 milyon 300 bin litreden fazla süt alan BESAŞ, buna karşılık 11 milyon 94 bin TL ödeme yaptı.
    Dağ bölgesi çiftçilerinden alınan sütlerle, yeni teknolojilerle geliştirilmiş tesiste tamamen hijyenik koşullarda, kaliteli ve sağlıklı pastörize günlük süt, klasik beyaz peynir, gurme kaşar, tost peyniri, dil peyniri, yoğurt, ayran, lor, krema yapıldı.

    SİYEZ DESTEĞİ

    Ayrıca kırsal kalkınma projesi kapsamında 2020 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı çiftçilere siyez buğdayı tohumu da dağıttı. Karacabey, Büyükorhan, Keles, Kestel, Orhaneli, Nilüfer, Harmancık, Yenişehir ve Mudanya ilçelerinde ekimi yapılan ve çiftçilerin dönüm başına 250 kilogram ürün elde ettiği 34 tona yakın buğday, kilosu 2,5 liradan BESAŞ tarafından satın alındı. Toplanan buğdaylardan elde edilen un ile siyez tam buğday ekmeği üretildi.

    69 MİLYON EKMEK

    BESAŞ, 2020 yılında 69 milyon 594 bin 524 adet ekmeği Bursalılarla buluşturdu. 500’ün üzerinde bayisiyle Bursalılara hizmet veren BESAŞ, her geçen gün bayi sayısını arttırmayı hedefliyor. En fazla üretimi yapılan ekmek 48 milyon 957 bin 768 adetle Francala ekmek olurken, 9 milyon 68 bin 861 adet rol ekmek ve 5 milyon 300 bin 346 adet de tam buğday ekmeği satıldı.

    BURSA’NIN MARKASI

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BESAŞ’ın kurulduğu günden bu yana ‘Tek karımız sağlığınız’ sloganı ile üretime devam ettiğini hatırlatarak, kalite, ekonomi ve hijyenden kesinlikle taviz verilmediğini vurguladı. . Aktaş, “Göreve geldiğimiz 2017 yılı Kasım ayından bu yana 13 milyon 632 bin 692 litre sütü çiftçilerimizden alarak bu süre zarfında 29 milyon 315 bin 823 TL ödeme gerçekleştirdik. BESAŞ kurulduğu zamanda sadece ekmek ürünleri üreten bir firmaydı. Bugün ise, gün geçtikçe artan ihtiyaçlar doğrultusunda 500’ün üzerinde satış noktasıyla, üretilen ürünlerin yanında 150 çeşide yakın temel tüketim ve gıda maddelerinin satışını da gerçekleştiren bir kurum haline geldi” diye konuştu.

    Önce eğitim sonra dikim

    Büyükşehir Belediyesi, artık fidan talebinde bulunan çiftçilere önce eğitim, sonra fidan verecek.

    Kendini koru şehrini koru

    Bursa’nın üzümsü meyveler alanında lider konuma gelmesi ve çiftçilerin katma değeri yüksek ürün üretimi konusunda desteklenmesi amacıyla Tarım A.Ş. tarafından 2018 yılında başlatılan “Kaliteli Ahududu Yetiştiriciliği Projesi” ve “Yaban Mersini Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında bugüne kadar çiftçilere 650 bin adet fide ve fidan desteği sağlandı. Bu desteği artırarak her yıl 1,5 milyon fide ve fidan desteği sağlamayı hedefleyen Tarım A.Ş., elde edilen ürün miktarı ve ürün kalitesinin artırılması amacıyla çiftçilerin eğitimi için de önemli bir projeyi başlattı.
    ÇİFTÇİ AKADEMİSİ
    Fide ve fidan desteğinin yanında eğitim ve örnek uygulamalarla çiftçileri en doğru şekilde yönlendirmeyi amaçlayan Tarım A.Ş., Büyükşehir Çiftçi Akademisi çatısı altında eğitim faaliyetlerine başladı. İlk aşamada önceki dönemlerde Tarım A.Ş.’den fide ve fidan desteği alan tüm çiftçiler eğitimden geçiriliyor. Çiftçilere, eğitim sonunda katılım belgesi veriliyor. Önümüzdeki süreçte ise eğitimler, fidanlar dağıtılmadan yapılacak.

    TARIMIN MARKA DEĞERİ ARTIYOR

    Kendini koru şehrini koru

    Bursa Büyükşehir Belediyesi, çiftçileri katma değeri yüksek ürünlere yönlendiriyor. İştiraklerinden Tarım A.Ş. aracılığıyla BlackBursa markasıyla siyah inciri tescilleyen Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın halen 13 olan Coğrafi İşaret Tescil Belgesi bulunan ürün sayısını yeni tarımsal ürünlerle artırmayı hedefliyor.

    13 TESCİLLİ ÜRÜN

    Kendini koru şehrini koru

    Ürünlerin markalaşması, dünyaya tanıtılması, kalitesinin yükseltilmesi ve dünya piyasalarında yer almalarının sağlanması açısından coğrafi işaret tescil belgelerinin bulunması son derece önem taşıyor. Dünya genelinde coğrafi işaret tescilli ürünler milyarlarca dolarlık pazar payına sahip olurken, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Tarım A.Ş.’nin de katkılarıyla 2020 yılı itibariyle Bursa’nın sahip olduğu coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 13’e ulaştı. Bursa Bıçağı, Bursa İpeği/ Bursa İpek İpliği, Bursa Siyah İnciri/ Bursa Siyahı, Bursa Şeftalisi, Gemlik Atı, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, İnegöl Köfte, İznik Çinisi, Karacabey Soğanı, Bursa Kestane Şekeri ve Orhangazi Gedelek Turşusu coğrafi işaret tescilli ürünler arasına girdi.

    Kendini koru şehrini koru

    YENİ ÜRÜNLER YOLDA

    Aynı zamanda çilek, kestane şekeri, tahinli pide, cevizli lokum, pideli köfte, süt helvası, cantık gibi ürünlerin de coğrafi işaretinin alınması planlanırken, Tarım A.Ş. de marka değeri yüksek ahududu ve yaban mersini gibi ürünler için de coğrafi işaret tescili alınması için çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’deki ahududu üretiminin yüzde 96.7’sini gerçekleştiren Bursa’nın bu alanda ihracata yönelmesini amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin, Tarım A.Ş. aracılığıyla başlattığı ‘Kaliteli Ahududu Yetiştiriciliği Projesi’, bu ürüne olan ilgili de artırdı. Proje kapsamında ahududu yetiştiricilerini eğitim için Bosna Hersek’e götüren Büyükşehir Belediyesi, aroması, dayanıklılığı ve lezzeti ile ihracata en uygun cins olan ‘polka’ cinsi ahududuyu Bosna Hersek’ten ithal ederek, doku kültür laboratuvarlarında çoğaltıp, üreticilere yüksek verimli ahududu fidelerini dağıttı. Tarım A.Ş. projesi kapsamında, ahududu yetiştiriciliği konusunda eğitim alan, ardından Bosna Hersek’e gidip verimli üretim tekniklerini yerinde gören Bursalı çiftçiler, Büyükşehir Belediyesi’nin dağıttığı fidanlardan iki yıldır hasat yapıyor.

    YABAN MERSİNİNE İLGİ

     

    Büyükşehir Belediyesi, Bursa’yı üzümsü meyvelerde lider konuma getirmeyi hedefliyor. Çiftçilere dağıtılan fidan maliyetlerinin yarısının Büyükşehir tarafından karşılandığı, kalan yarısının ise ikiye bölünerek, ilkinin ikinci hasattan sonra, diğerinin ise üçüncü hasattan sonra alındığı proje kapsamında yaban mersini için de coğrafi işaret tescil belgesi alınması amaçlanıyor.
    Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’da katma değeri yüksek tarıma her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow