hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Koronavirüs dezenfeksiyonu

    Koronavirüs dezenfeksiyonu
    expand

    Koronavirüsün bizler öğrettiği konuların başında temizlik ve hijyenin önemi geliyor. Çoğumuz pandemi ile başa çıkabilmek için evlerimizin “dezenfekte edilmiş”, “mikropsuz” olması gerektiğini anladık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     COVID-19 esas olarak solunum salgıları (tükürük, balgam vb.) ile bulaşmaktadır. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklarla kirlenen yüzeylere, diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göze götürmesi ile bulaşmaktadır. Bu nedenle el hijyeninin yanı sıra, ellerin sık temas ettiği yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu salgının kontrolü için önemlidir. Koronavirüsün yayılmasını önlemenin en ucuz, kolay ve önemli yollarından biri ellerin sabun ve suyla sık sık yıkanmasıdır.
    İyi ve etkin temizlik ve dezenfeksiyon kişilerden, ekipmanlardan ve yüzeylerden bulaşabilecek virüslerin ortamdan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır.

    DAĞA TAŞA KİMYASAL

    Bu dönemde koronavirüs ile mücadelede çok ilginç uygulamalara da tanık olduk. Belediyeler konuya el attı. Yollar, meydanlar, otobüs durakları, çimler gibi dış yüzeylere tekrar tekrar kimyasallar püskürtüldü. İnsan sağlığına olan zararları düşünülmeden. Oysa bu uygulamalar sadece çevre kirliliğine neden oldu. Oysa kimse kaldırımları veya ağaçları yalamayacak.
    “Dış ortamda yapılan dezenfeksiyon işlemleri çok da etkili değil.”
    Bu söz bana değil, Sağlık Bakanlığı bilim kurul üyelerine ait.
    Hepimizin artık öğrenmesi gerekirdi. COVID-19’un bir solunum yolu hastalığı, aksırma ve öksürme yoluyla bulaştığı gibi virüsün bulunduğu yerlere dokunan ellerin yüz ve göze değdirilmesi ile de yayılır. Bu nedenle toplu taşıma araçları, asansör düğmeleri ve kapı kolları gibi belirli yerlerde yapılacak ilaçlamanın toplu ilaçlamadan çok daha etkili olacaktır.
    Büyük ihtimalle genel dış ortam ilaçlamalar hem daha ucuz hem de göz boyamaya dönük bir çalışma. Ama kişisel ve çevresel temizliğe gösterilecek özen virüsten korunmada daha etkilidir.
    “Yolların ilaçlanmasının hiçbir etkisi olmayacaktır. Çalışma saatlerinin israfından başka bir şey değil” diyor.
    Dış mekanda kimyasal kullanmak hem ilgi çekiyor ve morali düzeltiyor, fakat virüsün kontrol edilmesinde etkili bir yol değil. Sokaklarda başı boş dolaşan insanlara basınçlı su sıkıp evlerine gitmelerini sağlamak daha etkili bir yöntem.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EVİNİZİ DEZENFEKTE ETMEK İÇİN 5 ADIM

    Koronavirüs dezenfeksiyonuÇamaşır suyu koronaya karşı çok etkili bir kimyasal maddedir. Çamaşır suyu içerisindeki aktif madde olan hipoklorit doğal mikrop öldürücü olarak bilinir.
    1. Temizlik araçlarınızı hazırlayın
    Maske, tek kullanımlık eldivenler ve bir çamaşır suyu çözeltisi veya koronavirüse karşı etkinlik belirtisi olan uygun bir dezenfektan kullanın. Havalandırma için pencereleri açık tutun ve yüzünüze ve gözlerinize dokunmaktan kaçının.
    2. Yüzeyleri temizlemeye başlayın
    Dezenfektan veya çamaşır suyu çözeltisini hazırlayın ve konutunuzun/ofisinizin zemini bir uçtan diğerine paspaslayın. Tuvalet yüzeylerini ve tutamak, kapı tokmağı, kolçaklar, elektririk anahtarları, klavye, tlefon gibi sık dokunan alanları silmek için tek kullanımlık bezler veya bezler kullanın.
    Dezenfektan uygulamak için bir sprey ürünler kullanmayın, çünkü virüsü daha da yayabilecek sıçramalar oluşturabilir.
    3. Kumaşları yıkamak
    Çarşaf, yastık kılıfı ve battaniye gibi kumaşları yıkamak için bir çamaşır makinesi ve deterjan kullanın.
    4. Tamamlama
    Konutunuzun zemini bir uçtan diğerine silmeyi tekrarlayın, ancak temizlenen alanı kirletmemek için temizlenmemiş alanlardan temizlenmiş alanlara gitmekten kaçının.
    Eldivenleriniz ve maskenizle, kullanılmış tüm bezleri ve diğer atıkları plastik çöp torbasına atın. Eldiven ve maskesini çıkarın, ardından ellerinizi su ve sabunla yıkayın. Temizlik atığını diğer evsel atıklardan ayırın.
    5. Kişisel hijyen sağlamak
    Duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin, ardından havalandırın ve evinizi havalandırın.
    Ev eşyalarını paylaşmaktan kaçının ve kullanılmış eşyaları sabun ve suyla iyice yıkayın.
    Virüs farklı malzemelerin yüzeylerinde en az iki-üç gün yaşayabileceğinden, potansiyel olarak kontamine olmuş yüzeyler iyice dezenfekte edilmelidir. Eviniz dezenfekte edilene kadar ev ziyaretçileri ağırlamaktan kaçınmalısınız

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇAMAŞIR SUYU NASIL KULLANILIR?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanılması halinde oldukça faydalıdır. Mikropları öldürür mükemmel bir temizlik sağlar ancak sağlığa zararlı bir kimyasal olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle sağlığa minimum zarar verecek şekilde, bilinçli bir kullanım şarttır. Çamaşır suyu kullanırken dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Her şeyden önce şunu söylemek gerekir ki içerisinde birçok kimyasal madde bulundurur. Bu nedenle insan sağlığına zararlıdır. Çamaşır suyu kullanılırken dikkat edilmesi gereken şeyler genel olarak şöyledir;
    Ellerinizle temas ettirmekten kaçının: Direkt olarak insan cildine temas etmesi zararlıdır. Eldiven kullanarak cildinizi koruyabilirsiniz.
    Çok fazla solumamaya dikkat edin: Uzun süre solunması insan sağlığı üzerinde son derece olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle kullanıldığı ortamda uzun süre durulmamalıdır. Eğer tuvalet, banyo gibi ortamlarda kullanıyorsanız, kullanımdan hemen sonra ortamdan uzaklaşılmalıdır.
    Deterjanla karıştırmayın: Kimyasal bir içeriğe sahip olduğu için başka bir ürünle tepkimeye girmemesi gerekmektedir. Dolayısıyla deterjan ve benzeri herhangi bir ürünle karıştırılmadan tek başına kullanılmalıdır.
    Günlük hazırlayın: Hazırlanan dezenfeksiyon solüsyonu günlük olmalıdır
    Çok fazla kullanmayın: Kuvvetli bir temizlik malzemesi ve insan sağlığına zararlı olduğu için çok fazla kullanılmaması tavsiye edilir..
    Çocuklardan uzak tutun: Her kimyasal ürünün olduğu gibi bunun da çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerekmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow