hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    BTSO Başkanı Burkay: Adalet duygusunun güçlü olduğu ülkelerde, ekonomi de güçlü olur

    BTSO Başkanı Burkay: Adalet duygusunun güçlü olduğu ülkelerde, ekonomi de güçlü olur
    expand

    BTSO Başkanı Burkay: Adalet duygusunun güçlü olduğu ülkelerde, ekonomi de güçlü olur

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muammer İRTEM/BURSA,(DHA)-BURSA Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM) tarafından organize edilen “Yargıtay Kararları Işığında İş Kazalarında Cezai ve İdari Sorumluluk” paneline ev sahipliği yaptı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, adalet ve güven duygusunun güçlü olduğu ülkelerde ekonominin de güçlü olduğunu söyledi.

    BTSO TAM, iş kazaları konusunda merak edilenlere ışık tutacak önemli bir panele ev sahipliği yaptı. BTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen ve iş dünyası ile hukukçuları bir araya getiren panelde Yargıtay kararları ışığında iş kazalarında cezai ve idari sorumluluk konusu değerlendirildi. Oturum başkanlığını Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er’in yaptığı panelde Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer, Yargıtay 12. Ceza Dairesi Tetkik Hakimi Serap Kaygusuz ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız sunum yaptı. Panelde “İşveren ve İSG Profesyonellerinin Cezai Sorumlulukları”, “Taksirli Suçlar” ile “İş Kazaları Sonucu İşverenler Açısından Oluşan Hukuki Maliyetler” gibi farklı konu başlıkları ele alındı. Panele Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Çelik, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Abdülkadir Şahin, Bursa Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sadık Bölek, Bursa Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Irmak Aslan, Muhsin Koçaslan ve Haşim Kılıç ile BTSO Meclis Divan Üyesi Hakan Batmaz da katıldı.

    “ARABULUCUKLA MAĞDURİYETLER AZALDI”

    Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, adalet ve güven duygusunun güçlü olduğu ülkelerde ekonominin de güçlü olduğunu söyledi. BTSO öncülüğünde Bursa’da hayata geçirilen Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin Türkiye’de ilkler arasında yer aldığını kaydeden Başkan Burkay, “İşçi-işveren anlaşmazlıklarında uygulanan zorunlu arabuluculuk sayesinde mağduriyetler azaldı. Bir toplumsal uzlaşma projesi olarak ortaya çıkan bu sistem sayesinde zaman kaybı ve maddi anlamda yıpratıcı süreçler ortadan kalktı. Arabuluculuk, yargımızın iş yükünü de hafifletti. Bursa iş dünyası olarak Adalet Bakanlığımızın liderliğinde yargı sistemini güçlendirecek tüm düzenlemelere destek vermeyi sürdüreceğiz.” dedi.

    BURSA EKONOMİSİNİN EN BÜYÜK GÜCÜ BTSO

    Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa’nın ekonomik açıdan Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Şehrin bugünkü ekonomik gücüne ulaşmasında BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve yönetim kurulunun büyük payı bulunduğunu ifade eden Birkan, “BTSO, Türkiye’deki oda ve borsalar arasında tahkim ve arabuluculuk alanında da çalışmaya başlayan ilk kurumlardan biri. İstanbul ve Ankara gibi kentlerin önünde yer alıyorlar. Başarılı çalışmalarından dolayı BTSO ve Bursa iş dünyasını ediyorum.” dedi.

    TÜKETİCİ DAVALARINA DA ARABULUCULUK ŞARTI GELİYOR

    Ticarette en önemli konunun ihtilaf yaşanmaması olduğunu belirten Zekeriya Birkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “İhtilaf yaşandığı takdirde ise bunu en kısa sürede çözmek durumundayız. Bu doğrultuda klasik metotlarda 3-5 yıl süren yargılama süreçlerinden arabuluculuk modeline geçtik. İş davaları ve ticari davalarda arabuluculuğu zorunlu hale getirdik. Şu anda Türkiye’de iş davalarında yüzde 70’e yakın anlaşma oranı var. Arabuluculuk, 2020 yılında tüketici mahkemelerinde de dava şartı olacak.” Türkiye’nin Singapur Sözleşmesi’ne taraf olmasıyla arabuluculuk anlaşmalarının uluslararası düzeyde güven ve teminata kavuştuğunu kaydeden Birkan, “Şu anda bunu imzalayan 51 ülke var. Önümüzdeki yıl muhtemelen Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkeler bu sözleşmeye imza atmış olacaklar.” dedi.

    PROFESYONEL YAKLAŞIM

    Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelin oturum başkanı Yargıtay 12.Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Er, iş hayatında profesyonel yaklaşımın iş kazalarının önüne geçmede etkili olacağını söyledi.  Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi Sinan Sezer ise işveren ve İSG profesyonellerinin cezai sorumlulukları hakkında bilgiler verdi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız ise iş kazalarının küresel bir sorun olduğunu söyledi. Dünyada her yıl 3,2 milyon kişinin iş kazaları dolayısıyla hayatını kaybettiğini belirten Yıldız, 300 milyondan fazla ölümcül olmayan iş kazası yaşandığını söyledi. Türkiye’de ise 2017 yılı verilerine göre yılda 360 bin iş kazası yaşandığını belirten Yıldız, Bursa’nın iş kazası ortalamasında Türkiye’de 34. il olduğunu kaydetti.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow