hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kuraklığa karşı, çiftçileri sevindiren tören

    Kuraklığa karşı, çiftçileri sevindiren tören
    expand

    Kuraklığa karşı, çiftçileri sevindiren tören

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gökhan ÖZHAN/MUSTAFAKEMALPAŞA(Bursa)(DHA)- BURSA İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında uygulanan Kuraklığa Karşı İklim Dostu Yem Bitkileri Üretimi Projesi ile 156 çiftçiye bin 310  alanda ekilmek üzere 6 bin 550 kg Sorgum-Sudan Otu dağıtımı yaptı.

    Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi projesi ile Bursa'da uygulanan Kuraklığa Karşı İklim Dostu Yem Bitkileri Üretimi Projesi çiftçileri sevindirdi. Proje kapsamında toplam 156 çiftçiye bin 310 da alanda ekilmek üzere 6 bin 550  kilo Sorgum-Sudan Otu dağıtımı yapıldı. Proje ile bol suya ihtiyaç duyan mısıra alternatif yem bitkisi özelliğine sahip, sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiriciliği mümkün olan sorgum ekilişi yapılması ve silajlık sorgum çeşitlerinin yaygınlaştırılarak, mevcut üretim desenine alınması amaçlanıyor.

    Bursa'nın, Büyükorhan, Kestel ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde düzenlenen törende konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, bu proje ile, kaba yem açığı ve yeterli düzeyde mera otlatma imkânı olmayan mahallelerde, bu açığı kapatmaya yönelik olarak,  Sorgum-Sudan otu ekilişini destekleyerek kaba yem ihtiyacını karşılanabileceğini açıkladı. Atıl tarım arazilerinin ülke tarımına kazandırılması, yem maliyetlerinin düşürülmesi, münavebeli tarım kültürünün geliştirilmesi açısından, sorgum bitkisinin yetiştirilmesinin üreticilere ekonomik katkı sağlayacağını belirten İl Müdürü Aygül, şunları söyledi:

    "Hayvancılıkta en temel girdi yemdir. Yem gideri toplam maliyetin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor. Bu sebeple, hayvanlarımızın dengeli ve daha ucuz maliyetle beslenebilmesi için böyle bir proje hazırladık. Çiftçilerimizin kaliteli kaba yem üretmesine imkân sağlayacak sorgum sudan otu tohumlarını sizlere teslim edeceğiz. Bakanlığımız son birkaç yıldır, 'bir karış tarım toprağı boş kalmasın' diye tüm tarım arazilerinin etkin olarak kullanılmasına imkân verecek bir proje yürütüyor. İl Müdürlüğü olarak Bakanlığımıza sunduğumuz Kuraklığa Karşı İklim Dostu Yem Bitkileri Üretimi Projesi'nin kabulüyle birlikte Bursa genelinde, Mustafakemalpaşa, Büyükorhan, Kestel, Harmancık, Nilüfer, Orhaneli, Keles, İnegöl ve İznik ilçelerinde, 156 çiftçiye 6 bin 550 kilogra sorgum sudan otu tohumu dağıtımı yapacağız. Böylece il genelinde toplamda bin 310 alanda ekim yapılmış olacak. Projemizde tohum maliyeti yüzde 75 Bakanlık hibe desteği,  yüzde 25 çiftçi katkısı ile karşılanıyor. (DHA)

     

    (FOTOĞRAFLI)

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow