hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar
    expand

    Covid-19 pandemisi nedeniyle uzun süredir okullarda uzaktan eğitim uygulanıyordu. Yarın yüz yüze eğitim başlıyor. Bu karar eğitim sektörü kadar esnafı da mutlu etti. Çarşıda okul alışverişi nedeniyle ticari hareketlilik geçen yıla göre iki katına çıkarken; servisçiler, kantinciler ve kırtasiyeciler de hafta başını dört gözle bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar

    Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, yarın (6 Eylül 2021 Pazartesi) başlıyor. Gerekli tedbirler alınıp, haftada 5 gün yüz yüze eğitim şeklinde başlangıç yapılacak.
    Yaklaşık 1,5 yıldır uzaktan eğitim modeli öğrenciler ve eğitimcilerin yanı sıra bu alana yönelik iş yapan sektörleri de etkiledi. Okulların açılacağa güne odaklanan sektör temsilcileri, konuyla ilgili yönetmelikleri inceleyip, toplantılarla paydaşlarına yapılması gerekenleri aktarıyor. Sektörlerde yapılan çalışmaları ve mevcut durumu okurlarımız için derledik.

    BİZ HAZIRIZ

    Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’na (BTSO) bağlı 43’üncü Yolcu ve İnsan Taşımacılığı Komitesi Başkanı Ayhan Alp:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar

    Okullar konusunda tabi olduğumuz yönetmelik var. Sürücülerin ve personelin çift aşı olma zorunluluğu var. Aksi takdirde haftada iki gün PCR zorunluluğu şartı getirildi. Araçlardaki dezenfektan sistemi herkeste mevcut. Teması en aza indirmek adına koltuk aralarına koruyucu levhalar yerleştirdik. Salgın harici tabi olduğumuz yönetmeliklerde sürücünün ve personelin gerekli psikoteknik evrakları, sabıka kayıtları gibi konularda hazırız. Bu günü 1,5 yıldır bekliyoruz. Sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. İnşallah bir daha okullar kapanmaz.HERKES AŞILANDI

    Sektörümüzde çalışanlar emekçi insanlar. Aşı olmazsa çalışamayacaklar. Malum hastalıktan korkup, sektörü bırakan arkadaşlarımız da oldu. Belli yaş grubunda olanlar aşı olsa da çalışmıyor ama orta ve genç yaş grubundakiler hepsi aşılandı. Yardımcı personel zaten aşılı. Özel okullara da hizmet verdiğimiz için orada işler daha sert, kontroller daha sıkı. Bizden aşı kartlarını istiyorlar.

    ARAÇ SAYISI YETERLİ

    Kapasite indirimi isteyen çok nadir, yüzde 10’u bulmaz. Araçlar, ful kapasite çalışabiliyor. Bu konuda yasal bir engel de yok. Araç talebimiz büyükşehir belediyesinden olmadı. İnegöl ve Orhangazi’de olabilir ama şehir merkezinde araç yetersizliği gibi bir durum yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖZEL OKULLAR DAHA SIKI

    Salgınla alakalı araçların rutin şekilde dezenfektasyonunu yaptırıyoruz. Anlaşma yaptığımız firmalarla 3 günde bir, örneğin pazartesi, cuma veya salı, cuma araçların dezenfektasyon işlemi ilgili kurumların veya okulların önünde yapılıyor. Devlet okullarına iş yapan arkadaşlarda bir denetim söz konusu değil ama özel okullarda mutlaka bizden araçların dezenfektasyon kartlarını istiyorlar. Biz de göz önünde olsun diye haftanın belli günleri okulun bahçesinde bu işlemi yaptırıyoruz. Oryantasyon için bazı çocuklar, okullara başladı. Şu an rutin uygulamalarımız başladı. Onunla ilgili sorun yaşayacağımızı düşünmüyoruz.

    KÖTÜ GÜNLER GEÇİRDİK

    Okullar açılsın, araçlarımız yatmasın. Derdimiz o. 1,5 yıldır gerçekten kötü günler geçirdik. Sadece okullara hizmet veren meslektaşlarımız plakalarını satmak zorunda kaldı. Şirketlerde çok olmadı ama şahıslarda yüzde 30 plaka satışı oldu diyebilirim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇARŞI YOĞUN GÜNLER GEÇİRİYOR

    Bursa Tarihi Çarşı Hanlar Bölgesi Başkanı İsa Altıkardeş:

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar

    Pandeminin başlangıcından bu zamana kadar okulların açılması, gurbetçiler ile yerli turistlerin gelmesiyle çarşı, çok yoğun günler geçirdi. İyi oldu. İki yıldır düğün yapamayan insanların alışverişi ile çarşımızdaki işlerin hareketi bereketli şekilde devam ediyor.

    OKULLAR YÜZDE 100 ETKİ YAPTI

    Şu an için alışverişlerde herhangi bir sıkıntı yok. Geçen yıl ile kıyaslama yaparsak, okulların açılmasıyla birlikte dükkanlarda yüzde 100 oranında fark var. Okulların açılması faydalı oldu. Çarşı şu anda çok iyi. Pandemi tüm dünyada bir an evvel bitsin. Tüm ülkeler sağlığına kavuşsun. Ticari mantalite tüm ülkelerde düzelsin. Ülkemize de fayda olsun.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ANLAŞMAMIZ İYİ OLDU

    Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı İsmail Akar:

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar

    Ben matbaacıyım ama şu an kırtasiyeciler için önemli bir dönem oluyor. BURFAŞ ile bir anlaşma imzaladık. İhtiyaç sahiplerine kırtasiye yardımı çalışması vardı. 20 bin kişiye çek dağıtıldı. Bunları kırtasiyeciler dağıtacak. O anlamda kırtasiyecilerin durumu şu an için iyi. Belediye ile çalışma bizim için iyi oldu.

    UZAKTAN EĞİTİM ETKİLİYOR

    Okullar açılırsa kırtasiye iş yapıyor. Uzaktan eğitim bizi muhakkak etkilerdi. Hem matbaa, hem kırtasiye etkileniyor. Şu anda kırtasiyeciler olarak memnunuz. İnşallah okullar kapanmaz rahat ederiz.

    MARKETLER KIRTASİYE ÜRÜNÜ SATMASIN

    Marketler kırtasiyenin sattığı fiyatın yarı fiyatına mal satıyor. Bu durum, bizi bozuyor. Büyük marketlerle ilgili meclise yazı yazdık. Onların kırtasiye ürünü satışı engellenirse, memnun olacağız. Her türlü malı satıyorlar. Pandemi ortalarında bir kısıtlama gelmişti. Meclis tatile girdi. Bir karar çıkacak ama nasıl bir karar çıkacağını biz de merakla bekliyoruz.

    OKULLARIN AÇILMASINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

    Bursa Kantinciler Odası Başkanı Recep Çam:

    Okulların açılmasını dört gözle bekliyorlar

    Şu anda denizden çıkmış balık gibiyiz. 1,5 senedir boşta durduğumuzdan sıkıntılı bir dönem geçirdik. 6 Eylül’den sonra daha iyi olacağına inanıyoruz. Arkadaşlarımızı hijyen, aşı konusunda bilgilendirdik. Yüzde 90 hazır durumdalar şu anda. Dört gözle okulların açılmasını bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği kurallardaki temizlik, maske, hijyen, mesafe, aşı konularına dikkat ediyoruz. Üyelerimizi aşı olmaları konusunda uyardık. Hepsi de uygulamaya başladılar. Artık tam teşekküllü çalışmak istiyoruz. Üyelerimizden ben aşı olmak istemiyorum diye çıkış yapan da olmadı.

    DENETİMLER YAPILIYOR

    Okullardaki durumlarla ilgili denetimler yapılıyor. Okul idarisi, tarım il müdürlüğünden geliyorlar. Milli eğitim, Sağlık Bakanlığı, zabıtadan geliyorlar. Her okulun kendine göre denetleme ekibi var. Yönetmelik ne gerektiriyorsa, her ay yapıyorlar.

    LÜKSÜMÜZ YOK

    Bir an önce işimizin başına geçip, evimize ekmek parasını götürmeyi düşünüyoruz. Bundan sonra artık çok para kazanacağız; onu, bunu alacağız diye lüksümüz yok. Sağlığımız yerinde olsun. Borçlarımızı ödeyelim. Mahcup olmayalım. Hepimiz sıkıntılıyız. İnşallah bir daha okulların kapanma olayı olmaz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow