hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Paylaşma günü Türkiye’de ilk defa kutlanacak

    Paylaşma günü Türkiye’de ilk defa kutlanacak
    expand

    Dünya genelinde kutlanan ve aileleri satın almaya teşvik eden alışveriş günü ‘Efsane Cuma’, yaklaşık 10 yıldır ülkemizde de alışveriş yapmayı özendiren ve firmalar tarafından reklamlar ile göz önünde tutulan bir gün haline geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paylaşma günü Türkiye’de ilk defa kutlanacak

    Geçtiğimiz cuma bugünü Sivil Topluk Kuruluşu (STK) ‘Gönüllü Hareketi’ bu alışveriş çılgınlığını farklı bir şekilde yorumladı. Sosyal medya hesaplarından insanları yardım etmeye davet eden kuruluş başkanı Sertaç Şipka “Tüketim çılgınlığına dönüşmüş Efsane Cuma’ya karşılık biz de insanlarda farkındalık uyandırmak ve onları sosyal yardıma teşvik etmeyi hedefliyoruz. Çünkü sosyal yardımlaşma çok önemli” dedi.

    ALIŞVERİŞİ YERİNE BAĞIŞ YAPIN

    Paylaşma günü Türkiye’de ilk defa kutlanacakBağışçılar elden, bankalardan ve internet sayfaları üzerinden nakdi bağışlar yapmaya alışmışken, Başkan Şipka ‘Efsane Cuma’ gününde ayni bağış seçeneğini sunduklarını vurguladı. Ayni bağış STK’ların ihtiyaç listelerinde bulunan malzemelerin kendileri adına satın alınması ve bu şekilde bağışlanması anlamına geliyor. Başkan Şipka “Bu yeni bir platform ve yeni kullandığımız bir sistem. Şimdi kırtasiye ihtiyaçlarımızı, teknolojik ihtiyaçlarımızı ve çeşitli sosyal sorumluluk projelerimizin ihtiyaçlarını farklı listelerle paylaşabiliyoruz” diye açıkladı. Son dönemde bu farkındalığı yaratabildiklerine değinen Şipka, STK’ların her zaman desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DESTEĞİN ÖNEMİ

    Dünya’da Giving Tuesday adı ile kutlanan kolektif kampanya, bu yıl Türkiye’de ilk defa Türkçe ismi Paylaşma Günü olarak kutlanacak. Paylaşma Günü geleneksel olarak aralık ayının ilk salı günü kutlanıyor. Başkan Şipka bu yıl 1 Aralık’ta kutlanacak günün bir bayram havasına dönüşmesini beklediklerini söyledi. Paylaşma Günü Türkiye’de topluluk olarak iyilik hareketlerini motive ederken aynı zamanda desteğin önemini vurgulayacak. Başkan Şipka “Aynı zamanda kutlayacağımız gün STK’ların kurumsallaşmalarına destek olmak ile ilgili bir kampanya sürecine de dönüşmüş durumda” diye açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘KURUMSALLAŞMAK ZORUNDA’

    Gönüllü Hareketi 10 yılı aşkın süredir devamlılıklarını kurumsallaşmaya borçlu olduklarını söyledi. Şipka, “Yaptığımız çalışmalara başlarken ileriye dönük düşünüyoruz. Sonraki yıllarda da devam edebileceğimiz şekillerle, sürdürülebilir planlar yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sosyal sorumluluk projelerimizi yıllardır var olan ihtiyaçlar temelinde ve bunların daha iyi çözümüne odaklanarak planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

    Paylaşma günü Türkiye’de ilk defa kutlanacak

    Sivil Toplum faaliyetlerinde kurumsallaşmanın kaçınılmaz olduğunu belirten Sertaç Şipka, “STK’larının temelde yapması gereken en önemli şey kurumsallaşmak. Kurumsallaşamayan kuruluşlar birkaç gönüllünün emeği ve eforu ile şekilleniyor ve bu durum risk teşkil ediyor” dedi. Gönüllü odaklı yapılan çalışmalarda, gönüllülerin özel hayatında gelişen ve çalışmaları bırakmalarını gerektiren durumlar nedeni ile STK’ların çalışmaları sekteye uğrama riski taşımakta. Şipka bu nedenle kurumsallaşamayan kuruluşların birkaç gönüllü emeği ve eforu ile şekillenmek zorunda kaldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNEMLİ OLAN KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞLAMAK

    Aralık ayında yardım etmek isteyen bireylerin kutlayacağı tek günün ‘Paylaşma Günü’ olmadığını belirten Şipka, “5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’de ülkemizde iyilik hareketlerine öncülük etmekte ve aktif olarak kutlanmakta. Türkiye’de gönüllülük %6-7 oranlarında iken hiç gönüllülük yapmamış bireylerin bugünlere katılımı büyük bir önem taşıyor. “Bu kişileri biz gönüllü olmaya davet ediyoruz. Herhangi bir STK ile iletişime geçmek çok kolay. Bireyler bağış yapabilirler. Evlerinde ihtiyaç duymadıkları veya başkasının daha çok ihtiyacı olabileceğini düşündükleri eşyaları bağışlayabilirler” diyerek gönüllüleri harekete teşvik etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BAŞKAN ŞİPKA’NIN DÜNYA GÖNÜLLÜLER GÜNÜ MESAJI:

    “Bu yıl gönüllülerimizden uzak bir kutlama geçireceğiz. Çünkü pandemi dolayısıyla ilk defa böyle bir dönem geçiriyoruz. STK’larının yaptıkları bütün hareketler sosyal ve sivil alanda faaliyetler olduğu için yan yana durmayı, omuz omuza olmayı gerektiriyor. Bu nedenle bu yıl gönüllülerimizi çok özledik, onlar da birbirlerini çok özledi. Umuyorum en kısa zamanda tekrar eski günlere döneceğiz. Bu vesile ile bütün gönüllerimizin, gönüllülük yapanların ve bundan sonra yapacak olanların 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nü kutluyorum”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow