hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıklı, güzel günlerin geleceğine inanıyorum

    Sağlıklı, güzel günlerin geleceğine inanıyorum
    expand

    COVID-19 Virüsü tüm dünyada etkisini sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İLKSEN ÇAKICI KOÇ: BURGEM ZEYTİNLERİ FİRMA KURUCUSU

    Sağlıklı, güzel günlerin geleceğine inanıyorum

    Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
    Bursa Gemlik doğumluyum. Gemlikli bir annenin ve Gemlikli, Yunanistan göçmeni bir babanın kızıyım. İki kız kardeşiz, aynı zamanda yeni evliyim. Çalışma hayatıma Bursa Orhan Holding’de başladım. Daha sonra uzun yıllar sürücü kursunda öğretmenlik yapmama rağmen ailemizin dededen gelen mesleğine, zeytinciliğe döndüm. Doğma büyüme Gemlikli olmanın verdiği tecrübe ve eşimin de desteğiyle birlikte bu işi tutku ve inançla yapıyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi süreci, sizi özelinizde nasıl etkiledi? Hayatınızda neler değişti?
    Herkesi olduğu kadar bizim hayatımızı da etkiledi. Bu sürecin hem psikolojik etkisini hem de günlük hayatımızda yarattığı değişimi her gün yaşıyoruz. Tüm alışkanlıklarımız ve davranış biçimlerimiz ciddi ve hızlı bir dönüşüme uğradı. Ben özellikle hijyen konusuna çok dikkat ediyorum. Onun dışında iş ve özel hayatımdaki görüşmeleri olabildiğince sınırlı ve sosyal mesafe kurallarına uygun gerçekleştirmeye çalışıyorum.

    ‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak gerekli özeni gösteriyor muyuz?
    “Yeni Normal” kavramı hayatımıza çok hızlı girdi. Pandemi sürecinin doğal bir getirisi olarak görüyorum. Bu sürecin insanların iş hayatı ve özel hayatında meydana getirdiği yeni alışkanlıklar oldu. Markalar online kanalların öneminin farkına daha çok vardı. Bireysel olarak da alışmaya çalışıyorum. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın tüm yönlendirme ve uyarılarına dikkat ederek yaşıyorum. Hep birlikte bu kurallara gerekli titizliği göstererek uyarsak bu süreci bir an önce atlatabileceğimizi düşünüyorum.

    Sağlıklı, güzel günlerin geleceğine inanıyorum

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sizce kadınların iş hayatındaki yerini arttırmak amacıyla neler yapılabilir?
    Bu konu geleceğimiz için çok önemli. Öncelikle alt yapısal problemleri çözmemiz gerekiyor. Çocuklarımıza doğdukları andan itibaren aile yaşamlarında ve okul eğitimlerinde her platformda cinsiyet eşitliğini aşılamamız gerekiyor. Kadınların belirli başlı konularda değil, daha katma değerli işlerde istihdamını sağlayacak projelere ihtiyaç var. Özellikle gelişen dünyanın en önemli iki konusu teknoloji ve yazılım konusunda ülkemizi ileriye taşıyacak genç kadınlar yetiştirmemiz gerekiyor.

    PROJELER ÜRETMELİYİZ

    Bunu sağlamak için öncelikle iyi bir eğitim formülü ve projeler üretmeliyiz. Çünkü kadınların katma değerli işlerde daha incelikli, detaycı ve sorumluluk sahibi davranabileceğini düşünüyorum. Ayrıca ülkemizin genç kadınlarına çok gezip çok okuyabilecekleri fırsatların sunulması gerekiyor. Çünkü başarılı işlere imza atmak için artık dünyayı tanıyor olmak şart ve dünya çok hızlı bir şekilde değişiyor. Bu değişimi yakalayabilecek bir neslin temellerini bugünden atmamız şart.

    Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım adım atacağımız çokça konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz ne?
    Kesinlikle katılıyorum. Ekonomik olarak online ödeme sistemleri ve kripto para teknolojisi hayatımızda daha çok yer etmeye başlayacak. Aslında şimdiden online alışveriş birçoğumuzun günlük hayatının bir parçası oldu. Firmalar da ekonomilerini artık yeni online gelişmeler doğrultusunda organize ediyorlar, buna uygun yatırımlar gerçekleştiriyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖNEMLİ İŞLER VAR

     

    Teknoloji kısmı ise işin en hızlı ilerleyen kısmı. Dünyada çok önemli gelişmeler oluyor. Özellikle ülkemizde de yakın zamanda faaliyet göstermeye başlayan Amazon’un yaptığı çok önemli işler var. Özellikle insansız ve temassız perakende mağazaları ile yeni bir alışveriş deneyimi sunuyorlar. Buradan da okuyabileceğimiz gibi yeni dünyanın ve teknolojinin en önemli iki parametresi insansızlık ve temassızlık olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM

    Hepimizin bildiği üzere 5G ve IOT (Internet of Things) kavramları akıllı cihazlar, robotlar ve yapay zekalar ile gündelik hayatımızda çok önemli değişiklikler yaratacak Örnek vermek gerekirse; Amerika’da Amazon Prime üyeleri araçlarında ilerlerken market siparişlerini Amazon’un yapay zekası Alexa’a ile konuşarak verebiliyorlar. Üstelik siparişi veren kişi evine ulaşana kadar siparişi Amazon tarafından temassız bir şekilde kişinin evine teslim edilebiliyor. Bu gelişmeler beni çok heyecanlandırıyor. IOT teknolojisinin ülkemize gelmesini sabırsızlıkla bekliyorum

    Pandemi süresince, internet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili neler söylemek istersiniz?
    Bence insanlar sosyal medyanın gücünün farkına varmaya başladılar. Çoğu organizasyonun online olarak da yapılabileceğini görmüş olduk. Bence bu önemli bir gelişme. Çünkü modern insanın en büyük sorunu zamanla ilgili. Birçoğumuz birçok şeyi yapmak için gerekli zamanı bulamıyoruz. Sorumlu olduğumuz ve günlük hayatımızın bir parçası haline gelen çok fazla işimiz ve alışkanlığımız var. O yüzden online çalışmaların bu zaman sorununu biraz da olsa rahatlatacağını düşünüyorum. Canlı yayınlar kısmında çok faydalı içerikler olsa da pandemi sürecinde olduğumuz için bazı bilgi kirlilikleri de oldu. Benim tavsiyem insanlar okudukları ve izledikleri içerikleri başka kaynaklardan onaylayarak takip etmeliler. Bu sayede güvenli bilgi edinme alışkanlığı da kazanmış olacaklardır.

    ‘GEMLİK BU KONUDA ZATEN RÜŞTÜNÜ İSPATLAMIŞ BİR YER’

    Sağlıklı, güzel günlerin geleceğine inanıyorum

    Biraz da iş yaşamınızdan söz edelim. Burgem’i diğer firmalardan farklı kılan nedir?
    İşimi severek yapıyorum. Bu tutku bize daha iyisini üretme, daha iyi sunma, daha çok insana ulaşma şevki veriyor. Her güne “İşimizi nasıl geliştirebiliriz?” sorusuyla başlıyoruz. Müşterilerimizi anlamaya ve isteklerini karşılamak için çözümler üretmeye mesai harcıyoruz. Bu da bizim müşterilerimizle daha insani ilişkiler kurmamızı sağlıyor.

    DEĞERLİ TOPRAKLAR

    Sanırım en temel farkı burada yaratıyoruz. Onun dışında bulunduğumuz bölgede çok değerli topraklarda ve hiçbir katkı maddesi kullanmadan doğal üretim teknikleri ile üretim yapıyoruz. Lezzetimizin ve kalitemizin farkı da buradan geliyor. Gemlik bu konuda zaten rüştünü ispatlamış bir yer. Bu gücü markamıza yansıtıyoruz.

    Tüketicilerin sizi daha iyi tanıyabilmesi için, üretimini yaptığınız soğuk sıkım ve taş baskı zeytinyağı hakkında neler söylemek istersiniz?
    Soğuk sıkım tanım olarak tek bahçeden, zeytinin yere düşmeden toplanarak, ilk dört saat içerisinde hava ile temas ettirilmeden dünya standardı olan 27c geçmeyen sıcaklıkla sıkıldığı, içerisinde vitamin ve minarelleri en yüksek oranda bulunduran zeytinyağının üretildiği yöntemdir. Bir de Taş Baskı dediğimiz geleneksel yöntem. Bu zeytinin taş değirmenlerde ezilerek saf zeytinyağı çıkarttığımız yöntem. Bu yöntemle ürettiğimiz yağ hasırların arasından sızdığı için sızma zeytin yağı olarak da anılabiliyor. Bu yüzden bu geleneksel yöntemi kullanan çok fazla firma kalmadı. Biz birkaç ürünümüzü bu yöntemi kullanarak özel olarak üretiyoruz.

    Peki zeytin yağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
    Zeytinyağı alırken öncelikle markasız, etiketsiz ve tarım bakanlığından üretim izni olmayan firmaları tercih etmemeleri konusuna dikkat çekmek isterim. Üretilen zeytinyağının üretim şartlarının olduğu kadar muhafaza edilme şartları da çok önemli. Şişelenen zeytinyağının plastik ambalajlar yerine cam şişe ve ya teneke de satın alınması uygundur. Satın alacağımız zeytinyağının eğer tadına bakabiliyorsak hafif boğaz yakan meyvemsi bir tadı ve zeytin kokusu olması gerekir.

    İş insanı olarak, Pandemi sonrası yeni yatırımlar yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda planlar, projeler var mı?
    Aslında yatırımlarımızı hızlandırmaya başladık diyebilirim. Özellikle online mağazamıza ciddi yatırımlar yapıyoruz. Öncelikle bu süreçte profesyonel bir ekibin desteğini bünyemize kattık. Bunun dışında sürekli olarak sosyal medyada ve Google’da markamızı insanlara ulaştıracak yatırımlar yapıyoruz. Ayrıca online mağazamızın müşterilerimize sunduğu deneyimi iyileştirmek adına yakın zamanda yeni bir e-ticaret alt yapısına geçiş yaptık. Bu alt yapı ile birlikte müşterilerimize daha hızlı, daha güvenli ve daha kullanıcı dostu bir online mağaza deneyimi sunuyoruz..

    ‘YURT DIŞI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

    Sağlıklı, güzel günlerin geleceğine inanıyorum

    Biraz hayallerinizden bahsedelim. Kendinizle ilgili hayalleriniz nelerdir?
    En büyük hayalim tabii ki BURGEM’i önce ülkemizdeki herkesin bildiği bir marka haline getirmek. Daha sonra da markamızı yurt dışına açmakla ilgili bir hayalimiz var. Bu hayalimiz için de birkaç yıldır ciddi alt yapı ve vizyon çalışmaları yapıyoruz. Kişisel olarak da BURGEM’de kurduğumuz sistemin bana bağlı olmadan kendi başına işler hale gelmesi ve alanında yetkin isimlerin ekibimize dahil olması çok istediğim bir şey.

    Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
    Az önce de bahsettiğim gibi modern insanın en büyük problemi zamansızlık. Çünkü günlük hayatımızı işgal edecek çok fazla alışkanlığımız var. Birçoğumuz için sosyal medya hesaplarını kontrol etmek günlük hayatımızın vazgeçilmez bir alışkanlığı halinde. Bu zaman sorununu iyileştirmenin birbiriyle ilintili iki yöntemi var. Birincisi sadeleşmek, ikincisi de öncelik sırası belirlemek. Hayatımızdaki öncelikleri doğru belirleyip zamanımızı doğru planlayabiliriz. Bunu sağladığımızda hem iş hayatımızda hem de özel hayatımızda daha verimli olacağımızı düşünüyorum.

    Son olarak tatil planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
    Tüm hayatımızın değiştiği gibi tatil planlarımızda yaşadığımız pandemi nedeni ile değişti. Bu yaz eşimle yurt dışına çıkma planı yapmıştık ama COVID-19 virüsü nedeni ile bu durumu değiştirip yurt içinde sakin bir sahil kasabasında iş stresimizi atıp geldik. Uzun bir süre daha sanırım tatil planımız yurt içi ve yurt dışı olmayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow