hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sanayici ikinci yarıya ihtiyatlı yaklaşıyor

    Sanayici ikinci yarıya ihtiyatlı yaklaşıyor
    expand

    Bu yılın ikinci yarısının nasıl geçeceği, özellikle son çeyrekte toparlanmanın gerçekleşip, gerçekleşmeyeceğinin pandemideki gelişmelere bağlı olacağını ifade eden MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, “Delta varyantının yayılması nedeniyle beklentilerimizi çok yüksek tutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan elektrik ve doğal gaza gelen zamlar sanayicimizi çok zorlayacaktır” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanayici ikinci yarıya ihtiyatlı yaklaşıyor

    Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüğünü hatırlatan Marmara ve İç Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu (MARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, ikinci çeyrek için ise baz etkisinden dolayı yüzde 20 gibi yüksek oranlar beklendiğini kaydetti. Kaya, “Fakat bu rakamların bizi yanıltmaması gerekir. Çünkü büyümede devamlılık esas alınmalıdır. Söz konusu büyüme de borçlanarak, gerçekleşmektedir. İstihdam rakamları artmamakta, tam tersi işsizlik rakamları artmaktadır. Kişi başına gelir düzeyimizde 8 bin 500 dolar civarına düşmüştür. Ayrıca bu hesaba Suriyeli mülteciler dahil değildir” diye konuştu.

    MAALESEF KOCAELİ’NİN GERİSİNE DÜŞTÜK

    İSO 500 listesine Bursa’dan 34 firmanın girme başarısını gösterdiğini anımsatan Kaya, bu firmaların İSO 500’ün yüzde 9,28’ini oluşturduğunu kaydetti. İSO ikinci 500 listesinde de Bursa’dan 36 firma yer aldığını söyleyen Kaya, “Fakat maalesef şehrimiz hem firma sayılarında, hem de 2021 yılı ilk 6 ay ihracat rakamlarında ikinciliği Kocaeli’ye kaptırmış görünmektedir. Türkiye genelinde geçen yılın ilk 6 ayına göre bu yılın ilk 6 ayı ihracatında yüzde 38,5 oranında bir artış olurken, Bursa’mızdaki artış yüzde 35,6 ile ortalamanın altında kalmıştır. Otomotivdeki yaşanan çip krizinden şehrimiz daha fazla etkilenmiş görünüyor” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÜRETİMİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

    İSO ilk ve ikinci 500 listesindeki firmaların 2019 yılına kıyasla 2020 yılında karlılıklarını artırdığının belirten Kaya, şirketlerin piyasadaki talep daralmasını ihracatlarını artırarak, çözdüklerini söyledi.
    Geçen yıl verilen destek ve teşviklerin üretim ve ihracat yapan firmalara olumlu yansıdığını ifade eden Kaya, pandemi sürecinin üretimin bir ülke için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

    HİBE DESTEĞİNE İHTİYAÇLARI VAR

    Sanayici ikinci yarıya ihtiyatlı yaklaşıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle turizm, hizmet, ulaşım ve eğlence sektörlerinin pandemi nedeniyle uzun süre kapalı kaldıklarını hatırlatan Kaya, “Bu sektörlerin hibe desteğine ihtiyacı vardır. Şehrimizde otomotiv ve tekstilin yanında tarım önemli yer tutmaktadır. Bursa nispeten kuraklıktan az etkilenmiştir. Fakat belirli bölgelerde yaşanan kuraklık nedeniyle buğday ve arpa da yüzde 20 oranında rekolte düşüşü beklenmektedir. TMO ithalat yoluyla açığı kapatmaya çalışmaktadır. Bu durum da unlu mamuller ve yem piyasasına zam olarak yansıyacaktır. Tarım ve hayvancılık sektöründe ciddi bir şekilde desteğe ihtiyaç vardır” dedi.

    5K VİZYONU

    Sanayici ikinci yarıya ihtiyatlı yaklaşıyor

    Yaptıkları çalışmalardan da bahseden Kaya, “Bizler de federasyon olarak önce küçüğü düşün, fikrinden hareketle KOBİ’lerimizin güçlenmesi ve rekabet güçlerinin artması için hem federasyonumuzda hem de TÜRKONFED’te çalışmalar yapıyoruz. 5K vizyonundan hareketle kurumsallaşma, küresel rekabet, kapsayıcılık, KOBİ’ler ve kadın konularında çalışıyoruz. Son dönemde bir de buna kriz yönetimi ilave edildi. Ülkemizde sorunların çözümü için öncelikle orta gelir tuzağı, orta demokrasi tuzağı ve orta eğitim tuzaklarından kurtulması gerekmektedir” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DELTA VARYANTI UYARISI

    Bu yılın ikinci yarısının nasıl geçeceği, özellikle son çeyrekte toparlanmanın gerçekleşip, gerçekleşmeyeceğinin pandemideki gelişmelere bağlı olacağını ifade eden Kaya, “Delta varyantının yayılması nedeniyle beklentilerimizi çok yüksek tutmamamız gerektiğini düşünüyorum. Diğer taraftan elektrik ve doğal gaza gelen zamlar sanayicimizi çok zorlayacaktır. TÜFE 17,47 – ÜFE yüzde 42,89 ve arada yansıtılmayan fark 25,42 puana çıkmışken bu gelen zamlar makasın daha da açılmasına sebep olacaktır” dedi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow