hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Simülasyonla başladı 2022'de kanatlanacak

    Simülasyonla başladı 2022de kanatlanacak
    expand

    İlgi duyduğu ve önceden simülasyon çalışmaları yaptığı uçak projesine odaklandı. Bugüne kadar deneysel çalışmalar yapılmıştı ancak o; yapıp, üretip, uçurmayı hedefliyordu. Zorlukları aştı ve 2018’de başladığı uçak üretim projesinde şu sıralar son aşamaya geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Simülasyonla başladı 2022de kanatlanacak

    Gerekli onayların alınmasıyla 2022’de uçacaklarını söyleyen Uçaksan Firması Kurucusu Emre Balcı, “İki kişilik eğitim uçağı ile başlayacağız. Sonra 6 kişiliğe geçeceğiz. 30 kişilik yolcu uçaklarına çevirme durumumuz da olabilir. Planlarımız arasında ihracat bulunuyor” dedi.

    Şahıs şirketini 2009 yılında kurdu. 2011’de limitet şirkete çevirip, ULUTEK Teknopark’ta faaliyet geçti. Öncelikle iş yazılımları üzerine çalışmaya başladı. Microsoft ile partnerlik yaptı, çözümler geliştirdi. Sonrasında Microsoft’un özel programına dahil oldu. Sık sık ABD’ye gidip, geldi. Daha büyük müşteri portföyüne ulaştı. Yurtdışında birçok ülkede proje yaptı. Çalıştığı en büyük şirket Coca Cola’ydı Burada 90’a yakın ülkeyi kapsayan proje geliştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan, Güney Afrika gibi farklı ülkelerde yazılım projeleri yaptı.
    Sonrasında işini daha fazla geliştirme ve teknolojik tarafını daha fazla artırmayı planladı. Hologram ve artırılmış gerçeklik teknolojilerine girdi. İngiltere, Bulgaristan ve Türkiye’deki üniversitelerle AB için ortak proje geliştirdi. Öğrencilerin üç boyutlu üretim tasarımlarını öğrenebilmesi için artırılmış gerçeklikle eğitimlerin simülasyonunu yaptı. Bu projenin araştırmalarını üniversiteler, yazılım şirketi olarak da uygulamalarını kendisi gerçekleştirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HASSAS AMELİYATLAR İÇİN

    Bosch, Siemens için hologram teknolojisi çalışmaları yaptı. Gömülü yazılımlar ortaya koymaya başladı. Laparoskopik ameliyatlar için simülatör yaptı. Gözlük kullanarak hassas ameliyatların gerçekleşmesinde katkı sağladı.

    UÇAK PROJESİ

    Simülasyonla başladı 2022de kanatlanacak

    Farklı ve yenilikçi bakış açısıyla 2018 yılı itibariyle yeni bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Bu uçak projesiydi. Daha öncesinde uçak simülatörü çalışmaları yapmıştı. Ancak bu defa küçük Very-Light Aircraft (VLA) tipi uçak projesine başlama kararı aldı.
    Bugüne kadar yapılan çalışmalar genel itibariyle deneyseldi. O ise yapıp, üretip, uçurmayı hedefliyordu. Bu anlamda Uçaksan isimli firmasını kurdu. Bu alanda görev almış çalışanlara ihtiyacı vardı. Ukrayna’dan uçak üretmiş, tecrübeli çalışanlar getirdi. Ayrıca yurtdışında eğitim almış Türk çalışanların da yer almasını sağladı. Tasarım için de süreli çalıştığı kişiler vardı. 20 kişilik bir ekip oluşturdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TASARIM İÇİN BİR YIL ÇALIŞTI

    Yaklaşık 1 sene boyunca tasarımlar üzerinde çalıştı. Sonra kalıp tasarımları, parça üretimleri başladı. Kayapa OSB’de de 350 metrekarelik bir yer kiraladı. Ardından atölye kuruldu. Üretimi tamamen şirket bünyesinde yapıldı. Parça üretimleri başladı. Motor ve aviyonik parçalar dışındakilerin çoğunu ürettiler. Gövdesinden kanadına kadar orada üretim yaptılar.

    YILSONUNA HAZIR OLACAK

    Simülasyonla başladı 2022de kanatlanacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek teknolojilerin kullanılmasına özen gösterdi. Karbonfiber denilen kompozit malzemeler kullanıldı. İç kısmı da titanyum alaşımlı çeliklerden yapıldı. Gövde, kanatlar oluşturuldu. Montajda son döneme girildiği şu süreçte, alt parçalar takılıyor. Son bir ay içinde de iç parçalarının takılmasıyla yılsonu itibariyle uçağın hazır olması planlanıyor.

    EĞİTİM UÇAĞI OLACAK

    Uçağın eğitim amaçlı, iki kişilik tasarlandığını açıklayan Uçaksan Firması’nın Kurucusu Emre Balcı, menzili 800 kilometre, ağırlığının ise 750 kilogram olarak planlandığını kaydetti. Ortalama 200 kilometre hıza ulaşacağını söyleyen Balcı, “Yaklaşık 11 metrelik kanat genişliği bulunuyor. Boeing de F16 da kullansan bu uçaklarda çalışmaya başlıyorsun. İç sistemi tamamen elektronik olacak. Uçağın modeli T200 diye geçiyor ancak ismi konusunda tescil süreci devam ediyor. 2022 yılında gerekli onayların alınmasının ardından uçar hale gelecek” diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SERTİFİKASYON SÜRECİ

    Sertifikasyon süreci ile ilgilendiklerini söyleyen Balcı, “Bu da zorlu bir süreç. Bunun için de bir yandan çalışmalar başladı. Prosedür, sürecin aşılması yaklaşık bir yıl sürebilir” şeklinde konuştu.
    İki kişilik uçak üretiminin tamamlanmasının ardından yeni bir tasarıma geçeceklerini açıklayan Balcı, bu sefer de 6 kişilik uçak planladıklarını kaydetti. Gövdenin biraz daha uzaması ile arkaya 4 koltuk koyacaklarını ifade eden Balcı, “Yolcu taşımak için genel maksat bir uçak olacak. Şartlar uygun olursa 2022 yılında onun için çalışmaların başlaması öngörülüyor” dedi.

    BÜROKRATİK ENGEL VAR

    Çalışmalar sırasında çok sayıda bürokratik engeller yaşadığını anlatan Balcı, “Malzemelerin hammaddeleri yurtdışından geliyor. Ürünler gümrüklerde çok uzun süre bekliyor. Proje bazlı teknoparkın teşvikleri var ama yarın, ‘Ben burada üreteceğim’ dersen, satış rakamından daha yüksek bir üretim maliyeti çıkıyor ortaya. Gümrüklerde çok yüksek vergiler biniyor. Bu şekilde de çok rekabetçi olamıyorsunuz. Havacılığa hakim olmadıkları için gümrüklerde de biraz çekiniyorlar” diye konuştu.

    1,5 AYDA BİR UÇAK ÜRETEBİLİRİZ

    Simülasyonla başladı 2022de kanatlanacak

    Uçak üretim kapasitesi ile ilgili bilgi de veren Balcı, “Uçakların, parçaları olduğu yere getiriliyor ve montajı yapılıyor. Onayları aldığımız takdirde 1,5 ayda bir uçak çıkacak şekilde bir üretim sürecine girebiliriz. Şu anda bile bunu yapabiliriz” dedi.

    YOLCU UÇAĞI DA YAPABİLİRİZ

    Simülasyonla başladı 2022de kanatlanacak

    Uçaksan’ın sivil amaçlı uçak üretimleri yapacağını söyleyen Balcı, “Türkiye’de eğitim kurumları var. Yurtdışında da var. Baktığımızda pazar büyük ve stratejik… Oyuncular da var. O yüzden seri üretime her şey uygun olursa geçeceğiz. Sonrasında da uçakları büyütmeye başlayacağız. İki kişilik eğitim uçağı ile başlayacağız. Sonra 6 kişiliğe geçeceğiz. Belki onu daha da büyüteceğiz. 30 kişilik yolcu uçaklarına çevirme durumumuz da olabilir. Planlarımız arasında ihracat bulunuyor. Bu tarz uçaklara talep var” diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow