Veli desteğiyle geçiş sürecini yönettik

Bu hafta her gün Bursa’da farklı özel okul yetkilileriyle konuştuk ve salgın sürecinin eğitime etkisini yakından takip etme fırsatı bulduk. Serimizin 5. yazısında Özel Tan Okulları Balat Genel Müdürü Can Akyollu ve Anadolu ve Fen Lisesi Müdürü Selda Beyazıt ile sohbet ettik. Sayfamızın bugünkü konukları Türkiye eğitim sisteminin dijitalleşen dünyaya hızlı adapte olduğunu belirtti ve bu zor günlerin iş birliği ile atlatılabileceğini vurguladı.
Salgın sürecinin başlangıcında örgün eğitim çok kısa bir sürede uzaktan eğitim sistemine geçmek zorunda kaldı. Bu süreçte birçok öğretmen belki daha önce hiç kullanmadıkları teknolojik araçlar ile tanıştı. Öğretmenler ve öğrenciler için bu alışılmadık süreci nasıl kolaylaştırdınız?
Pandemi gerçeğinin hayatımıza girmesi ile okulumuzda çalışma koşulları yeniden düzenlendi. Okullar olarak ilk defa böyle büyük bir değişim yaşadık. Sürecin başından beri önceliğimiz çalışanlarımızın, ailelerin ve öğrencilerimizin sağlığını korumak oldu.
Bu kapsamda mart ayından bugüne aynı hassasiyeti göstermeye devam ettik. 17 Kasım’a kadar süren yüz yüze eğitim modeli uygulamalarında tüm hijyen şartlarını yerine getirdik. Halen okul genelinde uygulanan önlemler de devam ediyor.
Eğitim kadromuz uzaktan eğitim sürecini kolaylaştırmak için anasınıfı, ilkokul, ortaokul, anadolu lisesi ve fen lisesi öğrencilerimize yönelik “Tan Online” adını verdiğimiz bir çevrimiçi eğitim sistemi hazırladı. Öğrencilerimiz ve aileleri bu sistem üzerinden ders anlatımı, ödevlendirme, sınav takip, toplantı, iletişim ve rehberlik çalışmalarını öğretmenleri ile birlikte çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Tan Online üzerinden devam eden eğitim öğretim sürecimiz senkron ve asenkron düzeyde uygulandı. Senkron uzaktan eğitimde öğrenci ve öğretmen eşzamanlı bir şekilde eğitim faaliyetlerini sürdürürken, asenkron uzaktan eğitimde öğrenci ders zamanından bağımsız, kendine uygun zamanda eğitim araçlarına ulaşabildi.
Öğrenciler haftalık hazırlanan ders programlarını uyguladıktan sonra danışman ve rehber öğretmenleri bu programların analizini ve kontrolünü sağladı. Bu geçiş süreci de dahil, tüm süreci velilerimizin desteği ile hep birlikte yönettik. Pandemi öncesi 2020 YKS’de yüksek başarı hedeflemiştik, hep beraber azim ile hazırlandık. Başarı grafiğimizi pandemi döneminde de aynı şekilde sürdürebildik, bunu da öğrenci-öğretmen-veli iş birliğine borçluyuz.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 17 Kasım tarihli kararı ile 31 Aralık’a kadar resmi, özel ve örgün tüm eğitim kurumları uzaktan eğitime geçiyor. Bu karardan önce öğrencilere yüz yüze, hibrit ve uzaktan eğitim olarak üç farklı şekilde eğitim alma seçenekleri sunulmuştu. 17 Kasım’dan önce öğrencilerinize bu seçenekleri ve başkalarını sundunuz mu?
Okulumuzda eğitim faaliyetleri MEB kararları doğrultusunda ilerliyor. 17 Kasım tarihinden önce seyreltilmiş eğitim (iş günü azaltılmış yüz yüze eğitim) ve çevrimiçi eğitimi uyguladık. Bütün öğrencilerimizin eğitim öğretim faaliyetleri okulumuzda almış olduğumuz tedbirler doğrultusunda devam etti. Bu süreçten sonra anasınıfından liseye kadar tüm öğrencilerimizin eğitimleri bilgi teknolojileri aracılığı ile devam etti.
Şimdi eğitime nasıl devam edeceksiniz?
Okulumuzda yüz yüze eğitimde tüm kademeler için oluşturulan ders programları, şu an Tan Online üzerinden çevrimiçi olarak yürütülüyor. Yüz yüze gerçekleşen eğitim modelinde yapılan çalışmalar çevrimiçi eğitim sürecinde de veriliyor. Google Meet üzerinden çevrimiçi derslerimizi işliyoruz. Bu derslerin ölçme, değerlendirme, test ve deneme sınavları Google Classroom üzerinden uygulanıyor.
Pandemi sürecinde Türkiye’de uygulanan uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin eleştiri ve önerileriniz nelerdir?
Bütün dünyada eğitim salgından önemli ölçüde etkilendi ve önlem olarak birçok ülkede tüm okullar kapatıldı. Bu süreçte MEB tarafından ivedilikle Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kurularak Türkiye’de eğitim faaliyetlerine bu ağ üzerinden devam edildi. Online eğitimde öğrenciler çevrimiçi eğitim alma alışkanlığı kazanarak, dijitalleşen dünyamızda önemli bir süreci deneyimlediler. Uzaktan eğitim faaliyetlerine ilişkin bir eleştirimiz yok. Aksine, hızlı bir şekilde adapte olup, okullar olarak MEB önderliğinde iyi sonuçlar aldığımızı düşünüyoruz.
Peki, öğrenci ve veli sağlığını korumak adına nasıl önlemler aldınız?
Maske, fiziki mesafe ve hijyen kurallarına ilişkin MEB’nın öngördüğü tedbirleri birebir takip ettik. Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyon Önleme Kontrol Kılavuzu’nda yer alan hususlara uygun olarak da tedbir almaya devam ediyoruz. Okul kampüsümüze gelen ziyaretçilerin HES kodu taraması ve temassız ateş ölçer ile ateş ölçümü yapılarak okula girişleri sağlanıyor. Aynı zamanda giriş kapıları ve turnike girişlerinde zemindeki işaretlemeler dikkate alınarak sosyal mesafenin korunması teşvik ediliyor. Ortak alanlarda, giriş ve çıkışlarda el dezenfektanı bulunduruyoruz. Bu süreçte okul yemekhanemizi de sosyal mesafeyi koruyacak şekilde yeniden düzenlendik.
Başka bir konu da dışarıdan kişilerle iletişim kurmak. Bu süreçte uzaktan erişim yöntemlerini öncelik haline getirdik. Kampus dışı toplantılarımız dijital ortamda yapıldı. Fiziksel olarak yapılması gereken bütün toplantılarda oturma düzeni, maske takılması ve sosyal mesafe kurallarına uyulması sağlandı. Fakat dediğim gibi toplantıları mümkün olduğunca Zoom ve Google Meet gibi araçlar kullanarak çevrimiçi düzenlemeye devam ediyoruz.
Birçok okulda öğrenciler teneffüs saatlerinde korunma konusunda kendileri sorumluluk almak zorunda bırakılıyor. Siz konuyla ilgili ekstra tedbirler aldınız mı?
Elbette. Nöbet alanlarında görevli nöbetçi öğretmen sayımızı artırdık. Tüm koridor ve ortak alanlara el dezenfektanları yerleştirdik. Öğrencilerimizin sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına harfiyen uyum sağladıklarından emin olmak için öğretmenler olarak dikkati elden bırakmadık.
OKUL SAĞLIĞI EYLEM PLANI
MEB tarafından özel okulların uymaları beklenen kurallar var mı? Katıldığınız projeler veya aldığınız sertifikalar var mı?
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri tarafından okulumuzda incelemeler yapıldı. Bu incelemelerin sonucunda okulumuz ‘’Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Belgelendirme Programı”nın şartlarını sağladı ve Okulum Temiz Belgesi’ni aldık. Şu anda da eğitim faaliyetlerimiz bu standartlara uygun olarak sürdürülüyor.
Okul Sağlığı ve Eylem Planı çalışmalarımız kapsamında okul doktorumuz Dr. Erkan Doğdu ile “Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol” konulu bir eğitim semineri düzenledik. Hijyen ve sanitasyon sürdürülebilirliği ile sağlıklı ortamların oluşturulması ve korunmasının önemini vurguladık. Bu semineri 16 Eylül’de hem çevrimiçi hem de yüz yüze olarak tüm okul personelimize verdik. Bu ve bunun gibi çalışmalarla hem öğrencilerimize hem de çalışanlarımıza gerekli bilinci kazandırdığımızı düşünüyoruz.
Öğrencilerinizden test yapmalarını istediğiniz oldu mu?
Okul doktorumuz hastalık ile ilgili süreci yakından takip etti. Velilerimizle iş birliği içerisinde hareket ettik. Bu nedenle de okulda vaka yaşamadık. Herhangi bir öğrencimizden test talebinde bulunmadık, bulunmamızı gerektiren bir durum da olmadı.
Koronavirüs testi pozitif çıkan bir öğrenci ile ilgili bilgi aldığınızda nasıl bir yol izliyorsunuz?
MEB’nın ‘’Okullarda COVID-19 Pozitif Vaka Çıkması Durumunda Yapılması Gereken Uygulamalar’’ adı ile yayınladığı yönergeleri takip ediyoruz, buna göre hareket ediyoruz.
TEKNOLOJİK GELİŞMELER İLE ÖĞRENME SÜREÇLERİ BİREYSEL OLARAK KONTROL EDİLECEK
Eğitimin değişime uğradığı bu dönemde öğrenci psikolojisini nasıl destekliyorsunuz?
Öğrencilerimizin akademik gelişim ve başarıları kadar sosyal ve duygusal gelişimlerinin de önemli olduğunun bilincindeyiz. Hazırladığımız uzaktan eğitim programı içerisinde rehberlik çalışmalarını da yürütüyoruz. Bu süreçte her kademedeki öğrencinin moral ve motivasyonunu yüksek, ilgi ve dikkatini canlı tutmak adına farklı çevrimiçi öğrenme teknikleri deniyoruz. Öğrencilerimizin morallerinin yüksek olması dikkatlerini ve dolayısıyla ders başarılarını pozitif yönde etkiliyor.
Son olarak, yakın gelecekte eğitim sisteminin nereye doğru evirileceğini düşünüyorsunuz?
Teknolojik gelişmeler ile bilginin erişilebilirliğinin kolaylaştığı çağımızda, bireyler giderek kendi öğrenme süreçlerini kendileri yöneteceklerdir. Bu süreçte bilgiyi değerlendiren, özümseyen ve analiz yapabilenlerin eleştirisel düşünme becerileri ön plana çıkacaktır. Uzaktan eğitim sürecinde verilen eğitimin, bu alt yapıyı da planlayarak içine alması gerekecektir.
Son olarak biz de eklemek isteriz ki, ülkemizde ve dünyada yaşanan bu zor günlerde Ata’mızın açtığı yolda yorulmadan el ele sırt sırta verip çalışarak, tüm zorlukların üstesinden hep birlikte geleceğiz.