hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüz yüze iletişim azalıyor

    Yüz yüze iletişim azalıyor
    expand

    COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYÜP KINAY: GAZİ BİLİŞİM KURUCUSU VE GENEL MÜDÜRÜ

    Yüz yüze iletişim azalıyor

    1- Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
    1974 yılında Gaziantep’te doğumdum. Gaziantep Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1992 yılında Bursa’ya üniversite için geldim Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nden 1996 yılında mezun oldum ve aynı yıl bilişim sektöründe çalışmaya başladım. 2009 yılında Gazi Bilişim’i kurdum, evliyim eşim Ebru Avukat olarak çalışıyor. Alp ve Sarp adlarında iki oğlumuz var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2- Yeni normal sürecini nasıl değerlendiriyor sunuz? Birey olarak gereken önemi gösteriyor muyuz?
    Bu konuda endişeliyim, iş arkadaşlarıyla, dostlarıyla, akrabalarla maskesiz konuşulduğunu üzülerek gözlemliyorum. Dijital dönüşüm ve pandemi süreci bireysel ve toplumsal alışkanlıklarımızı, yaşam tarzımızı derinden etkiledi. Yüz yüze iletişim hızla azalıyor, sosyal ağlar üzerinden iletişim kuruyoruz, ancak yüz yüze iletişim olmazsa olmaz, tavsiye edilen tedbirleri kalıcı alışkanlık haline getirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

    3- Buradan sonraki süreç için aldığınız kararlar, planlar, projeler var mı?
    Pandemi süreci tüm dünyada çalışma hayatında her şeyi kökünden değiştirdi, bundan sonraki süreçte en düşük olasılıklı gelişmelere bile hazırlıklı olmak gerekiyor. Firma sahipleri ve yöneticilerin raporlar ve anlık analizler yapabildikleri iş zekası ve yönetim karar destek uygulaması, işletmelerin tüm süreçlerinde stoklarını ve varlıklarını takip edebildikleri tedarik zinciri yönetimi uygulamaları, TPM, kestirimci bakım, periyodik bakım, arızi bakımları takip edip yönetebildiğiniz, Scada, IOT ve MES uyumlu kurumsal bakım yönetimi, kalite entegre yönetim sistemi ve katma değerli yazılım projeleri geliştirmeye hızla devam etmekle birlikte, firmamız bünyesinde hizmet kalitemizi daha da yükseltecek şeffaf ve kolay ölçülebilir, raporlanabilir bir CRM altyapısı oluşturuyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DİJİTAL DÖNÜŞÜM ŞART

    Yüz yüze iletişim azalıyor4- Herkesin yakındığı ’zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
    Entegre yönetim sistemimin olmaması, uygunsuzluk kaynaklı problemler, mükerrer veya gecikmiş işler, regülasyonlara uyum sağlamak için gösterilen manuel çabalar, raporlama ve analizlerin geç yapılması ya da tutarlı olmaması, kurumsal hafızanın oluşturulamaması vb birçok nedenle firma sahipleri yöneticiler ve çalışanlar hep zamanın yetmediğinden şikayetçi, bu problemin çözümü için benim önemle vurgulamak istediğim çözüm dijital dönüşüm. Firmaların ürettikleri ürün ve hizmetleri dijital ortamda sunmaları, iş ortakları ve tedarikçileri ile entegre olabilecek altyapılarının olması çok önemli. Yapılacak dijital otomasyon yatırımları sayesinde daha az hata ile daha düşük maliyetle, daha verimli ve daha kaliteli üretim yapmak mümkün. Ayrıca daha çevik olup anlık değişimlere hızlı adapte olabilmek için çok önemli bir güç olan veriyi toplayıp analiz edip plan yapmak mutlaka gerekli. Örnek verecek olursam; kârlılık, izlenebilirlik, finansal raporlar, kalite, bakım, insan kaynakları ve iş akış süreçlerini dijitalleştiren kurumların kriz dönemlerini rahat geçirdiklerini söyleyebilirim. Dijital dönüşüme yatırım yapan müşterilerimiz bu sistemleri kullandıktan sonra aslında ne kadar büyük bir kolaylık olduğunu görüp dönüşüme daha önce başlamadıkları için pişmanlıklarını dile getiriyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5- Salgından sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağı çokça konuşuluyor. Bu konuda sizin düşünceleriniz ne?
    Önümüzdeki dönemde yapay zeka, yapay öğrenme, nesnelerin interneti, otonom araçlar, kriptopara ve blockchain hayatımızın bir önemli parçası olacak, bu gelişmeleri bir tehdit olarak görmeyip en iyi şekilde faydalanmak gerekli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni normalde dönüşümün kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum, uzun iş seyahatleri, yolda geçen süreler olmadan iş görüşmeleri, birlikte çalışma, toplantılar eğitimler sınavlar yapılabildiğini keşfettik, bu iş yapış şekli kalıcı olarak devam edecek. Dijitalleşme artarken bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması olmazsa olmazımız olacak. Yazılım satın almak yerine SaaS mantığıyla kiralayıp kullandıkça ödeyeceğiz, bulutta çalışan yazılımlara her türlü cihazlardan erişip evde yurt dışında seyahatte bile sanki ofisteymiş gibi kullanabileceğiz. Bilgiyi saklamak yerine paylaşan, bundan sonra yaşanması olası krizler ve olağan dışı gelişmeler olduğunda zor durumda kalmamak için tedbirlerini alan bireyler ve kurumların artacağını düşünüyorum.

    6-Hizmet anlayışınız ne?
    24 yıllık birikimim sayesinde; müşterilerimizin iş hedefleri doğrultusunda bir çalışma ortamı sağlıyoruz. Müşterilerimizin sorunlarını anlamaya çalışıp yeni yazılım projeleri sunuyoruz. Sanayi kenti Bursa’nın lokomotif sektörlerinde tanınmış orta ve büyük ölçekli firmalarına hizmet veriyoruz ve bizim için güven çok önemli.

    7- Internet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili düşünceleriniz nelerdir?
    Karantina sürecinde her akşam saat 9’da mutlaka canlı yayınları kontrol ettim. Yıllarca görmediğim saygıdeğer öğretmenlerimi, arkadaşlarımı görmek, sohbetlerini dinlemek, sorular sormak çok keyifli ve değerliydi. Ayrıca kişisel ya da kurum çok değerli konuklarını bizlerle buluşturdu. Kayıt imkanının olması sayesinde canlı yayın tekrarları geniş kitlelere ulaşabildi. Canlı yayında ekran paylaşımı yapılabilmesi bilgi ve deneyim paylaşımının hızlı ve doğrudan yapılabilmesini sağladı.

    8- Bulut ve yazılım konusunda düşünceleriniz neler?
    Yazılım deyince akıllara maalesef önce muhasebe yazılımı geliyor. Hayatımızın her alanında kullandığımız tüm cihazlarda, fabrikalardaki preslerden tutun dokuma tezgahlarına kadar, otomobillerde, akıllı evlerde tüm nesnelerin içerisinde yazılımlar var. Eskiden sadece kişisel bilgisayarlarda uygulamaları çalıştıra biliyorken, günümüzde akıllı cihazlardan bulut üzerinde çalışan uygulamaları rahatlıkla kullanabiliyoruz. Yeni nesil yöneticiler artık tüm bilgiyi tek bir ekranda ve hemen görmek istiyorlar. Bunun için birbirleriyle entegre olabilen her türlü cihazdan kesintisiz erişebilirliği olan yazılım altyapısı mutlaka sağlanmak zorunda. Özellikle bulut üzerinde çalışan uygulamalar hızla artacak ve yazılım sektöründe yetişmiş iş gücü kaynağına çok ihtiyaç duyuyoruz. Konusunda başarılı olmuş, yabancı rakiplerine göre daha fazla fonksiyona sahip esnek ve uyarlanabilir bir çok yerli yazılımımız var, bu yerli ve milli yazılımlara sahip çıkmamız daha fazla gelişmeleri ve daha fazla yazılım ihracatı yapabilmeleri için destek olmamız gerekli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow