hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çanakkale'de Kaz Dağları çalıştayı düzenlendi

    Çanakkalede Kaz Dağları çalıştayı düzenlendi
    expand

    Çanakkale'de Kaz Dağları çalıştayı düzenlendi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cemhan ŞEN/ ÇANAKKALE, (DHA)-ÇANAKKALE'de, 'Türkiye'nin Kaz Dağları Bölgesinde Biyoçeşitliliğin Korunması ve Orman Peyzajlarının Sürdürülebilir Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi' çalıştayı gerçekleştirildi. Projeyle ilgili bilgi veren Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Ateş, "Bu projeyle Kaz Dağları'ndaki hassas ekosistemi korumak, ormanlarımızın daha hassas korunması, içerisindeki biyolojik çeşitliliğin envanterinin yapılmasını ve bu türlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız" dedi.

    Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce hazırlanan, Küresel Çevre Fonu (GEF) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde desteklenen 'Türkiye'nin Kazdağları Bölgesinde Biyoçeşitliliğin Korunması ve Orman Peyzajlarının Sürdürülebilir Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi' çalıştayı Çanakkale'de düzenlendi. Etkinliğe, Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Ateş, Doğa Koruma ve Tabiat Parkları Genel Müdürü Kadir Çokçetin, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, Doğa Koruma ve Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürü Ozan Hacıalioğlu, proje ortakları, GEF ve FAO temsilcileri katıldı.

    'GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINI SAĞLAYACAĞIZ'
    Proje hakkında bilgi veren Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Ateş, "Bugün Çanakkale'de Kaz Dağları'ndaki biyolojik çeşitliliğin korunması ve restorasyonu ormanların gelecek kuşaklara aktarılması adına Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte bir proje başlangıcını yapıyoruz. Yaklaşık üç yıldır projenin hazırlıkları saha envanteri ve benzeri çalışmalar yürütüldü. Bugün itibariyle son şeklini verip çalışmaya başlamış olacağız. Bu projeyle Kaz Dağları'ndaki hassas ekosistemi korumak, ormanlarımızın daha hassas korunması, içerisindeki biyolojik çeşitliliğin envanterinin yapılmasını ve bu türlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacağız. Gerek insan kaynaklı, gerek yangınlarla, gerek diğer faaliyetler nedeniyle bozulan orman alanlarını da bu arada restore ederek tekrar orman olarak devamını sağlamak için bu proje kapsamında işlerimizi yürüteceğiz" ifadelerini kullandı.

    'YEREL AKTÖRLERLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYI PLANLADIĞIMIZ BİR PROJE'
    FAO Türkiye Temsilcisi Dr. Ayşegül Selışık projenin amacının Kaz Dağları'nın biyoçeşitliliğinin korunması ve orman peyzaj alanlarının sürdürebilir yönetiminin sağlaması olduğunu söyleyerek, "Projede temel amaç özellikle mevcuttaki Kaz Dağları'ndaki hazinenin, cennetin bir kere orman ve biyoçeşitlilik anlamında korunması devam ettirilmesi ama bunu yaparken de kırsalda Kaz Dağları'nın etrafında yaşayan halkın hem geçim kaynaklarının güçlendirilmesi hem onların biyolojik çeşitliliğin korunmasına, orman alanlarının peyzajının sürdürülebilir kılınmasına katkı verecek şekilde bir anlayışa sahip olacak bir seviyeye getirilmesi ya da olan faaliyetlerin güçlendirilmesi ve bunu yaparken de yerel aktörlerle birlikte çalışmayı planladığımız bir proje" dedi.

    Proje Teknik Lideri Ekrem Yazıcı ise "Kaz Dağları projesi global çevresel fon tarafından desteklenen Kaz Dağları'ndaki orman biyoçeşitliliği ve diğer ekosistemlerdeki bir çeşitliliğin katılımcı bir yaklaşımla ve entegre bir yaklaşımla korunmasına amaçlamaktadır. Proje bir yandan mevcut korunan alanların daha etkin bir şekilde yönetilmesini, diğer yandan da korunan alanlar dışında kalan ekosistemlerin de biyoçeşitliliğin daha iyi bir şekilde entegre edilmesini ve bu alanlardan üretim yapılırken biyoçeşitliliği de koruyacak önlemlerin alınmasını hedeflemektedir" diye konuştu.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow