hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Atatürk'ün Gelibolu'ya gelişinin 94'üncü yıl dönümü kutlandı

    Atatürkün Geliboluya gelişinin 94üncü yıl dönümü kutlandı
    expand

    Atatürk'ün Gelibolu'ya gelişinin 94'üncü yıl dönümü kutlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğan ZELOVA / GELİBOLU (Çanakkale), DHA)- CUMHURİYET'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine gelişinin 94'üncü yıl dönümü törenle kutlandı.

    2'nci Kolordu Karargahı önündeki Atatürk Anıtı'na Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, 2'nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar çelenk bıraktı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

    Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, "Atatürk, Cumhuriyet kurulduktan sonra, kitaplarını Ankara’dan İstanbul’a taşımak ister. Kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun, kitapları karton kutulara koyduğunu görünce, askerlere 2 tane cephane sandığı getirtir. Nuri Ulusu şaşırır. O sırada Atatürk, 'Savaşta bu sandıklarla cephane taşıdık. Şimdi o savaş bitti, yeni savaşımız başlıyor. O da kültür ve sanat savaşıdır. Cephane koyduğumuz sandıklara artık kitapları koy. Cephanenin yerini artık kitaplar alsın' der. Biz ilkinde 107 yıl önce Çanakkale’de, 100 yıl önce Kurtuluş Savaşı'nda Gelibolular olarak onun, o mavi gözlü büyük devin emrindeydik. 94 yıl önce bugün harfleri öğrenirken yine onun, yani bir başöğretmenin eğitimindeydik. Gelibolu, kurtuluş ve kuruluşun simge isimlerinden biri olarak ne kadar gurur duysa azdır. Türkiye’nin her yeri özeldir ama Türkiye’nin hiçbir yeri bu anlamda bu kadar derin ve zengin değildir.  Bugün de Gelibolu’nun evlatları olarak yurt sevdamız, ulus aşkımız, aydınlık Türkiye arzumuz tüm diriliğini, heyecanını ve sıcaklığını koruyor. Gelibolulular, bugün de ve yüzyıllar boyunca 'Atatürk’ün izindeyiz' diyecektir. Gelibolu, manevi mirası ilim ve akıl olan Atatürk’ün sadık mirasçıları olmakla daima iftihar edecektir" dedi.

    Ardından, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün folklor ekibi bir gösteri sundu ve tören sona erdi. Programa, protokol üyeleri, askeri ve mülki erkan ile siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow