hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dijital cihazla toprak analiz süresi 10 dakikaya düştü

    Dijital cihazla toprak analiz süresi 10 dakikaya düştü
    expand

    Dijital cihazla toprak analiz süresi 10 dakikaya düştü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÇANAKKALE'de, Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne hibe edilen dijital toprak analiz cihazı, laboratuvar ortamında yaklaşık 10 gün sürdüğü belirtilen analiz süresini, 10 dakikaya düşürdü. Cihaz, kızılötesi ışınlarla topraktaki bitki besin elementlerinin tespitini yapıp, üreticiye gübreleme tavsiyesinde de bulunuyor.

    Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne hibe edilen dijital analiz cihazı, kızılötesi ışınlar sayesinde topraktaki bitki besin elementlerinin tespitini yapıyor. Ayrıca üreticiye gübreleme tavsiyesinde de bulunan dijital cihaz, toprak analizini10 dakikada tamamlıyor. Elde edilen sonuçlar üreticiye mail yolluyla ulaştırılıyor. Yetkililer, laboratuvar ortamındaki analiz süresinin ise, 10 günü bulduğunu belirtti. 

    Toprak analiz cihazı hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Abdülkadir Yener, "Bu cihazla elimizdeki toprağın azot, fosfor, potasyum, katyon değişimi kapasitesi, organik madde, toprak sıcaklığı gibi toprak yapısıyla ilgili verilere ulaşabiliyoruz. Toprak analizi sonucunda yapılması gereken gübreleme tavsiyesini de mail yoluyla üreticiye ulaştırıyoruz" dedi. 

    Tarım sektöründe değişimlerin yaşandığını belirten İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan ise, "Üreticilerimiz parsellerinden analiz yaptırmak için toprak numunelerini alıp laboratuvarlara götürüyorlardı. Solüsyonların hazırlanması, analiz neticelerinin ulaştırılması gibi süreçler 10 günü buluyordu. Bu cihazla süre 10 dakikaya indi. Analizi yaptıktan sonra kişinin mailine analiz sonucunu yolluyoruz. Gübreleme tavsiyesinde de bulunuyoruz. Üretici böylelikle daha bilinçli, çevreye duyarlı, maksimum verim ve kalite üzerine kurulu üretim gerçekleştirmiş oluyor" diye konuştu.

    Burak GEZEN-Cemhan ŞEN/LAPSEKİ, (Çanakkale), (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow