hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Lapseki'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlandı

    Lapsekinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlandı
    expand

    Lapseki'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlandı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    LAPSEKİ (Çanakkale), (DHA) - ÇANAKKALE'nin Lapseki ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, "Hiç şüphesiz ki yarınlara umutla bakarken, gelişmiş bir Türkiye ve gelişmiş bir Lapseki için çabalarken, tarihimizi asla unutamayız" dedi.

    Lapseki ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Lapseki Hükümet Konağı'ndaki Atatürk Büstü'ne çelenk sunma, saygı duruşu ve istiklal marşı okunmasıyla başladı. Program, Lapseki Şehitliği'ne buket konması ve dualar edilmesiyle devam etti. 15 Temmuz Şehitler Meydanı'ndaki törenlerde ise Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, programa katılanlara günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz yaptığı konuşmada, “Lapseki'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yıl dönümündeyiz. Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de bundan tam 100 yıl önce Lapsekimizde yazılmıştır. Ülkemizi düşmanlardan temizleyerek bizlere emanet eden kahraman ecdadımızı bu önemli gün vesilesiyle rahmetle, minnetle ve hayırla yâd ederken, Lapsekili hemşerilerimin kurtuluş bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Milletimizin bağımsızlığa olan tutkusu, yurdun dört bir yanında olduğu gibi, bundan tam 100 yıl önce 25 Eylül 1922 tarihinde Lapseki'imizde de tezahür etmiştir. Milletimizin bağımsızlıktan asla vazgeçmeyeceği bir kez daha tüm dünyaya gösterilmiş, Lapsekimiz işgalcilerden temizlenmiş ve Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde sürdürülen bu büyük mücadelede Lapsekililer üzerine düşen görevi yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.

    'LAPSEKİLİ KAHRAMANLARIMIZI SAYGI İLE ANIYORUM'
    Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Çanakkale savaşlarında, Arıburnu'nda, ana çıkarma noktasında düşmanın ilk ateşine göğüs gererek; düşmanla azimle, kararlılıkla mücadele eden kahraman Lapsekili muharrem asteğmenimizi, yaralı olarak tedavi amaçlı Lapseki'ye gelen abisinin asker elbiselerini giyerek gözünü kırpmadan cepheye göğüs göğüse savaşmaya giden 15 yaşındaki 'kulağını vermeyen şehit' olarak da bilinen Hasan oğlu Ahmet'i, ilçemizi işgal etmek isteyen İngiliz müfrezesine karşı kahramanca göğüs gererek mücadele eden Lapsekili kahramanlarımızı saygıyla anıyorum. En değerli hazinemiz olan ve kahraman ecdadımızın bizlere emaneti olan bu vatan toprakları üzerinde; şehitlerimizin asil kanlarıyla sulanmadığı, yavrusunu vatana kurban eden analarımızın gözyaşlarıyla ıslanmadığı bir yer, neredeyse yok gibidir. Tarihimiz bizim kahraman ecdadımızın emanetlerine sıkı sıkıya bağlı olmamızı, vatanımızın birlik ve bütünlüğünü korumak için her alanda hizmet etmemiz gerektiğini bize sık sık hatırlatır."

    'TARİHİMİZİ ASLA UNUTAMAYIZ'
    "Geçmişini bilmeyen milletler geleceklerine asla yön veremez" diyen Yılmaz, "Dolayısıyla Milli Mücadele yılları bütün sıkıntıları ve zorlukları ile bizim gururla andığımız, göğsümüzü kabartarak anlattığımız ve ecdadımızı hayırla yâd ettiğimiz yıllardır. Hiç şüphesiz ki yarınlara umutla bakarken, gelişmiş bir Türkiye ve gelişmiş bir Lapseki için çabalarken; tarihimizi asla unutamayız. Bu anlamlı günde, başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyor, Lapseki'de ve ilçe dışında yaşayan tüm Lapsekili hemşerilerimizin kurtuluş günlerini kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.

    15 Temmuz Şehitler Meydanı'ndaki program şiirlerin okunması, halk oyunu gösterileri ve Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bando Komutanlığı konseriyle devam etti. Türk savaş gemisi Türkeli'nin halka ziyarete açılması, ardından Lapseki Gazi Süleymanpaşa Cami'nde şehitler için mevlit okundu. Program kapsamında, 1915 Çanakkale Köprüsü yakınlarındaki yeni kordonda Burak Bulut ve Kurtuluş Kuş konseri yapılacak. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow