hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EDT, ANA-DOLU Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları'nı sahneliyor

    EDT, ANA-DOLU Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınlarını sahneliyor
    expand

    EDT, ANA-DOLU Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları'nı sahneliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salih TEKİN / ERZURUM,(DHA)-ERZURUM Devlet Tiyatrosu (EDT), Cumhuriyetin 100'üncü yıldönümü sebebiyle 'ANA-DOLU Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları'nı sahneliyor. 2 Mart'ta prömiyeri yapılacak oyun Türkiye turnesine çıkacak. 
        Kuruluşunun 25'inci yılını kutlayan EDT, Cumhuriyetin 100'üncü yılına özel hazırladığı ANA-DOLU Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınları' oyununu 2 Mart Perşembe günü seyirciyle buluşturacak. İlknur Bektaş'ın kaleme aldığı Milli Mücadele sırasında kadınların zafere giden yolda gösterdikleri mücadele ve kahramanlıkların ele alındığı oyunun provasını izleyen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, "Erzurum Devlet Tiyatromuzun bu sene 25 yılına has özel bir hazırlık yapmıştık. Büyük bir afet gerçekleşti. Devlet-millet el ele bunun altından kalkacağız. Bir süreliğine oyunları ertelemiştik. Şimdi Erzurum'da Cumhuriyet'in 100'üncü yılı sebebiyle İlknur Bektaş yazarımızın eserini oynuyoruz. 100 yıllık bir tarihi anlatıyoruz. Bu bizim seçtiğimiz bir projeydi. Milli mücadele dönemindeki kahraman kadınlarımızı, adını bildiklerimiz Kara Fatma, Şerife Bacı, Onbaşı Halide Edip gibi isimler var ama yüzlerce adını bilmediğimiz kahramanlar da var. Onu da bu oyun sahnemizde sanatseverlerle paylaşmış olacağız. Erzurum'daki gösterimden sonra Ankara, İstanbul'da daha sonra da Türkiye'nin her yerinde gösteriye sunacağız" dedi. 
    NENE HATUNU UNUTMADIK
        Cumhuriyetin 100'üncü yılına özel hazırladıkları oyunun 2 Mart günü prömiyerle izleyiciyle buluşacağını belirten EDT Müdürü Sezai Yılmaz, "Oyunumuzda Milli Mücadele döneminde emek vermiş ve mücadele etmiş kadınlarımızı anlatacağız. Oyunu çıkardığımız için mutluyuz çünkü Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu topraklarda, Erzurum'da yine bu oyunla seyircimizin karşısına çıkıp yine o Milli Mücadeleyi analarımızın gözünden seyirciye iletmenin mutluluğunu yaşayacağız. Oyunumuz EDT'de başlayıp Türkiye'nin dört bir yanında turnelerle seyircilerle buluşacak. O dönemde yaşamış, tarihe iz bırakmış, kimini belki unuttuğumuz ama gün yüzüne çıkarmak için çalıştığımız kadınlarımız olacak. Şerife Bacımız, Makbule Efemiz, Safiye Hüseyin ile 93 Harbinde mücadele etmiş ve Milli Mücadele döneminde de Türk kadınına örnek olmuş Nene Hatunumuzu unutmadık" diye konuştu.
    TOPLUMLA BULUŞMASINI ÇOK İSTİYORDUM
        'Milli Mücadele'nin cesur ve kayıp kadınları' kitabını 2017'de yazdığını belirten yazar İlknur Bektaş, şunları söyledi: 
        "Ülkemizin kurtuluşunun 100'üncü yılında Türk kadınlarının neler yaptığını çalışıp, araştırıp ortaya koydum. Bunların toplumla buluşmasını çok istiyordum. Devlet Tiyatroları bünyesinde Erzurum'da sahnelenecek oyunumuzla Milli Mücadelede yurdun dört bir yanındaki Türk kadınlarının elinden ne gelirse cepheye yardıma koştuklarını, cephede ve cephe gerisinde neler yatıklarını, ne kadar ciddi kahramanlıklara imza attıklarını, büyük bir vefa, emekle ve sevgiyle cepheye koştuklarını aslında yurdun A'sından Z'sine kadar her yaştan insanın bilmesini tanımasını çok istiyorum."(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow