hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kariyerle birlikte çocukta yapılabilir

    Kariyerle birlikte çocukta yapılabilir
    expand

    Kariyerle birlikte çocukta yapılabilir

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Salih TEKİN / ERZURUM,(DHA)- DOĞU Anadolu Kadın Sağlığı Derneği tarafından düzenlenen 'Palandöken Kadın Doğum Kongresi'nde, kadın kanserleri tedavisinde son durum, kadınların çocuk sahibi olamamaları ve tüp bebek konusu ele alındı. Kongre Başkanı Prof. Dr. Yakup Kumtepe, kadınların geç evlilik yaptıkları için çocuk sahibi olamadıklarını belirterek, “Tıp bize diyor ki kadınların doğurganlığı 35 yaşında bitiyor. 35 yaşından sonra doğurgan olma ihtimali çok az. Ön plana çıkan şey kariyerle birlikte çocuk doğurganlığı devam edebilir" dedi.
        Doğu Anadolu Kadın Sağlığı Derneği tarafından düzenlenen 'Palandöken Kadın Doğum Kongresi'nde kadın kanserleri tedavisinde son durum, kadınların çocuk sahibi olamamaları ve tüp bebek konusu ele alındı. Atatürk Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi yanı sıra Doğu Anadolu’daki kadın hastalıkları ve doğum hekimlerinin katıldığı kongrede gerçekleştirilen oturumlarda akademisyenler konularında bildiriler sundu.
    AŞI ÇOK ÖNEMLİ
        Palandöken Kadın Doğum Kongresi Başkanı ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, “Kongrede önemli konular ele alındı. Birincisi kadın kanserleri tedavisinde son güncel durum nedir, biz neyi değiştirmeyiz? Şunu anladık ki kadın kanserlerinde genel yaklaşım şu, rahim ağzı kanserlerinde korunabilmek için aşı çok önemli. Aşı ile bu kanserin tamamen önlenebilir. Dünyada yılda yaklaşık 600 bin kadın bu kansere yakalanıyor, 300 bin kadın ölüyor. Bizim ülkemize bakacak olursak her yıl binin üzerinde kadın bu hastalıktan ölüyor. Hem hastalığı toplumdan uzaklaştırmak hem de yok etmek için aşı ön plana çıktı. Bir diğer konu kadın kanserleri içinde özellikle rahim kanserleri ve yumurtalık kanserleri için erken yakalamanın önemi. Erken tanı hem ameliyatın basitliği açısından yani büyük ameliyat gerektirmeden tedavi edilip uzun süreli yaşama sebep olduğu için erken tanı önemli. Kadınların yıllık jinekoloji muayenelerinin önemli olduğu ön plana çıktı" diye konuştu.
    KANSERİ ÖNLÜYOR
        Çok çocuk doğurmanın kanseri önlediğini de açıklayan Kumtepe, "Artık bu kesinlikle ortaya konuldu ki çok çocuk doğurmak yumurtalık ve rahim kanserlerinin önlenmesi için en önemli faktörlerden birisi. 3-4 doğum yapan bir kadın, 1-2 doğum yapan kadına göre daha az yumurtalık ve rahim kanserine yakalanıyor" dedi
    2 KADINDAN BİRİ ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYACAK
        Kadınların çocuk sahibi olamamalarının kongrede ele alındığını ifade eden Kumtepe, şunları söyledi;
        “Kadınlarımız geç evlilik yaptıkları için doğurganlıkları azalıyor. Önümüzdeki 15-20 yıl içinde sokakta dolan her iki kadından biri çocuk isteyecek ama çocuk sahibi olamayacak. Bunun iki sebebi var. Kadınlarımız geç evleniyor. Doğurganlıklarının çok uzun süre devam edeceğini düşünüyorlar. Ancak tıp bize diyor ki kadınların doğurganlığı 35 yaşında bitiyor. 35 yaşından sonra doğurgan olma ihtimali çok az. Hem hekimler arasında hem kadınlarımız arasında bilgi noksanlığı var. Toplumu bilgilendirme, bilinçlendirmek gerekiyor.  Kadınların çocuk sayısını 35 yaşından önce tamamlaması gerektiği kongrede vurgulandı. Gerek Sağlık Bakanlığı, gerek biz hekimlere bilgilendirme, bilinçlendirme görevi düşüyor. Kariyerle birlikte çocuk doğurganlığı devam edebilir. Bir diğer en önemli noktalardan biri ilk çocuğunu doğurduktan sonra ikinci çocuk için kadınların ‘Doğurganlığımı ispatladım. İstediğim anda doğururum. 25 yaşında ilkini doğurup 40 yaşına kadar bekleyip istediğim zaman doğururum’ durumu ortaya çıkıyor. Bunun yanlış olduğu vurgulanmalı."
    TÜP BEBEK İÇİN YAŞ ÖNEMLİ
        Kongrede tüp bebek yönteminin de ele alındığını vurgulayan Kumtepe, “Tüp bebek yöntemi doğurganlıkla ilgili, kadın yaşıyla ilgisi açısından ele alındı. Biz şunu anladık ki tüp bebekte başarı oranımız, embriyo oluşturma oranımız yüzde 80’lerin üzerinde ama kadınların kucağına çocuk alma ihtimali maalesef yüzde 30’ların çok altında. Yani 100 kadın tüp bebek yaptırıyorsa bunun 30'undan daha azı kucağına çocuk alabiliyor. Bunun sebebi de kadın yaşıyla alakalı. Tek değiştiremediğimiz yegane faktör budur" diye konuştu.(DHA)

    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow