hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konaklı Kayak Merkezi'nde 2179 rakımda başlayan termal sondaj deniz seviyesine kadar inecek

    Konaklı Kayak Merkezinde 2179 rakımda başlayan termal sondaj deniz seviyesine kadar inecek
    expand

    Salih TEKİN / ERZURUM,(DHA)-ERZURUM Konaklı Kayak Merkezi'nde Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından termal su sondajı başlatıldı. 3185 metre yüksekliğindeki Konaklı Kayak Merkezi'nin 2179 metresinde yapılacak termal su aramalarında deniz seviyesine kadar inilmesi planlanıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, gerek görülmesi halinde daha da derine inileceğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile MTA tarafından gerçekleştirilecek jeotermal sıcak su sondaj çalışmaları Konaklı Kayak Merkezi'nde başladı. 2179 metre rakımdaki sondaj çalışmasında MTA'nın en güçlü makinesi konuşlandırıldı. MTA Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Bülent Tosun, 750 beygir gücüne sahip sondaj makinesiyle 2250 metre derinliğe inerek sıcak su arayacaklarını söyledi. Sondaj makinesinin gerektiğinde 3 bin metreye kadar inebildiğini belirten Tosun, mevsim şartlarının izin vermesi halinde 5 ay sürmesini planladıkları çalışmada 4 maden, 4 jeoloji, 7 sandöz, 1 makinist, 1 elektrikçinin yanısıra çevre köylerden aldıkları 22 vatandaşında görev aldığını kaydetti. Tosun, sondaj işçisi olarak aralarına katılan çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi vereceklerini de ifade etti. 

    KIŞ TURİZMİNİ TERMAL TURİZMLE ENTEGRE EDECEĞİZ

    Erzurum'da ilk defa 2200 metrede sıcak su sondaj çalışması yapılacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, "Burası dünyanın sayılı kayak merkezlerinden bir tanesi. Konaklı Kayak Merkezi'ndeki kayak ve kış turizmini jeotermalle entegre ederek turizm sektörünü 12 aya yaymayı planlıyoruz. Buradan elde edeceğimiz termal suyla ciddi anlamda otel yatırımlarının gelmesini bekliyoruz. Turizmin 12 aya çıkarılması demek Erzurum'da turizm ve ekonomiye katkı demek" dedi. 

    2179 METREDEN DENİZ SEVİYESİNE

    Konaklı Kayak Merkezi'nde başlayan sondaj çalışmasının deniz seviyesinin de altına ineceğini belirten Zafer Aynalı, şunları söyledi:

    "Şu anda bulunduğumuz rakım 2179 metre. Biz 2200 metre sondaj yaparak deniz sevilesinin de altına ineceğiz. Böyle bir çalışma Erzurum'da ilk oluyor. Buradan çıkacak suyu öncelikle termal oteller yaparak turizm amaçlı kullanacağız. Daha sonra farklı etapları olabilir. Bölgesel ısıtmaya uygun sıcak su alırsak şehir ısıtmada kullanabiliriz. Yine seracılığın yaygınlaşması açısından sera ısıtmada kullanacağız."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    18 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

    MTA'ya yaptırdıkları projenin bedelinin 18 milyon lira olduğunu belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan vekili Ömer Düzgün, Türkiye'nin en büyük sondaj makinesinin sıcak su aramada kullanılacağını bildirdi. Kış şartlarına göre aramaların devam edeceğini kaydeden Düzgün, çıkacak suyun derecesine göre bölgede birçok projenin hayata geçirileceğini söyledi.

    Konuşmaların ardından Erzurum Müftüsü Şahin Yıldırım'ın okuduğu duanın ardından kesilen kurdeleyle termal su araması için çalışmalar başlatıldı.(DHA)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow