hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Etrafı kaya içi mağaralarla dolu Vank Kilisesini defineciler harabeye çevirdi

    Etrafı kaya içi mağaralarla dolu Vank Kilisesini defineciler harabeye çevirdi
    expand

    Etrafı kaya içi mağaralarla dolu Vank Kilisesini defineciler harabeye çevirdi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat AYDIN / OLTU (Erzurum), (DHA)-ERZURUM'un Şenkaya ilçesine bağlı Timurkışla Mahallesi'ndeki yapıldığı tarih belli olmayan Vank Kilisesi, define avcıları tarafından harabeye çevrildi. Yöre halkı, etrafında onlarca kaya içi mağara bulunan kilisenin sahip çıkılarak turizme kazandırılmasını istedi. 
        Şenkaya ilçesine bağlı Timurkışla Mahallesi'ndeki kim tarafından ve nezaman yapıldığı hakkında bilgi olmayan Vank Kilisesi, sahipsizlikten harabeye döndü. Define avcıları ve doğa şartları sebebiyle büyük bir bölümü yıkılan Vank Kilisesi, etrafındaki onlarca kaya içi mağaralarla da dikkat çekiyor. Bir bölümü harabe olmuş, bir bölümü doğal haliyle ayakta kalmış tarihi yapıya dikkat çekmek için Oltulu bir grup doğasever, bölgeye yürüyüş düzenledi. Bölgede yaşayanlardan kilise ve çevresi hakkında bilgi alan doğaseverler, kilise ve mağaralara sahip çıkılarak turizmin hizmetine sunulmasını istedi.
        Timurkışla mahallesi sakinlerinden Nihat Dinç, "Bu kilise yıllardır tahrip olmuş bir şekilde duruyor. Biz buranın restorasyonu yapılıp turizime açılmasını istiyoruz. Kilise yapılıp turizme kazandırılırsa köyümüze ve bölgemize faydası olur diye düşünüyorum. Vank deresinde eskiden yaşam olan birçok mağara var bunlar günyüzüne çıkarsa köyümüze çok faydası olur diye düşünüyoruz" dedi. 
        Doğasever Dr. İbrahim Hakkı Ekinci, "Bu haftaki gezimizi Timurkışla denen dereye yaptık. Burası çok ilginç, doğa görüntüsüne sahip yapı olarak dere içinde kanyon burası. Belki  yüzlerce mağara var. Ayrıca ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen eski antik yapılar var. Gezip görmeye değer bir bölge herkese tavsiye edebiliriz" diye konuştu. 
        Devasa mağaralar bulunan bölgenin turizme kazandırılmasının faydalı olacağını ifade eden doğasever avukat Muharrem Kalyon, şunları söyledi:
         "Bu haftalık yürüyüşümüzü Timurkışla Mahallesi Vank Vadisi'ne yaptık. Çok güzel bir vadi, devasa mağaralar var. Yürüyüş için ideal bir bölge. Turizme kazandılırması lazım diye düşünüyorum."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow