hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karnavas dut pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı

    Karnavas dut pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı
    expand

    Karnavas dut pekmezi için kazanlar kaynamaya başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Murat AYDIN/ OLUR, (ERZURUM), (DHA)- ERZURUM'un Olur ilçesine bağlı, eski ismi Karnavas olan kırsal Ormanağazı Mahallesi'nde coğrafi işaret belgeli dut pekmezi üretimi için kazanlar kuruldu, ateşler yakıldı.
    Erzurum'a 171 kilometre uzaklıkta, 1228 metre rakımdaki mikroklima iklime sahip Olur ilçesinin en önemli gelir kaynağı, dut pekmezi. 2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verilen Karnavas Dut Pekmezi'nin yapımına başlandı. Karnavas Dut Pekmezi'ne ismini veren Ormanağzı Mahallesi'nde üreticiler, sabah saatlerinde mesaiye başlıyor. Mahallede ikamet eden Gülistan-Ahmet Kurt çifti, önce ağaçlardaki dutları, yere serdikleri brandalara silkeliyor. Dökülen dutları bidonlara doldurup ardından ateşteki kazanlara boşaltarak kaynatan çift, dutlar kıvama geldikten sonra preslenmek amacıyla sıkı kurununa döküyor. Şırası bidonlara boşaltılan dut, kilolarca ağırlıktaki taşla preslenerek kalan şıra alınıyor. Bidonlara alınan dut şırası, ateşteki bakır kaplara boşaltılıyor.
    Gülistan-Ahmet Kurt, altında odunların alev alev yandığı çelik kaplardaki şıranın pekmeze dönüşmesi için ise ahşap kepçelerle saatlerce karıştırıyor. Çelik kaplarda yapılan işlem sonunda üretilen pekmez, soğuması için de başka kaba boşaltılıyor. Ateşten alınan pekmezi kepçeyle karıştıran Kurt çifti, soğutma işlemini de gerçekleştiriyor. Soğuyan pekmez daha sonra konulduğu bidonla depoya kaldırılıyor.
    'İYİ PEKMEZ İÇİN YAKILAN ODUN VE KAPLAR ÇOK ÖNEMLİ'
    Gülistan Kurt, yaptıkları işlemleri anlatarak, "Ağaçlardan döktüğümüz dutları, doldurduğumuz kazanlarda kaynatıyoruz. Doğal olarak yapmış olduğumuz pekmezimizi çoluk çocuğumuza, eşimize dostumuza veriyoruz. Eğer fazla olursa onu da satıyoruz" dedi.
    Ahmet Kurt ise "Ağaçların altına serdiğimiz brandalardın üzerine dutları silkeliyoruz. Dökülen dutları kovalarla taşıyıp kazanlarda güzelce temiz suyla pişiriyoruz. Daha sonra pişen dutları sıkı kurununda sıkarak şırasını çıkarıyoruz. Şırayı ateş üzerindeki kaplara alarak pişirmeye başlıyoruz. İyi pekmez yapımında yakılan odun ve kullanılan kaplar çok önem arz ediyor. Odunun çam ağacı ve çıralı olması gerekiyor. İyi yanacak ki güzel pekmez olsun" diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow