hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anadolu Üniversitesi'nden depremin psikolojik etkilerine yönelik destek platformu

    Anadolu Üniversitesinden depremin psikolojik etkilerine yönelik destek platformu
    expand

    Anadolu Üniversitesi'nden depremin psikolojik etkilerine yönelik destek platformu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hakan TÜRKTAN- Caner AKSU/ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR'de Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘Kendi Kendine Yardım Destek Platformu’, depremin psikolojik etkileri ile baş edebilmek için ihtiyaç hisseden herkese psikolojik yardım alma imkanı sunuyor. Prof. Dr. Esra Ceyhan, "Uzman sayısı özellikle akut dönemlerde çok yeterli gelmemektedir. Bu nedenle günümüzde artık çevrimiçi psikolojik destek platformları geliştirilmeye başlandı" dedi.
    Anadolu Üniversitesi tarafından geliştirilen ve pandemi sürecinde aktif bir biçimde kullanılan ‘Kendi Kendine Yardım Destek Platformu’, depremin psikolojik etkileri ile baş edebilmek için ihtiyaç hisseden herkese psikolojik yardım alma imkanı sunuyor. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’nın (BEBKA) desteği ile hazırlanan ve giderek yaygınlaşan bir destek türü haline gelen ‘Kendi Kendine Yardım Destek Platformu’, bilişsel davranışçı terapi çerçevesinde etkililiği kanıtlanmış yöntemleri tamamen ücretsiz olarak sağlıyor. Depresif duygudurum, kaygı ve stres ile başa çıkma olmak üzere üç modül içeriğinin yer aldığı platform, zamandan ve mekandan bağımsız olarak depremin etkilerini azaltmaya yönelik kullanıcılara destek veriyor. Platformdaki modüllerde bilgilendirici metinler, animasyonlar ve bireysel olarak çalışabilecek, etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış tekniklere ilişkin materyaller yer alırken, kullanıcılar aynı zamanda platform üzerinden ilgili uzmana mesaj göndererek sorularını sorabiliyor.
    Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi Yöneticisi öğretim üyesi Prof. Dr. Esra Ceyhan, afetlerin özellikle akut dönemlerinde uzman sayısının yeterli olmaması nedeniyle böyle bir uygulama geliştirdiklerini belirterek, "Şu anda salgın gibi, deprem gibi birtakım travmatik olaylardan sonra çok sayıda insan doğrudan ya da dolaylı olarak bundan etkileniyor. Bu kadar etkilenen insana psikolojik olarak doğrudan destek sağlamak için uzman sayısı da özellikle akut dönemlerde çok yeterli gelmemektedir. Bu nedenle günümüzde artık çevrim içi psikolojik destek platformları geliştirilmeye başlandı. Bu platformda, özellikle bu tür travmatik olaylar yaşadığımızda stres faktörü çok yoğun olduğu zaman yaygın olarak kaygı problemleri yaşadığımızı, depresif duygu durumu içerisine girdiğimizi, aynı zamanda da bu stres durumu ile baş edemediğimizi gösteriyor. Onun için biz 'Ne yapabiliriz?' sorusunu sorarak, yaygın olan bu üç alanda destek sağlamak amacı ile bu platformu oluşturduk. Platformda 3 ayrı program var, bu programların içinde de 5'er modül var. Her modül yaklaşık 15- 35 dakika arasında tamamlanabiliyor. Aynı zamanda 4'üncü bir modül var o da gevşeme egzersizi. Bu tür problemleri yaşamamak için gevşemeyi de öğrenmemiz gerekiyor" diye konuştu. 
    PLATFORMU 12 BİN KİŞİ KULLANDI
    Pandemi döneminde hizmete sunulan platformdan bugüne kadar 12 bin kişinin faydalandığını ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, "Bu yapıyı bugüne kadar yaklaşık 12 bin kişi kullandı. Her yaştan, her cinsiyetten bir kullanım örüntüsünü görebiliyoruz ve buna ilişkin kullanım kolaylığı ile ergonomi açısından birçok olumlu geri dönüşler de aldığımızdan, depremden sonra bunu geliştirecek çok fazla vakit olmadığı için bu platformu depreme uygulanabilir şekilde, depremden etkilenen vatandaşlarımız için devreye sokmak istedik. Bu platformun biraz koruyucu, önleyici ve iyileştirici rolü var. Yani hiçbir zaman bir hekimin sunacağı tedavinin ya da yüz yüze olacak bir yardımın yerine geçtiğini asla söylemiyoruz. Zaten bireyler bu sorunları çok yoğun bir şekilde yaşıyorlarsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğinden bahsediyoruz" dedi. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow