hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Su seviyesi düşen Tahtaköprü Baraj'ında araçlar dolaşmaya başladı

    Su seviyesi düşen Tahtaköprü Barajında araçlar dolaşmaya başladı
    expand

    Su seviyesi düşen Tahtaköprü Baraj'ında araçlar dolaşmaya başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep),(DHA)- GAZİANTEP'in İslahiye İlçesinde, su seviyesi yüzde 7’ye düşen Tahtaköprü Baraj’ında bazı bölgelerde su tamamen çekildi. Daha önce balıkların yüzdüğü su havzasındaki kurumuş bölgeler, piknikçilerin araçlarını park ettiği alanlar haline geldi.
    İslahiye’ye 25 kilometre uzaklıktaki Şahmaran, Akınyolu, Ortaklı, Yesemek, Filli tepe ve Ağalarobası mahallelerinin kıyıları bulunan ve Amik Ovası’nı sulayan Tahtaköprü Barajı’nda su seviyesi yüzde 7'ye düştü. Mevsime göre bu aylarda doluluk oranı yüzde 60-70  olması gerekirken kuraklık nedeniyle barajda doluluk oranı yüzde 7’ye  geriledi. Tam kapasiteye ulaşması halinde 455 milyon metreküp depolama hacmi bulunan, ancak şu an 30  milyon metreküp su bulunan baraj, aynı zamanda 22 türden 6 bin 447 kuşa ev sahipliği yapıyor.

    Drone ile görüntülenen ve birkaç ay önce teknelerin yüzdüğü kıyıda suların çekilmesiyle birlikte vatandaşların yürüyüş yaptığı, araçlarıyla dolaştıkları alana dönüştü. Çiftçileri endişelendiren su kaynaklarından biri olan barajda daha önce balık tuttuğunu anlatan Hasan Akar, ”Yıllardır baraja balık tutmaya geliriz buseneki kadar kuraklık görmedik. Barajda su yok, aracımızla barajın ortasına kadar geldik. Daha önce bulunduğumuz yerler su doluydu. Şimdi ise gölün içindeki toprak kurumuş durumda" dedi.

    İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse ise yağışların azlığının çiftçiyi endişelendirdiğini belirterek, "Tahtaköprü Baraj’ında geçen yılın ocak ayında doluluk oranı yüzde 60- 70 civarında iken bu yıl yağışların olmayışı ile su seviyesi yüzde 7'lere 30 milyonmetreküpe düşmüştür. Barajın kapakları kapatılırken önümüzdeki günlerde beklenen yağışlarla barajımız eski doluluk oranını yakalaması en büyük beklentimizdir" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow