hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Coğrafi işaret alan Çirek peyniri için tanıtım taplantısı

    Coğrafi işaret alan Çirek peyniri için tanıtım taplantısı
    expand

    Coğrafi işaret alan Çirek peyniri için tanıtım taplantısı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşar KAPLAN/YUKSEKOVA(Hakkari),(DHA)- HAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde üretimi yapılan ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geçtiğimiz Mart ayında coğrafi işaret tescil belgesi alan Çirek peyniri için tanıtım toplantısı ve sertifika töreni düzenlendi.

    Üretici firma olan Baskın Süt Fabrikası’nın bahçesinde düzenlenen toplantıya, Hakkâri Valisi İdris Akbıyık, Yüksekova Kaymakamı Ömer Çimşit, Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar, Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, Hakkari Üniversitesinden akademisyenler katıldı.

    Törende konuşan Hakkari Valisi İdris Vali Akbıyık, Yüksekova Çirek peynirinin coğrafi işaretli ürün olmasının Hakkari’ye ve tüm ülkeye hayırlı olması temennilerinde bulundu. Bu konuda çalışma yürüten Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası ve üretici firmayı tebrik eden Vali Akbıyık, Yüksekova ile ilgili daha uzun vadeli projelerinin olduğunu söyledi. Önceliklerinin her zaman eğitim olduğunun altını çizen Vali Akbıyık "Yüksekova 22 adet okul yapıldı. Hiçbir okul kütüphanesiz bırakılmadı. Hakkâri’nin, Yüksekova’nın çok potansiyeli var. Biz bu yönde desteklerimizi sürdürüyoruz. Birçok ürün için coğrafi işaretli ürün başvuru yapıldı. Hakkâri’nin bütün ilçelerinin potansiyeline göre projeler üretip desteklerimizi devam ettireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.   

    Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Pınar ise Çirek peyniri için 2019 yılında tescil başvurusunu başlattıklarını ve 2022 yılının Mart ayında ise coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiğini söyledi. Pınar, "Hakkâri bölgesinde ilk defa yapılan bu çalışma yine odamızın eseridir. Bundan sonrasında da 10 ürün için başvuru sürecini başlatmış bulunmaktayız. Odamız Yüksekova ve Şemdinli bölgesinin sahip olduğu yöresel ürünlere değer katmak ve bu ürünleri tüm ülkeye tanıtmak için çalışmalarına devam edecektir. Tüm Avrupa’da da pazara girişini sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu süreçte bize finans desteği sağlayan DAKA’ya, tescil sürecinde bizlerle yol alan üretici firma Baskın Süt Fabrikası yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim." dedi

    Üretici firma yetkilisi Necip Baskın ise Çirek peynirinin hikâyesinin çok eskilere dayandığını ve yüzyıllardır Yüksekova'nın köylerinde üretilen bir peynir çeşidi olduğunu söyledi. Yaklaşık 15 yıl önce fabrikalarında yavaş yavaş üretime başladıklarını anlatan Baskın, "Gıda mühendisimiz Tekin Demir bunu yüksek lisans tezi olarak yazıldı. Böylelikle bu peynirin tescil süreci için atılacak ilk adımları attık. 2019 yılında Ticaret Odamız ile birlikte tescil sürecini resmi olarak başlattık. 2022 Mart ayında da coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi" diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow