hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksekova'daki Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 2 bin 457 hayvan tedavi edildi

    Yüksekovadaki Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 2 bin 457 hayvan tedavi edildi
    expand

    Yüksekova'daki Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde 2 bin 457 hayvan tedavi edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA,(Hakkari)-(DHA)-HAKKARİ’nin Yüksekova Belediyesi'ne ait Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne son iki yılda getirilen 2 bin 457 hayvan tedavi edildi. Tedavileri tamamlanan vaşak, çakal, sakallı akbaba, porsuk, tilki, kuş ve dağ keçileri gibi birçok yabani hayvanı da doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

    Yüksekova ilçesinde, 2 yıl önce hizmete açılan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yoğun bakım ünitesi, yaşlı, engelli ve yavru köpek bölümleri bulunuyor. Merkeze gelen sokak ve yabani hayvanlar, merkezdeki görevli veteriner hekimlerin kontrolünde gerekli bakım ve tedavileri yapılıyor. Şu an itibariyle 350 hayvanın barındığı merkezde 3'ü veteriner hekim, 6 kişi de görev yapıyor. Merkezde son iki yılda 2 bin 457 hayvan tedavi edildi, bu hayvanlardan 450 kedi ve köpek ise kısırlaştırıldı. Tedavileri tamamlanan vaşak, çakal, sakallı akbaba, porsuk, tilki, kuş ve dağ keçileri gibi birçok yabani hayvan da doğal yaşam alanlarına bırakıldı.

    Yüksekova ve çevre köylerden yaralı getirilen sahipsiz köpek ve kediler burada aşı, tedavi ve gerekli ameliyatları yapıldıktan sonra da getirildikleri bölgeye tekrar bırakılıyor. Merkezde görevli Veteriner hekimi Hekim Kaçan, tedavileri tamamlanan birçok yabani hayvanın doğal yaşam alanına bırakıldığını söyledi. Doğada çeşitli nedenlerle yaralanan veya bitkin halde bulunan tilki, kuş, akbaba, kartal, vaşak, kurt ve dağ keçisi gibi yaban hayvanların da merkeze getirildiğini belirten Kaçan, şöyle konuştu:

    "TEDAVİLERİ ÖZENLE YAPILIYOR"
    "Buraya, tedavi için getirilen hayvanlara özenle bakılıyor. Tedavi süreci tamamlanan hayvanlar, iyileşmelerinin ardından ise tekrar doğaya salınıyor. Daha önce ilçede hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezi yoktu. Kısırlaştırmalar çok az sayıda yapılıyordu. Bu merkez açıldıktan sonra böyle bir imkan sağlandı. Köpekleri yaşam alanlarından alıp, burada gerekli bakım ve kısırlaştırmaları yaptıktan sonra küpelerle işaretleyip, tekrar doğal yaşam alanlarına bıraktık. Son iki yılda 450'ye yakın köpek ve kediyi kısırlaştırdık. Bu süre zarfında birçok kedi ve köpeğin bakımını da üstlendik. Bize getirilen yabani hayvanların tedavilerini de burada yaptırıyoruz. Merkezimize gelen 3 vaşak, 3 çakal, 4 akbaba, 1 porsuk, 2 kurt, 8 tilki 35 kuş ve 2 dağ keçisinin tedavilerini de burada yaptık. Tedavilerini yaptığımız yabani hayvanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüyle beraber tekrardan yaşam alanlarına bıraktık"

    Yüksekova'da kış şartlarının çok çetin geçtiğini de söyleyen Kaçan, "Sağlanan destekle hayvanların rahat bir kış geçirmeleri için hem yemek, hem de ısınma sorunlarını da giderdik. Kaymakamlığımızın desteği ile bakım evindeki eksiklerimiz giderildi. Bu konuda desteğini esirgemeyen Kaymakamımızın ve belediye başkan yardımcılarımıza da teşekkür ediyoruz." diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow