hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay'da, unutulmaya yüz tutmuş ‘tandır’ yapımı yaşatılacak

    Hatayda, unutulmaya yüz tutmuş ‘tandır’ yapımı yaşatılacak
    expand

    Hatay'da, unutulmaya yüz tutmuş ‘tandır’ yapımı yaşatılacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ferhat DERVİŞOĞLU/KUMLU(Hatay),(DHA)-  HATAY'ın Kumlu ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş tandır geleneğini yaşatmak için Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurs açılacak.
    İlçede, geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş eser ve mesleklerin gelecek kuşaklara aktarılması, kültürel geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurulması amacıyla Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından topraktan ekmek tandırı yapımı için kurs açılacağı bildirildi.
    Alın teri mesleklerin gün yüzüne çıkarılması için bir dizi çalışmalar içerisinde olduklarını belirten Kumlu Kaymakamı Ercan Kayabaşı, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Duman Yurtseven’den tandırın tarihi ve özellikleri ile ilgili bilgi aldı. Kaymakam Kayabaşı daha sonra yaptığı değerlendirmede, “Toprak tandırının diğer bölgelerde üretilen tandırlardan ayırt edilen özelliği Amik Ovası’nın bereketli killi toprağı ve yöremizin güzel kamışlarının tohumlarının harç edilmesi ile üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Uzun ömürlülük açısından diğer muadillerine göre ön plana çıkmaktadır. Unutulmaya yüz tutmuş bu eseri tekrar hayata kazandırmak, üreticilerimize gelir temin etmek ve kültürel değerimizi yaşatmak adına Kumlu Kaymakamlığı ve Halk Eğitim Müdürlüğü çerçevesinde kurslar açmak suretiyle hem üreticilerimizin sayılarını artırmayı hem de bu kültürel mirası devam ettirmeyi hedefliyoruz" dedi. 
    Dedesi ve ninesinden gördüğü, biberli ve sade ekmek yapımında kullanılan topraktan tandır yapma geleneğini tam 40 yıldan bu yana sürdüren 61 yaşındaki Fatma Geçen, Amik Ovası’nda killi toprakları su karıştırarak çamur haline getirdikten sonra, dere ve nehir kenarlarından topladığı kamışların tüyleri ile de harç yapıp uzun uğraş sonucu ekmek yapımında kullanılan tandır haline getiriyor.
    Tandır yapımının, daha çok el yordamı gerektiren bir iş olduğunu söyleyen Fatma Geçen, "Amik Ovası’ndan getirdiğim killi toprakları çamur haline getiriyorum. Dere ve nehir kenarlarından aldığım kamışların tüyleri ile harç yaparak tandır haline getiriyorum. Kışın kuruması uzun sürse de tamamlandıktan sonra tandırın tanesini 140-150 liraya satıyorum" diye konuştu.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow