hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay’da görülen Akdeniz foku koruma altında; avlayana 22 bin TL ceza

    Hatay’da görülen Akdeniz foku koruma altında; avlayana 22 bin TL ceza
    expand

    Hatay’da görülen Akdeniz foku koruma altında; avlayana 22 bin TL ceza

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzzet NAZLI - Çilem Gökçe ÖĞÜT- Ali ARSLAN /HATAY, (DHA) - NESLİ tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altına alınan Akdeniz foku, uzun bir süre sonra tekrar Hatay denizinde kayıt altına alındı. Dünyada ve Türkiye genelinde sayıları oldukça az olan Akdeniz fokunu avlamanın cezası 22 bin TL.  Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, “Akdeniz fokun korunmasında Türkiye önemli bir konumdadır. Balıkçı ve dalgıçlara bu konuda bilgilendirmeler yapılmaktadır” dedi.
    Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve dünyada genelindeki sayıları sadece 750 civarında olan Akdeniz fokunun Hatay’ın Samandağ ilçesinde kayıt altına alınmasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı. Kıyılarda nadir görülen Akdeniz fokunun geçmiş yıllarda Yayladağı Karamağara bölgesinde görüldüğünü ve kayıt altına alındığını söyleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, geçen haftalarda da vatandaşlar tarafından Samandağ kıyılarında görüntülenen deniz hayvanı için koruma çalışmaları başlatıldığını söyledi. Konuyla ilgili dalgıç ve balıkçılara gereken uyarıların yapıldığını belirten Çolakoğlu, “Bir dünya mirası olan Akdeniz fokunun, dünya genelindeki sayısının 750 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Akdeniz fokunun korunmasında Türkiye önemli bir konumdadır. Dünya Koruma Birliği tarafından nesli tehlikede olan türler listesine dahil edilen Akdeniz fokları, Yayladağı ilçe sınırları içerisinde bulunan Karamağara-Kamışlı koyları arasında yaşam alanı bulmaktadır. Bunun yanında Samandağ’a doğru geldiği de tahmin edilmektedir. Bakanlığımızca avlanması yasak türler kapsamına alınan Akdeniz fokuna zarar verilmemesi, balıkçılarımızın ve dalgıçlarımızın bu konuda uyarılması konusunda il müdürlüğümüz tarafından gerekli bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır” dedi. 
    AVLAYANA 22 BİN TL CEZA
    Türkiye genelinde 100, Hatay denizlerinde ise sayıları 5 civarı olduğu tahmin edilen Akdeniz fokunu avlayanlara, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlilerince, Yaban Hayatından ve Ekosistemden Eksiltme nedeni ile 22 bin TL tazminat cezası uygulanacak. (DHA)

     

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow