hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Iğdır'da tescilli patlıcan reçeli kadınların gelir kapısı oldu

    Iğdırda tescilli patlıcan reçeli kadınların gelir kapısı oldu
    expand

    Iğdır'da tescilli patlıcan reçeli kadınların gelir kapısı oldu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özkan AYDIN / IĞDIR,(DHA)-IĞDIR'a has önemli lezzetlerden coğrafi işaret belgeli patlıcan reçeli, kadınlar tarafından dev kazanlarda özenle pişirilip ülkenin dört bir yanına satılıyor.
        Her yıl sonbahar aylarında kış mevsimi için yiyeceklerini hazırlayan kadınlar, yöresel lezzetleri gelir kapısına dönüştürdü. Merkeze bağlı Kasımcan köyünde 7 kadın bir araya gelerek Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu. Iğdır'ın yöresel lezzetlerini ekonomiye kazandırmaşı hedefleyen kadınlar, bugünlerde patlıcan reçeli yapımıyla uğraşıyor. Reçel yapımı için özel yetiştirilen küçük boy patlıcanları soyarak tuzlu suda bir müddet bekleten kadınlar, yıkama işleminden sonra odun ateşinin üzerineki kazanlarda saatlerce kaynatıyor. Suda kaynayan patlıcanlar, üzerine limon ve şeker ilave edilerek kaynatıldıktan sonra şerbetlenerek kavanozlara dolduruluyor.
        Iğdır Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün girişimleri sonucu 20 Aralık 2021 tarihinde coğrafi işaret ve tescil belgesi alınan patlıcan reçelinin kendileri için bir geçim kapısı olduğunu belirten Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Elif Turan, annelerinin yaptıkları yöresel lezzetleri ekonomiye kazandırdıklarını söyledi. 
        Kooperatif ortaklarından Sevmez Turan, "Geçişmişte bu ürünleri hediyelik ve kış ihtiyacımızı karşılamak için yapıyorduk. Şimdi ise 7 kadın bir araya geldik ve bir kooperatif kurduk. Patlıcan reçeli başta olmak üzere yöresel lezzetlerimizi ticari gelir elde etmek için yapıyoruz. Bu sayede kadınlarımız aile ekonomilerine katkı sunuyor, evlerinde öğrenci çocukları olan kadınlarımız çocuklarının ihtiyacını buradan elde ettikleri gelirle karşılıyor. Patlıcan  reçelini internet üzerinden satışını yapıyoruz" diye konuştu. 
        Turanş, patlıcan reçelinin Iğdır'da asırlardır üretilen yöreye özgü lezzetlerden olduğunu ve yoğun talep gördüğünü belirtti. (DHA)

    FOTOĞRAFLI
     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow