hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyükçekmece'de 10 Kasım'a özel 'dev portreler' sergisi açıldı

    Büyükçekmecede 10 Kasıma özel dev portreler sergisi açıldı
    expand

    Büyükçekmece'de 10 Kasım'a özel 'dev portreler' sergisi açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL, (DHA)- Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 84. yılında tüm Türkiye’de çeşitli törenler ile anıldı. Büyükçekmece Belediyesi de 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kapsamında ressam Ergün Başar’ın ‘Atatürk: İz Bırakan İlkler Dev Portreler’ sergisinin açılışına ev sahipliği yaptı. Sergi açılışının ardından tarihçi – yazar Sacide Bolcan ve ressam Ergün Başar’ın konuşmacı olduğu  ‘Atatürk’ün Ardından’ konulu söyleşi gerçekleştirildi.

    Büyükçekmece Kültürpark Kervansaray’da gerçekleşen program kapsamında dev Atatürk portrelerinin dışında Aziz Sancar, Uğur Mumcu, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Kara Fatma, Nazım Hikmet, Türkan Saylan gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ilerleyen alanında başarılı insanların da yer aldığı çoğunluğu 200x260 santimetrelik 41 dev portre ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Programa 24’üncü dönem CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ressam Ergün Başar, tarihçi-yazar Sacide Bolcan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

    Ressam Ergün Başar'ın 'Atatürk : İz Bırakan İlkeler' Dev Portreler sergisi 10-22 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık kalacak. 

    “ATATÜRK BİZE YETER, BAŞKA BİR SERMAYEYE İHTİYACIMIZ YOK”

    Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Başkomutan, başöğretmen ve büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk fiziken aramızdan ayrıldı. Biz Atatürk’ü beynimizde bütün iliklerimize kadar yaşayan bir toplumuz. Atatürk’ü anlamak kolay değildir. Daha iyi anladığımız takdirde Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çağdaş medeniyet dediğimiz düzeye, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret etmiş olduğu düzeyin üstüne çıkacaktır. O'nu daha iyi anlayıp, o yolda ömrümüzü tükettiğimiz, nesillerimizin o anlamda yetiştirip Türkiye’yi onlara teslim ettiğimiz zaman Atatürk’ün ruhu şad olacaktır. Atatürk çok daha rahat uyuyacaktır çünkü onun bize emanet etmiş olduğu Cumhuriyeti maalesef yüksek demokrasi ile taçlandıramadık. Çağdaş medeniyet düzeyine ulaşma yolunda süreci çok uzattık ama Atatürk bize yeter, başka bir sermayeye ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu. 

    “ÜLKEMİZİ KORE MİSALİ AYAĞA KALDIRMAK BEN BU ÜLKENİN FERDİYİM DİYEN HERKESİN MİLLİ GÖREVİDİR”

    Başkan Hasan Akgün konuşmasının devamında, “Eğer Kore 1953’te savaştan çıkmış ve şimdi dünya liderleri arasına girmişse, ondan 31 yıl önce savaştan çıkan Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugün o seviyenin çeyreğine gelememişse, bunun mutlak suretle devleti yönetecek olanlar, yönetenler tarafından akademik bir ders gibi incelenmesi lazım. Biz 1922’de, onlar 1953’te savaştan çıktı. Ve şimdi kişi başına düşen milli gelir 40 bin doları yakalamış, bizde ise kâğıt üstünde 8-10 bin dolar civarında. Bu nedenle bahsettiğimiz gerçekten hareketle Atatürk’ü çok daha içimize sindirmemiz, Atatürk sentezini daha güçlü şekilde yaparak ülkemizi Kore misali ayağa kaldırmak Türkiye Cumhuriyeti Devleti içinde yaşayan ve ben bu ülkenin ferdiyim diyen herkesin milli görevidir” dedi.  

    “75 ESER İÇİNDEN 41 PORTRE SEÇİLDİ VE BURAYA ASILDI”

    Ressam Ergün Başar ise sözlerine Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Ergün’e teşekkür ederek başladı. Ardından bugüne kadar başarılı olunmamasının sebebinin Atatürk’ü anlayamamak olduğunu belirten Başar, “Bize bu imkânı tanıdınız, insanlara ulaşmamızı sağlıyorsunuz. Sonuçta biz burada Atatürk’e olan vefa borcumuzu ödüyoruz. Yaklaşık 75 eser içinden 41 portre seçildi ve buraya asıldı. Bunların hepsi, önemli ve unutulmayan kişilerden oluşuyor. Örneğin, ‘Kara Fatma’yı kaç kişi biliyor?’ Biz bilinmeyenleri bildirmek için yapıyoruz. Biyografilerini koymamızın dışında, 300 kişiyle Kuva-yi Milliye’ye katılan bir kişidir Kara Fatma. Ben okudukça Atatürk’ün arkasında müthiş bir halk desteği, onu destekleyen kadınlar olduğunu görüyorum. Bundan sonraki sergide daha fazla kadın portresi olacak” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow