hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı

    ‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı
    expand

    ‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İSTANBUL, (DHA)- Şile Belediyesi, ‘Şile Kent Bostanı’ projesi ile sürdürülebilir tarıma katkı sağlamayı amaçlıyor. Hazırlık çalışmalarına başlanan ve haziran ayında tamamlanması ön görülen proje, Kızılcaköy Mahallesi’nde yaklaşık 7 dönüm arazi üzerinde hizmete girecek.

    Şile Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Tarımsal Kalkınma Birimi tarafından geliştirilen proje ile öncelikli olarak çocuklara ve öğrencilere temel seviyede tarım eğitimi verilmesi amaçlanıyor. Hasat şenliklerinin yapılabileceği ve kapalı-açık alanlardan oluşacak ‘Şile Kent Bostanı’nda yetiştirilen tüm ürünler ise ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile buluşturulacak.

    “İSTANBUL’DA TARIMA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ”

    Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, proje ile ilgili şu bilgileri verdi:

    “Şile, İstanbul’un hatta belki de Türkiye’nin en güzel coğrafyalarından birine sahip. Yüzde 80’i ormanlarla kaplı olan ilçemizin doğal güzellikleri, tarıma elverişli arazisi sadece Şileliler için değil, tüm İstanbullular için bir nefes alma noktası. Şile Kent Bostanı projemizi sezona yetiştirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Şile belirttiğimiz gibi doğal güzellikleriyle, tabiatıyla, ormanıyla, tarım arazileriyle önemli bir ilçemiz. Dolayısıyla tarım konusunda da ilçemizin coğrafi imkanlarından yararlanarak bir öncülük yapıyoruz. Projemizin öznesi elbette çocuklarımız. Onları tarım ile en erken yaşta buluşturmak, doğayı sevdirmek ve öğretmek sürdürülebilir bir gelecek için çok önemli. Burada çocuklarımız, domates, biber patlıcan gibi farklı meyve sebzelerin nasıl ekildiğini, nasıl yetiştirildiğini, nasıl hasadının yapıldığını öğrenecek. 7 dönümlük arazimizi hem açık alan hem sera alanı olmak üzere hazırlıyoruz. Buradaki bostanımızda yetiştirilen tüm ürünlerimiz ise ihtiyaç sahibi ailelere verilecek.  Dolayısıyla hem eğitici hem de sosyal bir amacı olan bir proje.”

    “TAMAMEN YERLİ TOHUM İLE HAYATA GEÇECEK”

    Şile Belediyesi’nin 2015 yılında hayata geçirdiği Şile Yeryüzü Pazarı’nda üretilen ürünler Şile’nin yerel tohumları ile üretilirken, “Şile Kent Bostanı” da aynı amaç ile hareket edecek yüzde 100 yerli tohumlar ile üretimi gerçekleştirecek. Şile Belediyesi yerel tohumların sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla geleneksel tarımı yaşatmayı hedefliyor. 

    “Şile Kent Bostanı” toplamda 600 metre kare örtü altı sistem, 10 adet yükseltilmiş yatak, 3 adet 250 metre kareden oluşan seradan oluşuyor. Kapalı alan dışında kalacak tüm alanda ise açık alan tarım uygulamaları yapılacak. Yine proje kapsamında; tohum bankası, atölye binası, 2 adet depo, ofis, tuvalet, lavabo, soyunma kabinleri, gübre-toprak havuzu, taş fırın, kompost alanı, kış bahçesi ve otopark alanları da yer alıyor. Eğitimlerin yanı sıra etkinliklerin de düzenlenebileceği bir alana sahip olacak olan “Şile Kent Bostanı” kış bahçesi ve atölye binasının cephesinde doğa ile uyumlu ahşap malzeme ile projeyi tamamen sürdürülebilir kılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow