hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'in 2'nci antik kanalında birinci etapta sona yaklaşıldı

    İzmirin 2nci antik kanalında birinci etapta sona yaklaşıldı
    expand

    İzmir'in 2'nci antik kanalında birinci etapta sona yaklaşıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti'nin kalbi Selinos Deresi'ndeki düzenleme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Antik Kanal'ın yeniden düzenlenerek turizme kazandırılmasının hedeflendiği projenin ilk etabında yer alan 1400 metrelik hattaki sağ ve sol sahil düzenlemelerinin yüzde 70 oranında tamamlandığı bildirildi. Bu etaptaki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağı belirtildi.

    Selinos Antik Kanalı, 2 bin 400 yıl sonra gün yüzüne çıkarılıyor. Antik Kanalı yeniden düzenleyerek hem Bergama'ya hem de Türkiye'ye çok özel bir turizm merkezi kazandırmayı hedeflediklerini belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, projenin ilk etabındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kanalın ilk etapta yer alan 1400 metrelik hattındaki sağ ve sol sahil düzenlemelerinin yüzde 70 oranında tamamlandığını belirten Balta, bu etaptaki çalışmalarının yıl sonu itibariyle bitirileceğini söyledi. Antik Selinos Kanalı'nda aynı anda Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti medeniyetlerine yolculuk yapılabileceğini vurgulayan Balta, "Selinos Deresi yatağında toplam 2 bin 800 metrelik bölümde çalışıyoruz. Bu bölümün 400 metrelik kısmı tonoz. Geriye kalan 2 bin 400 metrelik duvar hattının ise 1800 metresini yeniden inşa ediyoruz. 600 metrelik antik duvarı ise güçlendirip, onarıyoruz. Şu ana kadar 1300 metre duvarı sıfırdan inşa ettik.  420 metrelik tarihi duvarı ise güçlendirdik" dedi.

    'KAMULAŞTIRMA SÜRÜYOR'
    Bölgenin tarihi dokusunu ortaya çıkarmak için başlatılan kamulaştırma işlemlerinin de devam ettiğini anlatan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 59 parseldeki çalışmaların tamamlandığını söyledi. Balta, “Kamulaştırılan 40 parseldeki yıkım işlemlerini tamamladık. 19 parselde ise yıkım için hazırlıklarımız devam ediyor. 36 parselin de kamulaştırma işlemleri sürüyor" diye konuştu.

    'PROJE BİTTİĞİNDE İZMİR, EFES'İN ARDINDAN İKİNCİ BİR ANTİK KANALA DAHA KAVUŞMUŞ OLACAK'
    Çalışmaların İzmir 2. Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu gözetiminde, tarihi dokuya uygun şekilde yürütüldüğünü belirten Balta, "Antik Selinos Kanalı boyunca uzmanların görüşleri doğrultusunda titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bazı özel bölümlere makine bile sokmadan, insan gücü ile çalışıyoruz. Proje bittiği zaman İzmir, Efes'in ardından ikinci bir antik kanala daha kavuşmuş olacak. Selinos Deresi'ne gelen yerli ve yabancı turistler 6 medeniyete birden yolculuk yapabilecek" dedi.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow