hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beydağ Barajı'na can suyu

    Beydağ Barajına can suyu
    expand

    Beydağ Barajı'na can suyu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KÜÇÜK Menderes Ovası'nın kalbi Beydağ Barajı'na can suyu geldi. 120 bin dekar araziyi sulayan baraja yılda 14.5 milyon metreküp ilave su sağlayacak 'Beydağ Barajı ilave Su Temin Projesi 1. Kademe inşaatı tamamlandı.

    Küresel ısınmaya bağlı mevsim değişiklikleri nedeniyle havzanın yeterli yağış alamaması Beydağ Barajı'ndaki su seviyesini özellikle yaz aylarında düşürüyor. Devlet Su İşleri (DSİ) 2. bölge Müdürlüğü, harekete geçti. 248 milyon metreküp su tutma kapasitesi ile Küçük Menderes Ovası'nın adeta kalbi olan baraj havzasına yılda ortalama 14.5 milyon metreküp su sağlayacak 'Beydağ Barajı İlave Su Temin Projesi' 1. kademe inşaatı bitirildi. Yüzde 100 gerçekleşme oranına ulaşılan proje ile Mutaflar Çayı'nın havzasına Dudunun, Tabaklar ve Mutaflar Regülatörleri, Abu-hayat Çayı havzasına ise Abu-hayat ve Uzunoluk ve Kanlı regülatörleri inşa edildi.  Proje kapsamında 10 bin 333 metre iletim hattı yapıldı. Beydağ Barajı'na Mutaflar (Tasavra) ve Abu Hayat Çayları'ndan 1200 milimetre ve 1800 milimetrelik borularla baraj havzasına ulaştırıldı.

    Böylelikle Ödemiş'teki yaklaşık 120 bin dekar araziyi borulu basınçlı sistemle sulayan Beydağ Barajı'na ilave su geldi. Proje ile İzmir'in en büyük sulama barajı olan Beydağ Barajı'na her yıl Mutaflar Çayı havzasından 12 metreküp, Abu-hayat Çayı havzasından ise 2.5 milyon metreküp olmak üzere toplam 14.5 milyon metreküp ilave su takviyesi yapılacak. Proje ile barajda artık daha çok su birikeceği ve Ödemişli üretici daha çok sulama imkanına kavuşacağı bildirildi.

    3'te 2'si tamamlanan Ödemiş- Beydağ Sulama Projesi ile şu anda 120 bin dekar arazi basınçlı borulu sistem ile sulanıyor Proje tamamlandığında Beydağ Barajı Küçük Menderes Ovası'nda 196 bin 650 dekar araziye hayat verecek.

    İZMİR, (DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow