hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    DEÜ'de 'Çevre Günleri' zirvesi

    DEÜde Çevre Günleri zirvesi
    expand

    DEÜ'de 'Çevre Günleri' zirvesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) 'Çevre Günleri' etkinliğinin 4'üncüsü DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlendi. DEÜ Rektörlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen uluslararası düzeydeki sempozyumda, plastik kirliliği, kalıcı kirleticiler ve depremlerin çevresel etkileri temaları masaya yatırıldı.

    Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü öncülüğündeki 'Çevre Günleri' etkinliğinin 4'üncüsü DEÜ Sabancı Kültür Sarayı'nda düzenlendi.  DEÜ Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü'nce organize edilen, dünyanın farklı üniversitelerinden konuşmacıların katıldığı etkinliğe; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürü Ömür Özdil, Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta, Tarım ve Orman İzmir İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç, KKTC Eğitim Kültür Ateşesi Şebnem Pekdoğan, DEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp, Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Prof. Dr. Hasan Murat Tanarslan, DEÜ Genel Sekreteri Engin Basmacı, DEÜ akademik ve idari kadrosu ile davetliler katıldı. Uluslararası düzeydeki sempozyumda, bu yıl plastik kirliliği, kalıcı kirleticiler ve depremlerin çevresel etkileri temaları masaya yatırıldı.

    ÖNCÜ PROJELERDE DEÜ İMZASI
    Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp, DEÜ'nün çevreye yönelik birçok öncü projenin altında imzası bulunduğunu söyledi. Demiralp, "Üniversitemizde düzenli olarak bu konuyla ilgili hizmet içi eğitimler, müfredatlarda güncellemeler ve sürdürülebilirlik kapsamında yerleşkelerimizdeki çalışmalar devam ediyor" dedi.

    Alanında birçok uzmanın bir araya geldiği sempozyumun önemine değinen Demiralp, "Birleşmiş Milletler, küresel çevre sorunlarına dikkat çekmek için 5 Haziran'ı Çevre Günü olarak tanımladı. Bizler de DEÜ olarak yıl içinde farklı kurumların iş birliğinde çeşitli etkinliklerle bu konuya dikkat çekiyoruz. Tek başına olmadığımız yeryüzündeki çevre sorunlarına ciddi bir yaklaşım sağlanabilmesi, sürdürülebilir, temiz bir çevre için hep birlikte harekete geçilmesi oldukça önemli. Bu beraberlik, bahsettiğimiz tüm bu alanlardaki farkındalıkların gelişebilmesini de sağlayacak. Hemen her yerleşkemizde Sıfır Atık Belgesi'ne sahibiz. Araştırma Üniversitesi olarak çevre sorunlarına destek sağlayabilecek projeler üretiyor, geri dönüşü olmayan hataları yapmamak için yerel ve uluslararası projelerin içinde yer alıyoruz. Bundan sonra da bu alandaki çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

    'GELECEĞİN TARIM MODELİ DAHA ÇEVRECİ OLACAK'
    Tarım ve Orman İzmir İl Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç da geleceğin tarım modelinin daha çevreci, inovatif ve sertifikalı olacağını söyledi. Kılıç, "Tarım, insanların beslenmesi için temel kaynak olmasının yanı sıra ekonomik kalkınmanın da önemli bir parçasıdır. Tarım, çevre ve iklim şartlarına bağlı yapılırken çevreyi de oldukça etkilemektedir. Son dönemlerde çevre kirliliği ve iklim kriziyle iklim şartlarını tahmin etmekte zorlanıyoruz. İlimizde geçen yılki 22 doğal afetten yaklaşık 2 bin çiftçimiz etkilendi. Son zamanlarda görmeye alışık olmadığımız tsunami, hortum, dolu, yoğun ani yağışlar, sel gibi doğal afetlerle sık sık karşılaşmaktayız. Tarım sektörünün çevre şartlarına uygun hale getirmek için bakanlığımız ve il müdürlüğümüz çevre kirliliği, iklime uyum, suyun verimli kullanımı, erozyonla mücadele, gıda israfı, döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik gibi konularda birçok çalışma yürütmekte; çeşitli hibe ve kredi imkanları ile destekleme sağlamaktadır. Geleceğin tarımı daha çevreci, inovatif, teknolojik, izlenebilir ve sertifikalı olacak. Biz bu çerçevede çalışmalarımızı yönlendirmekteyiz. Daha iyi bir dünya ve çevre için toplumun tüm unsurlarına görevler düşüyor" dedi.

    'ANA KAYNAKLARIMIZ KORUNMALI'
    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürü Ömür Özdil ise konuşmasında, çocuklara ve gençlere çevre duyarlılığını artırmaya yönelik verilecek eğitimin önemine değindi. Özdil, "Yarınımız olan çocuklarımıza bu konularda vereceğimiz mesai, ana kirleticilerimizi ortadan kaldırmak adına oldukça önemli. Üzerinde durmamız gereken bir diğer gerçek mesai, onların ta kendisi. Ana kaynak üzerinde kafa yorulması gerektiği kanaatindeyim ve bu kaynaklarla alakalı herhangi bir hamle yapmadan bu iş olmaz. Ana kaynaklarımızı da çocuklarımıza ve gençlerimize mesai vererek koruyacağız" diye konuştu.

    TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ
    Açılış konuşmalarının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürü Ömür Özdil'e, Tarım ve Orman İzmir İl Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç'a ve 'Atıksız Körfez ve Dönüşen Gelecek Projesi' kapsamındaki fotoğraf sergisinin açılışına katkılarından dolayı DEÜ Sualtı Sporları Topluluğu'ndan (DEÜSAT) Anıl Ergün'e; DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

    SERGİLERLE RENKLENDİ
    Öte yandan 4. Çevre Günleri kapsamında İzmir Körfezi'nin atıklardan arındırılması ve temizlenmesi amacıyla yürütülen 'Atıksız Körfez ve Dönüşen Gelecek Projesi' kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Sporları Topluluğu'nun (DEÜSAT) çalışmalarını yansıtan fotoğraf sergisi de etkinlik alanında yerini aldı. Sualtı fotoğrafçısı Efe Akçakayalıoğlu'nun çektiği fotoğraflardan oluşan sergi, sempozyum programı süresince katılımcıların beğenisine sunuldu.
    DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kurulan Dijital Ekoloji Sergisi'nde ise yapay zekayla üretilen görseller sergilendi. Bilim, sanat ve teknolojinin bir araya geldiği sergide çevre sorunlarına dikkat çekilerek, bu konuda farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Plastik atıklar, mikroplastiklerin insan sağlığına ve doğaya olumsuz etkileri, depremlerin çevrede yarattığı kirlilik ve ekolojik zararlar gibi temaların işlendiği, çevrim içi gezilebilen sergi, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
    Etkinlik kapsamında ayrıca DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ve DEÜ Sürdürülebilirlik Ofisi işbirliğinde hazırlanan 'Dokuz Eylül Yerleşkeleri Sıfır Atık İçin Dönüşüyor' temasıyla düzenlenen heykel sergisi de bir kez daha katılımcılarla buluştu. Sergideki heykeller, Üniversitede hurdaya ayrılan ve kullanılmayan parçalardan oluşturuldu.

    SEMPOZYUMDA DÖRT BAŞLIK ELE ALINDI
    Açılış konuşmalarının ardından sempozyum programına geçildi. 'Çevremizdeki Plastikler', 'Çevresel Bir Bakış Açısı ile Depremler', 'Çevresel Matrislerdeki Dayanıklı Kirleticiler ve Mikroplastikler' ve 'Plastik Kirliliği İçin Çözümler' oturum başlıkları altında gerçekleşen sempozyumda, DEÜ'lü bilim insanlarının sunumlarının yanı sıra; İtalya, Azerbaycan, Japonya, Slovenya, Özbekistan ve İngiltere'den sekiz yabancı bilim insanı sunum ve anlatımlarda bulundu.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow