hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Depremzedeler Foça'da otel ve evlere yerleştiriliyor

    Depremzedeler Foçada otel ve evlere yerleştiriliyor
    expand

    Depremzedeler Foça'da otel ve evlere yerleştiriliyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seyfi GÜL / FOÇA (İzmir), (DHA)-KAHRAMANMARAŞ merkezli iki büyük sarsıntıyla asrın felaketini yaşayan 10 ilden gelen depremzedeler, İzmir'in turistik İlçesi Foça'da otel, misafirhane ve evlerde konuk edilmeye başladı. İlk etapta 25 ailenin geldiği ilçede Kaymakamlık, Belediye, bazı sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar yaralara çare olmak için el ve gönül birliği ile çalışıyor.

    Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli iki depremin andından Foça'da ilk günden itibaren toplanan yardımlar gönderilmeye devam ederken, arama kurtarma gönüllüleri ve bazı kamu kurumlarının personelinden oluşturulan ekiplerin deprem bölgesindeki arama-kurtarma çalışmaları da sürüyor. İlçedeki oteller ve kamu misafirhaneleri ise odalarını depremzedelerin konaklamaları için hazır hale getirdi. Bazı vatandaşlar yazlık ya da boş durumdaki evlerini bölgeden gelen ailelerin kullanımına sundu. Evlerin eşya ve diğer ihtiyaçları ilçe halkının imecesiyle karşılanmaya çalışılıyor.

    AFAD ya da Kaymakamlıklara müracaat ederek ilk etapta yönlendirilen 25 aile, ilçede konuk edilmeye başladı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler tarafından karşılanan depremzedeler otellere yerleştirildi. Konuk edilecek diğer depremzedelerin kendi imkanları, kamu araçları, gönüllüler ya da bölgeye yardım taşıyıp, boş dönen araçlarla Foça'ya nakledilmeye çalışıldığı bildirildi.      

    ÇOCUKLARDA VAR
    Otellerde barınma ve beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra psikolojik destekte verilmeye çalışılan depremzedeler arasında çocuklar da yer alıyor. Küçükler sakin ve huzurlu ortamda oyunlar oynarken, Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'nden ailesiyle birlikte ilçeye gelen ilkokul 3'üncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Eylül Albayrak zaman zaman çok sevdiği piyanonun başına geçerek çaldığı şarkılarla onlara moral veriyor.  Kendilerine sağlanan ortam için teşekkür ettiğini belirten Eylül Albayrak duygularını, "Hatay Kırıkhan'dan buraya Foça'ya geldik. 9 kişiyiz. Benim dışımda, annem, babam, kardeşim, anneannem dedem, teyzem, dayım ve halam. Çok büyük bir deprem yaşadık. Büyüklerimiz alıp bizi buraya getirdi" dedi.

    'DEPREM OLDUĞUNDA UYANIKTIK'
    Müstakil evde yaşamalarına rağmen ağır hasar aldıklarına vurgu yapan Aysun Ünlü, depremi Kahramanmaraş'ın merkez ilçesi Dulkadiroğlu'nda yaşadıklarını söyledi. Ünlü, "Buraya İzmir'den gelen tanıdıkların araçlarıyla ulaştık. AFAD ekibi bize yer tahsis etti. Deprem olduğunda uyanıktık. Uyanık olmasak belki çıkamayacaktık. Evimiz büyük hasar aldı. Halen mahallemize girilemedi. İnsanlar birbirlerini kurtarmaya yetişemedi.  Allah herkesin yardımcısı olsun. 7 ve 14 yaşında iki çocuğum var, ikisi de burada.  Eşimle beraber geldik. Buraya kayınvalidem ve eltimin ailesiyle birlikte toplam 10 kişi geldik" diye konuştu.

    'SOKAKTAN ÇIKMAMIZ 2 SAATE YAKIN ZAMAN ALDI'
    Hatay'ın Kırıkhan ilçesinden gelen Burak Uyar depreme uykuda yakalandıklarını belirtip, "Deprem değil daha çok mahşer yerini andıracak bir şekilde gürültüyle uyandık. Yataktan fırlayıp, koridora ulaşıp aileme seslendiğimde kimseden ses alamadım. Binamız yıkılmadı ama ağır hasarlı. Kolonlar, kirişler her şey kırılmış durumda.  Kardeşime ulaştım. Enkazlar nedeniyle, sokaktan çıkmamız 2 saate yakın zaman aldı. Etrafımızdaki birçok bina çökmüş, yolları kapatmış durumdaydı.  Sonrasında 3 gün araçlarda yattık. Ailemiz perişan durumdaydı.  Soğuk çekilecek gibi değildi. Araçlarda zehirlenme ihtimali vardı. Hatay'ın Kırıkhan İlçesi, merkez Antakya İlçesi, Samandağ yerle bir olmuş durumda. Yerde metrelerce çatlaklar oluşmuş, araçlar gidemiyordu. Çadır ihtiyacı had safhada. Isınamıyor insanlar. Biz kurtulduk. Ama kurtulduğumuza, hayatta kaldığımıza sevinemiyoruz. Ölen eşimizi dostumuzu, her şeyimizi kaybettik. İlçemizi kaybettik. Görüştüğüm, yaşayan, hayatta kalan insanlar geri dönmeyi düşünmüyor. Kendilerine başka yerde hayat kurmak istiyorlar" dedi.

    'OTURDUĞUMUZ SİTE KOMPLE ÇÖKTÜ'

    İzmir'in Menemen ilçesinden gelen yardım araçlarıyla, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden Foça'ya geldiklerini dile getiren Güley Balta ise oturdukları sitenin komple çöktüğünü söyledi. Balta, "Komşularımızın hepsi göçük altında kaldı. Biz o anda binanın içinde değildik. Başka yerdeydik. O şekilde kurtulabildik. Kızım, damadım, oğlumda buraya geldi" diye konuştu.

    'ELBİRLİĞİYLE YARALARI SARACAĞIZ'
    Günün birlik beraberlik ve dayanışma günü olduğuna dikkat çeken Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ilçe olarak ilk günden itibaren bu felaketin acılarını azaltmak için seferber olduklarını söyledi. Kaymakam Türköz, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizi etkileyen büyük depremde, daha ilk günden itibaren aziz milletimiz, kadirşinaslılığını, cömertliğini, ayrıcalığını yine gösterdi. Bütün vilayetlerden bölgeye yardımlarımız gitmeye başladı. Türkiye'miz dayanışmanın en güzel örneklerini gösteriyor. Bizde Foça olarak ilk günden itibaren öncelikle yardımlarımızı toplamaya başladık. TIR'larımız, kamyonlarımızı gönderdik. İmkanı olan vatandaşlarımızla gıda, giyecek, soba, seyyar tuvalet gibi ihtiyaçları yine götüreceğiz. Bölgeden kendi imkanlarıyla ya da AFAD aracılığıyla gelen vatandaşlarımız var. Bu konuda da ilçemizde şimdilik 3 otelimiz, misafirlerimizi kabul ettiler. Şu an barınmalarını sağlıyorlar. Onun dışında kendi akrabalarının yanında kalan ailelerimiz var. Evlere yerleştirdiklerimiz var. Şu anda sayıları 25 aile. Bugün yolda olan, gelmekte olan aileler var.  Sayımız her gün artıyor. Onun dışında kamuya ait olan tesislerimiz var. Hazırlıklarımızı yaptık. Açık cezaevi var. Onlarda hazırlıklarını yaptı. Altyapıyı hazırladık. Misafirlerimizi ağırlamak için elimizden geleni yapacağız. Milletimizin başı sağ olsun. İnşallah elbirliğiyle bu yaraları saracağız" dedi.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow