hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Hatay’daki sahra hastanesinde günde 350 hasta tedavi ediliyor'

    Hatay’daki sahra hastanesinde günde 350 hasta tedavi ediliyor
    expand

    'Hatay’daki sahra hastanesinde günde 350 hasta tedavi ediliyor'

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA) - İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay’da kurduğu sahra hastanesinde ameliyathane de faaliyete geçti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sahra hastanesinin tüm donanımıyla depremzedelere kucak açtığını belirti, "Sağlık hizmetimizi de kalıcı olarak sürdürmeye kararlıyız" dedi. Eşrefpaşa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Gaffar Karadoğan ise günde en az 350 hastanın tedavi edildiğini söyledi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay’da kurduğu sahra hastanesi depremzedelere sağlık hizmeti sunmaya devam ediyor. Türkiye’deki tek belediye hastanesi olan Eşrefpaşa Hastanesi’nin personeli hem çadır kentte hem de köylerde halkın ilk başvurduğu adreslerden oldu. Hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, ameliyathane personeli, temizlik personeli, röntgen ve laboratuvar teknisyeninden oluşan kadrosuyla hizmet veren Eşrefpaşa Hastanesi hem ameliyathane kurdu hem de ağız ve diş sağlığında ilk gezici aracı bölgeye gönderdi.

    SAĞLIK HİZMETİNİ DE KALICI OLARAK SÜRDÜRECEĞİZ'

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hatay’daki sahra hastanesinin tüm donanımıyla depremzedelere kucak açtığını belirtip, "Afet bölgesinde tüm hizmetlerimiz gibi sağlık hizmetimizi de kalıcı olarak sürdürmeye kararlıyız. Sahra hastanemizde nöbetleşe uzman hekim ve sağlık personeli görev yapıyor. Böylelikle depremzedeler bir hastaneden alabileceği sağlık hizmetini en iyi şekilde burada alabiliyor. 6 Şubat’tan bugüne kadar 4 ambulans ekibi ve 4 dönüşümlü ekip olmak üzere 100 kişi bölgede görev yaptı. Bu hafta 22 kişi daha bölgeye gitti. Kısaca Eşrefpaşa Hastanesi’nin sağlık emekçileri, depremin ilk gününden beri Hatay sahra hastanemizde büyük özveriyle ve büyük gayretle çalışmalarını sürdürüyor. Bu enkazın altından yepyeni pırıl pırıl bir Türkiye yaratacağız. Bu zor günleri el ele, birbirimize destek çıkarak aşacağız” dedi.

    'CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ'

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Başhekim Yardımcısı Gaffar Karadoğan da "Depremin akut safhasında enkaz altındakileri kurtarmaya çalışırken İzmir’den gelen sağlık ekiplerimiz, 14 ambulansla yaralılarımızı bir an önce çevre illere nakletmek için canla başla çalıştı. Aynı dönemde hastanemizin travma cerrahisiyle ilgilenen kalp damar cerrahisi, ortopedi, genel cerrahi, dahiliye gibi ekipleri de bölgeye intikal ederek ilk hafta AFAD’ın kurduğu şehir hastanesinin bahçesinde özveriyle görev yaptı. 7 Şubat’ta hekimlerimizin gelmesinden yaklaşık 5 gün sonra hizmet alanı EXPO alanına taşındı ve burada bir sahra hastanesi inşa etmeye başladık. Her gün üzerine bir şeyler koyarak depremzedelere yardım etmeye çalışıyoruz" dedi. Karadoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay bölgesinde ağız diş sağlığı konusunda ilk gezici aracı gönderen kurum olduğunu da söyledi.

    'GÜNDE YAKLAŞIK 350 HASTA TEDAVİ EDİLİYOR'

    Hastaların takip ve tedavilerinin yapılabileceği körüklü otobüslerin yataklı birimlere çevrilip gemiyle İskenderun üzerinden buraya getirildiğini de vurgulayan Karadoğan, "Günlük yaklaşık 250 vatandaşımıza dokunuyoruz, köylere çıktığımızda bu sayı 350’ye çıkıyor. Hatay’da yoğun bakım ünitesinde uzun süreli takip yapılabilecek bir birim yok. Yoğun bakım ihtiyacı olacak derece kötü olanlar burada stabil hale getirildikten sonra çevre illere naklediliyor. Biz afetin artık koruyucu sağlık hizmetlerinin ön plana çıktığı bir safhadayız. Yani artık travma ve yeni vakalar çıkmıyor. Şu an yapmamız gereken şey, insanların hasta olmaması için uğraşmak. Halk sağlığı hizmetleri ön planda. Ancak öncelikle kendimiz ayakta sağlam durmalıyız ki halka yardımcı olabilelim" dedi.

    'AMELİYATHANEMİZ FAALİYETE GEÇTİ'

    Ameliyathanenin de faaliyete geçtiğini belirten Karadoğan, "Kafa travması, bacakta delici, kesici yaralanma nedeniyle gelen vakalara burada rahatlıkla müdahale edebiliyoruz. Uyuz vakalarında büyük artış var. Uyuz vakalarına müdahale edecek ilaçta ciddi sıkıntı var. Uyuz tedavisinde şampuan türü ilaç var. Hastaya şampuan verdiğiniz zaman hastanın banyo yapacak yeri yoksa tedavi olamıyor. Ve bir başka şey, bu bölgede hizmet veren sağlık birimlerinin yöneticilerin bir araya gelerek, güçlerini birleştirmeleri, birbirlerinden haberdar olmaları, neyi ne kadar yapabildiklerini bilmesi lazım" diye konuştu. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow