İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporları oy çokluğuyla kabul edildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporları oy çokluğuyla kabul edildi
Kenan YEŞİL / İZMİR, (DHA)-İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2022 yılı faaliyet raporları oy çokluğuyla kabul edildi. Zaman zaman gerilimin yükseldiği mecliste yapılan oylamada, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Partili Grubu olumlu, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grubu olumsuz yönde oy kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı olağan toplantısı üçüncü oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde yapıldı. Kültürpark Fuar Alanı 4 No'lu Holde gerçekleştirilen mecliste, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı faaliyet raporu görüşüldü. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Partili meclis üyelerinin olumlu oy kullandığı faaliyet raporuna, AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grubu eleştirilerde bulunarak olumsuz yönde oy kullandı. Meclis salonunda zaman zaman gerilimlerin yükseldiği toplantıda yapılan oylamada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
'İZMİR'E ARTIK HIZLI TREN GELMEYECEK'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2022 yılı faaliyet raporunun birlikte görüşüldüğü meclis toplantısında ilk olarak CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın söz aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşıma önemli yatırımlar yaptığını belirten Murat Aydın, en büyük yatırım harcamalarını raylı sistemlerin kurulmasına ayrıldığını söyledi. 2022 yılında Buca Metrosu sonrasında Karabağlar - Gaziemir Metrosu için de yola çıkıldığını dikkat çeken Aydın, İzmir'de merkezi idarenin bütçesi ile yapılmış hiçbir metro hattı olmadığı ve İzmir'de U harfi ile gösterilmiş metro istasyonu görülmediğini ifade etti. 6.5 yıldır Ankara - İzmir hızlı tren hattı açılmasını beklendiğini değinen Aydın, "Temeli atıldığında 4 milyar 500 milyon liraya mal olacağı söylenen projenin maliyeti ona katlanarak 47 milyar liranın üzerine çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı İzmir ile ilgili yatırımlarını duyurduğu raporda projeyi Ankara - İzmir Hızlı Tren Projesi olarak tanımlıyor ve hattın dizayn edilen hızının saatte 250 kilometre olduğunu söylüyor. Oysa bu da doğru değil. Ankara - İzmir Hızlı Tren Hattı Projesinde 2021 yılında yapılan değişiklikle bu hattın adı artık Yüksek Standartlı Demiryolu. Yani artık ne zaman İzmir'e geleceği belli olmayan trenimiz hızlı tren değil. İzmir'e artık hızlı tren gelmeyecek" dedi.
CHP GRUBU, FAALİYET RAPORUNA OLUMLU OY KULLANDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik faaliyetlerde bulunduğunu aktaran Aydın, istikrarlı mali ve finansal yapısı sayesinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek kredi derecelendirme notları aldığını belirtti. Kredilerin yatırımlara harcandığını ve 2022 yılında harcamaların yüzde 32'sinin yatırıma harcadığını anlatan Aydın, CHP grubu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ve ESHOT Genel Müdürlüğünün 2022 yılı faaliyet raporuna olumlu oy kullanacaklarını ifade etti.
İZMİR'İN TEMEL SORUNU DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜMDÜR
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son bir yılını değil dört yılını değerlendireceklerini belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sorular yöneltip, şöyle konuştu:
"İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına göre İzmir'in en temel sorunu nedir, bu sorunla ilgili hangi adımlar atmıştır, ne mesafe almıştır? Göreve geldiği günden bu yana ve öncesindeki süreçte vaat ve sözlerin kaçını yerine getirmiştir? İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına göre İzmir temel belediyecilik açısından ileriye mi geriye mi gitmiştir? İzmir'in temel sorunu deprem ve kentsel dönüşümdür. 'İzmir depreme hazır bir kent' dedi ama 30 Ekim depremi sonrasında Kiraz'dan depremin olduğu yere trafikten dolayı 4 saatte gelebildi. İzmir depreme hazır değilmiş. Bütçenin yüzde 10'unu 'depreme ve kentsel dönüşüme harcayacağız' dediler. Başkan, 'İzmir'in yapı stoku yüzde 85'i depreme dayanıklı değil' dedi. 6 Şubat depremi sorasında dile getirmesi büyük bir acı. 2019-2020 ve 2021 yıllarında sizin rakamlarına göre 8.5 milyar TL yatırıma ayırılmış. Yüzde 10'u 850 milyon TL ediyor. Ama 33 milyon TL kullanılmış. 2022'de Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'na 55 milyon bütçe ayrılmış, 30 milyonunu kullanmış. Deprem Risk Yönetimi Daire Başkanlığı kurdunuz 78 milyon bütçe ayırdınız, 26 milyon kullanmış. Yani İzmirlilere deprem ve kentsel dönüşüm noktasında 80 milyon borcunuz var. 6 bölgede kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor. 33 bin dönüşmesi gerekirken bağımsız yapı varken 970'ı dönüşmüş" dedi.
MAZERET RAPORU TANIMLAMASI
İzmir'de trafik sorunun devam ettiğini dile getiren Hızal, asfaltlama konusunda 2022 hedefinin 1 milyon 450 bin tonken, gelinen seviyenin 770 bin ton olduğunu aktardı. Otopark sorununun sürdüğünü, yeşil alan vaadinin yerine getirilmediği anlatan Hızal, çöp sorununa çözülemediğini ve Harmandalı'ya 1 metreküp bile çöp dökmenin cinayet olduğunu dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin faaliyet raporunu mazeret raporunu olarak tanımlayan Hızal, olumsuz yönde oy kullanacaklarını vurguladı.
'2 MİLYAR 750 MİLYON LİRA İHALE BEDELİ KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI YAPTIK'
Konuşmaların ardından faaliyet raporu için söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yatırımların bütçeye göre oranlarının 2020'de yüzde 42.8, 2021'de yüzde 31.9 ve 2022'de yüzde 32 olduğunu söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından yüksek kredi derecelendirme notları aldıklarını vurgulayan Soyer, borçları azalttıklarını belirtip, "Dış borç 649 milyon Euro'ydu. Bu 587 milyon Euro oldu. 4 senede toplam 1.8 milyar Euro yatırım yapıldı. İzmir'e 2023 yılının 3 aylık dönemde 1.9 milyar TL yatırım yapılmış. Bunun 1.5 milyar lirasını İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU tarafından yapılmış. 2022'de 8.3 milyar TL yatırım gerçekleştirilmiş. Bunun 5 milyarını İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU tarafından yapılmış. İzmir'in pek çok yerinde dönüşüm seferberliği başlattık ve sadece 2 yıl içinde Ege Mahallesi'nde 494 milyon, Örnekköy'de 1 milyar 200 milyon, Gaziemir'de 400 milyon, Uzundere'de 680 milyon lira olmak üzere yaklaşık 2 milyar 750 milyon lira ihale bedeli olan kentsel dönüşüm çalışmaları yaptık. Yüzde 12 ile aldığımız Narlıdere Metrosu'nda, yüzde 96'ya ulaştık. 765 milyon Euro maliyeti olacağı hesaplanan Buca Metrosu projesinin 2025 yılı sonunda tamamlanmasını öngörüyoruz. 2023 yılı içinde hizmete açacağımız ve 183 milyon Euro bedeli olan Çiğli Tramvayı'nın ise yüzde 93'ünü tamamladık" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI