hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'de eski Yahudi mahallesine 'Meydan Havra' yapılacak

    İzmirde eski Yahudi mahallesine Meydan Havra yapılacak
    expand

    İzmir'de eski Yahudi mahallesine 'Meydan Havra' yapılacak

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kenan YEŞİL / İZMİR, (DHA)-İzmir'de, tarihi Kemeraltı Çarşısında yer alan eski Yahudi mahallesindeki havra ve sinagog gibi tarihi miraslar, 'İzmir Yahudi Mirası Projesi' kapsamında restore edilerek ayağa kaldırılırken, bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, Forasteros, Sinyora, Etz Hayim, Hevra ve Algaze sinagoglarının yer aldığı ve eski Yahudi mahallesinin kalbini oluşturduğu alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Meydan Havra' projesi hazırlanacak.

    İzmir'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunan eski Yahudi Mahallesi içerisinde yer alan sinagog ve havralar restore edilerek kente kazandırılıyor. İzmir Yahudi Mirası Projesi kapsamında, Avrupa Birliği (AB) fonları, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), Almanya, ABD gibi ülkelerden elde edilen hibeler yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle tarihi miraslar ayağa kaldırılırken, bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi amaçlanıyor. Kültür ve inanç turizmi başta olmak üzere kent turizmine katkı sunması amaçlanan bölgenin cazibesini artırmak ve yerli ve yabancı ziyaretçiler için dinlenme alanı oluşturmak için meydan düzenlemesi yapılacak. 927 ve 937 sokak birleşiminin karşısında bulunan iki metruk yapının yıkılması sonrasında oluşan alana İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından meydan projesi hazırlayacak. Forasteros, Sinyora, Etz Hayim, Hevra ve Algaze Sinagoglarının yanı sıra havraların yer aldığı ve eski Yahudi mahallesinin kalbini oluşturduğu alanda 'Meydan Havra' adı altında meydan oluşturulacak.
    Günümüzde, Kemeraltı içerisinde sinagog ve havraların bazıları ibadethane olarak kullanılırken bazılarında ise kültür sanat aktivitelerini ev sahipliği yapıyor. 'Meydan Havra' projesi ile bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesine katkı sağlaması bekleniyor.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow