hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Esnaf sarı çizgiyi aştı

    Esnaf sarı çizgiyi aştı
    expand

    Esnaf sarı çizgiyi aştı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kenan YEŞİL / İZMİR, (DHA)-İZMİR'de Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, dükkan önündeki tezgahların sokak ortasına kadar çıkarılmaması için 2016 yılında hayata geçirilen 'sarı çizgi' kuralına uyan kalmadı. Uygulamaya konulduğu ilk dönemde tarihi çarşının belli bir düzene girmesini sağlayan sarı çizgi uygulamasında, özellikle Anafartalar Caddesi en fazla ihlalin yapıldığı yer olarak öne çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, denetimlerin sürdüğü ve 2016'dan bu yana 2 bin 240 adet cezai işlem uygulandığı belirtildi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, işporta tezgahları, çığırtkan ve işgallerden dolayı müşteri ve ticari kayba uğrayan Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda 6 yıl önce 'sarı çizgi' uygulaması başlatıldı. Mallarını işyerinin dışında sergileyen esnafın dükkan önündeki tezgahlarını sokak ortasına kadar çıkarmaması için zabıta ekipleri 'sarı çizgi' ile dükkan önüne tezgah koyma sınırları belirledi. 'Sarı çizgi' kuralını uymayanlara ceza yazılması sonrasında esnaf, tezgahlarını çizginin gerisine çekti. Her gün yerli ve yabancı binlerce ziyaretçi ağırlayan tarihi çarşıda sokak işgalinin sona ermesi ve belli bir düzene kavuşturulması ile, alışverişe gelen vatandaşların dolaştığı alanlar genişledi ve rahat alışveriş imkanı oluştu. Tarihi çarşının tüm bölgesinde yer alan sarı çizgiler, özellikle çığırtkan ve sokak işgalinin en belirgin olarak görülen Anafartalar Caddesi üzerindeki bir düzene kavuşturdu.

    ESNAF 'SARI ÇİZGİYİ' AŞTI
    Uygulanmaya başladığı dönemde sıkı denetimlerle büyük faydası görülen sarı çizgi uygulaması, zaman içinde denetimlerin azalması ile esnaf tarafından kural çiğnenmeye başladı. Tarihi Çarşı'nın en uzun caddesi olan Anafartalar caddesi sarı çizgi ihlalinin en fazla yapıldığı yer olarak öne çıktı. Bazı duyarlı esnaflar, kuralı uygulamayı devam ettiği görüldü. Uzun zamandır uygulamayla ilgili bir denetimin yapılmadığını dikkat çeken duyarlı esnaflar, sarı çizgi kuralını uyanların da artık bundan vazgeçmeye başladığını belirtti. Öte uzun zamandır denetim ve çizgi belirleme çalışması yapılmamasından dolayı bazı alanlarda sarı çizgilerin yok olduğu veya silinmeye başladığı dikkati çekti.

    6 YILDA 2 BİN 240 ADET CEZAİ İŞLEM
    Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Kemeraltı Çarşısı içerisinde yaya geçişini engellemeyecek şekilde teşhir ürünlerinin tanıtımı yapılması amacıyla Kemeraltı Derneği ve esnafımızın talepleri doğrultusunda 'sarı çizgi uygulaması' yapılmıştır. Zabıta Denetim Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerimizce görev, yetki ve sorumluluk bölgemiz olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı ana cadde ve ara sokaklarında işgal çizgisi olarak belirlenen sarı çizgi uygulamasını ihlal eden esnafımıza gerekli uyarılar yapılmakta, ikazlara uymayan iş yeri yetkilileri hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 38/1 maddesi gereğince idari yaptırım uygulanmaktadır. 2016 yılından itibaren yapılan çalışmalarımızda toplam 2 bin 240 adet cezai işlem uygulanmıştır" ifadelerine yer verildi.(DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow