hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Midye kabuklarından deniz canlıları için resif malzemesi üretti

    Midye kabuklarından deniz canlıları için resif malzemesi üretti
    expand

    Midye kabuklarından deniz canlıları için resif malzemesi üretti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İZMİR, (DHA)-İZMİR Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Doktora Programı öğrencisi Nermin Sena Özger, tüketilen midye dolmalarının kabuklarını işleyip yapay resif malzemesi üretti. Bu projeyle midye kabuklarını yeniden değerlendiren Özger, denizdeki canlılar için de yaşam alanı sağlamayı amaçlıyor.
     
    Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Doktora Programı öğrencisi Nermin Sena Özger, son üç senedir kompost ve sıfır atık konuları üzerinde çalışıyor. Foça'da doğup, büyüyen dalış eğitmeni Özger, Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden mezun olduktan sonra tasarım çalışmaları alanında yaptığı yüksek lisans tezi kapsamında; tasarlanmış alan deneyimlerinin kullanıcı psikolojisi üzerine etkilerini araştırmak üzere Karaburun Mimoza Koyu'nda su altına bir demo arkeopark kurdu.

    DENİZDEN ÇIKANI DENİZE SUNMAK
    Tez sonucunda insanların denizdeki tasarlanmış alanlara daldıklarında öğrenme merakları ve dikkat becerilerinin arttığını ortaya koyan Özger, daha sonra Yaşar Üniversitesi'nde başladığı Sanat ve Tasarım Doktora Programı'nda ise yapay resif tasarımlarına yöneldi. Denizden çıkanı değerlendirip yeniden denize sunmayı amaçlayan Özger, tüketilen midye kabuklarını toplayıp işleyerek yapay resif malzemesi üretti. Özger, doktora eğitimini ve projesini tez danışmanı Yaşar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Gürgan ile sürdürüyor.

    'KABUKLAR YAPILARI NEDENİYLE DENİZDE BİR YAŞAM FORMUNA EV SAHİPLİĞİ YAPABİLİR'
    Midye kabuklarından yapay resif malzemesi üretimi projesini anlatan Özger, "Kabukların çöpe gitmesi bende merak uyandırdı. Bu midye kabuklarını çöpe atıyoruz. Oysa bu kabuklar aslında yapıları sebebiyle tekrar değerlendirilebilir ve suda yeniden bir yaşam formuna ev sahipliği yapabilir. Amacım bu kabukların çöpe gitmeden hemen önceki adımda toplanarak işlenmesi ve yapay resif malzemesi olarak kullanılmasını sağlamak. Hatta İzmir'in sahip olduğu ve iç midye ihracatı yapan firmaları da projeye dahil etmek istiyorum, böylece onların da çöp miktarı azalacak.  Proje, geçtiğimiz yaz haziran ayında başladı. Bostanlı'nın meşhur midyecilerinden birer gecede çıkan atık kabuklarını bana ayırmalarını rica ettim. Sağ olsunlar beni kırmadılar. Topladığım kabukları yıkayıp kuruttuktan sonra kırdık ve toz haline getirip 'binder' dediğimiz birleştirici bazı malzemeler ile denemeye başladık. Ortaya güzel sonuçlar çıktı. Tez konum da olduğu için projenin bitmesine 2 senem var. Öte yandan, projenin uygulamaya geçebilmesi için maddi desteğe de ihtiyaç var. Projeyi bir fikirden çıkarıp uygulama haline getirirken birlikte yürüdüğümüz arkadaşlarım, hocalarımla birlikte İzmir adına bu projeyi hep birlikte yapmak ise şu an en büyük hayalim. Deniz benim yaşam alanım, varoluş sebebim. Bu nedenle de bu proje bir tez konusu olmanın çok ötesinde. Yerel yönetimlerden de projeme destek bekliyorum. Ancak, bu şekilde projem sürdürülebilir hale gelebilir" dedi.

    KADINLAR İÇİN DALIŞ TURLARI
    Ayrıca, dalış eğitmeni olarak deniz ve kadın konulu çalışmalar da yaptığını söyleyen Özger, "Daha önce dalış yapmamış kadınlarıyla birlikte dalış turu düzenleyip elde edilen tüm geliri 'Kadın Cinayetlerini Durduracağız' platformuna bağışlıyorum. Bunu da artık İzmir Büyükşehir belediyesi desteği ile daha farklı yaş gruplarına yönelik bir gençlik hareketine dönüştürmek üzereyiz" diye konuştu.
    (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow