hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Önemli turizm rotalarından biri olan Yedi Kiliseler, Ege Bölgesi'ne turist çekiyor

    Önemli turizm rotalarından biri olan Yedi Kiliseler, Ege Bölgesine turist çekiyor
    expand

    Önemli turizm rotalarından biri olan Yedi Kiliseler, Ege Bölgesi'ne turist çekiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kenan YEŞİL/ DHA, (İZMİR)-İZMİR'de yapılan 'Yedi Kiliseler Kültür Rotası Paneli'nde, Hristiyan dünyası tarafından büyük önem verilen ve kutsal kitapları İncil'de adı geçen Yedi Kiliseler'in, Ege Bölgesi için önemli bir turizm rotası olduğu vurgulandı. Ayrıca, Yedi Kiliseler'in önemli bir turist çektiği ve ziyaret için gelen turistlerin konaklama gün sayısının arttığı ifade edildi.

    İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliği ile İZTO toplantı salonunda 'Yedi Kiliseler Kültür Rotası Paneli' gerçekleştirildi. Hristiyan dünyası tarafından büyük önem verilen ve kutsal kitapları İncil'de adı geçen Yedi Kiliseler'in önemi yanı sıra kültür ve inanç turizmi açısından potansiyeli panelde konuşuldu. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Murat Karaçanta ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeşler'in açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytuğ Arslan moderatörlüğünde, Laodikya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, panele online olarak katıldı ve Yedi Kiliseler'den biri olan Laodikya ile ilgili bilgi verdi. Antik Smyrna Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy ise Smyrna ile ilgili sunum yaptı. İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade ve Kültür ve İnanç Turizmi Derneği Başkanı Levent Oral ise Yedi Kiliseler'in turizme olan katkılarını aktardı. Ayrıca panele, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak ve online olarak Deniz İl Turizm Müdür Yardımcısı Hayrullah Akgün katıldı.

    İZMİR TURİZMİNDE 2019'A GÖRE YÜZDE 20 ARTIŞ YAŞANDI
    Panelin açılışında konuşan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Murat Karaçanta, İzmir turizmindeki son verileri paylaştı. İzmir'deki turist sayısında 2019 yılına göre yüzde 20 artış yaşandığını dile getiren Karaçanta, ilk 11 ayda 1 milyon 416 bin yabancı turist sayısına ulaşıldığını söyledi. Tüm dünyada turizmde daralma olmasına rağmen Türkiye'de yüzde 30'a varan bir artış olduğuna dikkat çeken Karaçanta, aynı zamanda turizm gelirlerinin de arttığını belirtti. İzmir'in, İncil'de adı geçen Yedi Kiliseler'in 3'üne de ev sahipliği yapan önemli bir inanç turizmi merkezi olduğunu vurgulayan Karaçanta, "Diğer 4 kilisenin Manisa ve Denizli illerimizde olması, İzmir'i Yedi Kiliseler Kültür Rotası'nın başlangıç noktası olması anlamında da önemini artırmaktadır. Alışılmış turizm dışına çıkılmakta alternatif turizmlere olan talep giderek artmaktadır" dedi.

    'LAODİKYA'DA PANDEMİ SONRASINDA ZİYARETÇİ AKINI YAŞADIK'
    Laodikya Antik Kenti'nin, Roma İmparatorluğu döneminde Asya'nın en zengin kenti olması ve Yedi Kiliseler'den 7'nci kilise olması gibi iki önemli özelliği olduğunu belirten Laodikya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Leodika Kilisesi'nin Hristiyan dünyasında bilinmeyen bir yapı olduğunu belirtip, farklı yapıldığına değindi. Pandemi sonrasında Laodikya'da müthiş bir ziyaretçi akını yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Şimşek, kente gelen ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğunu din turizmi oluşturduğunu belirtti. İzmir'de somut olarak arkeolojik miras kilise görmenin mümkün olmadığını dile getiren Antik Smyrna Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy ise ancak bir takım izleri takip ederek İzmir kiliselerinin yeri konusunda bir takım fikirlerin olabileceğini söyledi. Saint Polikarpus mezarı ve Saint Jean Kilisesi yeri konusunda bazı izleri takip ederek tahmin edilebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Ersoy, ayrıca eski dönemlerde de İzmir'de Yahudilerin olduğunu ve İzmir'de bazı yazıtlarda havra olduğunu ilişkin bilgi okuduklarını söyledi.

    'EN SADIK TURİSTLER İNANÇ TURİZMİNDE'
    İnanç turizminin, inanç amacıyla seyahat eden turistler tarafından yapıldığını ve bunların sadık turistler olduğunu vurgulayan İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Macit Şaşzade, Yedi Kiliseler'in bu açıdan önemli olduğunu belirtip, "En ufak deprem, siyasi kaos olsun kültürel turlar kesilir ama inanç turizmi kesilmez. Bu bütün dünya tarihinde baktığımızda böyledir. Eğer inanç söz konusuysa, en son iptal edilenler inanç turlarıdır" dedi.

    'LAODİKYA ANTİK KENTİ'NDE HER AY 2 AYİN YAPILIYOR'
    Yedi Kiliseler konusunda rakipsiz olduklarını söyleyen Kültür ve İnanç Turizmi Derneği Başkanı Levent Oral, son dönemde Yedi Kiliseler için İzmir'e gelen turistlerin konaklamaya başladığını aktardı. Laodikya Antik Kenti'nde yapılan ayin sayısına ilişkin bilgi veren Deniz İl Turizm Müdür Yardımcısı Hayrullah Akgün, ayda iki defa ayinlere izin verildiğini söyledi. Yedi Kiliseler'in kültür rotası olarak turizme çok önemli katkı sağladığını vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özkardeşler, İzmir'deki turizmin çeşitlendirilmesi, gelen turistin bir gün daha uzun kalmasını sağlamak en önemli hedeflerinden biri olduğunu anlattı.(DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow