hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tire'de Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi açıldı

    Tirede Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi açıldı
    expand

    Tire'de Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi açıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dilek Acar GÜLEÇ/ TİRE (İzmir), (DHA)-İZMİR'in Tire ilçesinde, 'Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi' törenle açıldı. Zeybekler tarihi ve kültürü ile milli mücadele dönemini yansıtan çok sayıda envanteri bünyesinde bulunduran müzenin açılışında konuşan Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, "Tire Belediyesi Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek zeybek müzesidir. Aynı zamanda İzmir'deki tek Kuvayı Milliye müzesidir" dedi.

    Tire Belediyesi tarafından Türkocağı Caddesi'nde İzmir Büyükşehir Belediyesince restore edilen binada kurulan Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi, törenle açıldı. Açılış öncesi Tire Rahvan At Spor Kulübü, Altı Eylül Efeler Derneği, Menderes Halk Eğitimi Merkezi Zeybek Ekibi, Tire Halk Eğitimi Merkezi Zeybek Ekipleri ve Tire Belediyesi Zeybek Ekibi, Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Zeybek grupları kortej eşliğinde Türk bayrağı açarak Atatürk Caddesi, Gümüşpala Caddesi, Türkocağı Caddesi üzerinden Zeybek Müzesi'ne ulaştı. Burada düzenlenen açılışa Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Kültür ve Turizm İzmir İl Müdürü Murat Karaçanta, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Sefa Yıldırım, İlçe hakimi Muhammet Ali Okur, İlçe Jandarma Komutanı Okay Cansu, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Canpolat, İlçe Müftüsü Abdullah Kır, Tire Müze Müdürü Şehmus Tekin, Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Delikanlı, Belediye Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve Tireliler katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu birer konuşma yaptı. Zeybek gösterilerinin ardından Müzenin açılış kurdelesini protokol üyeleri kesti. Kurdele töreninin ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar müzeyi gezdi.

    'MÜZEMİZ ÇOK ÖZEL BİR UNVANA SAHİP'
    Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, "Büyük Türk milleti tarih boyunca pek çok kahraman evlat yetiştirmiştir. Bu kahraman evlatlarımızın en seçkinlerine de zeybek adı verilmiştir. Bildiğiniz gibi zeybeklik yüzlerce yıl boyunca Batı Anadolu coğrafyasının en ücra köşesine kadar nüfuz eden tarihsel bir olgudur. Yöremizde milletimizin en önemli ve kadim folklorik değeri Kuvayı Milliye'nin temeli milli mücadelenin kurucu gücüdür. Bu kıymetli ata mirasını yaşatmak bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Tire Belediyesi Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi aracılığıyla bize nasip olmuştur. İki yıllık hummalı çalışma neticesinde, İzmir Büyükşehir Belediyemizin restore ettiği bu tarihi mekanda zeybeklere ait yüzlerce tarihi materyal bulunan müzemiz çok özel bir unvana sahiptir. Tire Belediyesi Kuvayı Milliye ve Zeybek Müzesi, Türkiye'nin ilk ve tek zeybek müzesidir. Aynı zamanda İzmir'deki tek Kuvayı Milliye müzesidir" dedi.

    Müzede, Milli Mücadele dönemine ait el dikimi Türk bayrağı, Kuran-ı Kerim, tüfekler, tabancalar, zeybek kıyafetleri, cephelerde bulunan mermiler, kalpaklar, Tireli Tabip Binbaşı Mustafa Sakarya'ya ait tıbbi araç gereç ve kimlikler, süngüler, Tire Kuvayi Milliyesi'ne mensup kişilerin bal mumu heykelleri, mataralar, dürbünler gibi çok sayıda tarihi değeri olan eser sergileniyor.(DHA)

    FOTOĞRAFLI  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow