hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Torbalı'da ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak için buğdayın ardından nohut da yetiştirildi

    Torbalıda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak için buğdayın ardından nohut da yetiştirildi
    expand

    Torbalı'da ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak için buğdayın ardından nohut da yetiştirildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İbrahim DANIŞ / TORBALI (İzmir), (DHA) - İZMİR'in Torbalı ilçesinde belediye ait tarlalarda buğdayın ardından şimdide nohut yetiştirildi. Deneme amaçlı 35 dekar alana ekilen nohuttan elde edilen 6.3 ton mahsulün bir bölümü tohumluk olarak ayrıldıktan sonra kalanı ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere 1'er kilo olacak şekilde paketlendi.

    Torbalı Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde araştırmacılarla görüştü. Gerekli incelemelerden sonra belirlenen araziye leblebi yapımına da uygun olan, 'Sarı 98' türündeki nohut ekimi yapıldı. Deneme amaçlı olarak 35 dekar alana ekim yapıldı. Üretim safhasında gerekli ilaçlama ve bakım çalışmaları da yapıldı. Deneme amaçlı ekimden ardından 6.3 ton nohut hasadı yapıldı. Elde edilen mahsulün bir kısmı önümüzdeki yıl 60 dekar alana ekim yapılması için tohumluk olarak ayrılırken, kalan kısmı ise 1 kilogramlık olacak şekilde paketlenip, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Torbalı Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'ne teslim edildi.
    Elde edilen nohutların, karakılçık buğdayından elde edilen un, yine karakılçık ve diğer buğday türlerinden elde edilen bulgur, yine belediyeye ait bahçelerden elde cevizlerden yapılan reçel ve toplanan zeytinlerle birlikte 'Halkın Tarlasından Halkın Sofrasına' sloganıyla ihtiyaç sahiplerinin sofralarındaki yerini alacak.
    Tarımın bu ülkenin geleceği olduğunu savunan Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, "Her ne kadar bu proje 'Halkın Tarlasından Halkın Sofrasına' sloganını taşısa da bu aslında tarımın devamlılığını, üretimin önemini de ortaya çıkaran bir proje. Ürettiğimiz ürünleri ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ulaştırırken bir yandan da ovaya yeni ürünler kazandırıyoruz. Torbalı topraklarında çok karlı bir ürün olan nohutun üretilebileceğini, ata tohumumuz olan karakılçık buğdayından çok lezzetli bulgur yapılabileceğini gösterdik. İlçede 30 yılı aşkın süredir yemek sanayisi alanında hizmet veriyorum, iddia ediyorum ömrümde bu kadar lezzetli bir bulgur yemedim. Torbalı'nın artık karakılçık bulguruyla da anılması için elimizden geleni yapacağız" dedi. Başkan Tekin, ayrıca üreticiye tohum desteği sağlamaya devam edeceklerini de kaydetti. (DHA)

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow