hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kahramanmaraş'ın 'Gizemli cenneti' Yeşilgöz'e yeni tesisler

    Kahramanmaraşın Gizemli cenneti Yeşilgöze yeni tesisler
    expand

    Kahramanmaraş'ın 'Gizemli cenneti' Yeşilgöz'e yeni tesisler

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMARA, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediyesi, doğa hem kaynağı hem de suyunun renginin nedeni belirlenemediği için 'Gizemli cennet' olarak adlandırılan doğa harikası Yeşilgöz Mesire Alanı'na yapacağı turizm tesislerinin temelini törenle attı. Başkan Hayrettin Güngör, tesislerin hayata geçtiğini Yeşilgöz'ün hem ziyaretçi sayısının artacağını söyledi.

    Merkez Onikişubat ilçesinin Tekir Mahallesi'nde yer alan ve suyu 20 metre derinliğindeki obruktan çıkarak Tekir Deresi'yle birleşen Yeşilgöz Mesire Alanı'nı geçen yıl Kahramanmaraş Oran Bölge Müdürlüğü'nden aldıktan sonran çevre düzenlemesini yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin gizemli cennetine yeni tesisler yapıyor. Restoran, kafeterya, mescit, lavabo ve otoparktan oluşan tesislerin temeli ise törenle atıldı.

    Törende konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Yeşilgöz'ün sadece Kahramanmaraş’ın değil Türkiye’nin gözbebeği olduğunu söyledi. Yeşilgöz'ün turizm potansiyelini artırmak adına ilk olarak çevre düzenlemesini tamamlayıp yeni sosyal donatı alanları kazandırdıklarını ifade eden Güngör, "İlk etap çalışmalarımızın toplam maliyeti 5 milyon lira. Hamdolsun şimdi de ikinci etap çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz. Bölgenin doğasına uygun bir proje başlattık. Yeşilgöz’e yeni bir yeme içme mekânı ve sosyal donatı alanları kazandırıyoruz. Altyapı çalışmaları ile birlikte bu projemizin toplam maliyeti ise toplamda 34 milyon lira. Bu projemizi de hayata geçirmemizle birlikte Yeşilgöz çok büyük bir cazibe alanı olacak. Markalaşmaya çok önem veriyoruz. Yeşilgöz’ü de markalaştırmak için gayret ediyoruz. Yeşilgöz’ü temsil eden bir logo oluşturduk. İnşallah Yeşilgöz, ismiyle bir marka olacak. Bugün temelini atacağımız tesislerin ve yatırımların Tekir’e ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Sloganımız şu: Dünyanın gözü Kahramanmaraş’ta, o da Yeşilgöz’de" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından tesislerin temeli atıldı.

    SUYUN RENGİ VE KAYNAĞI GİZEMİNİ KORUYOR

    Yeşilgöz, doğal güzelliğinin yanında gizemi ile de doğa severlerin ilgisini çekiyor. Bu nedenle de 'Gizemli cennet' olarak adlandırılan Yeşilgöz'ün suyun renginin nasıl aldığı ve suyun kaynağı gizemini koruyor. Suyun kaynağını tespit edebilmek için 2008'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Sualtı Topluluğu ile Anadolu Speleoloji Grubu Derneği'nden (ASPEG) 16 kişilik bir ekip dalış gerçekleştirdi ama kaynağı bulamadı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Sualtı Arama Kurtarma Ekibi de yaptığı dalışta 20 metre derinlikte obruktan sonra 3 metre genişliğindeki koridora ulaşıp 135 metreye ilerledi. Gittikleri son noktada da derinlik 47.5 metreyi buldu ancak suyun kaynağını onlar da tespit edemedi.

    Yeşilgöz'ün bir diğer gizemi  de rengi. Kimileri rengini çevresindeki ağaçlardan aldığını, kimileri derinliğinden, kimileri ise güneş ışınlarının suya düşüş açısından kaynaklandığını söylese de bugüne kadar ortaya bilimsel bir kanıt konulamadı.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow