hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kahramanmaraş'ta, 'cin mısırı' hasadı başladı

    Kahramanmaraşta, cin mısırı hasadı başladı
    expand

    Kahramanmaraş'ta, 'cin mısırı' hasadı başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- TÜRKİYE'nin cin mısırı üretiminin yüzde 83'ünün yapıldığı Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hasat başladı. Hasadı yapılan mısırların Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere 26 ülkeye ihraç edildiğini belirten Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, cin mısırı üretiminin daha da artması için üreticileri destekleyeceklerini söyledi.
    Cin mısır üretiminde Türkiye'de lider konumda olan Elbistan'da biçerdöverler hasat için tarlalara girmeye başladı. Çiftçiler, 70 bin dönümde ekili olan ve hasadı yapılan mısırları, iç piyasanın dışında dünyaya da ihraç ediyor. Karaelbistan Mahallesi'nde çiftçi Necdet Er'in tarlasında mısır hasadına katılan Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, bereketli bir yıl geçirdiklerini söyledi. Türkiye'de lider konumda oldukları için cin mısırına önem verdiklerini ifade eden Gürbüz, "Özellikle patlamış mısırda Türkiye rekoltesinin yüzde 83'ünü Elbistan karşılıyor. Bu çok büyük bir oran ve üretimin büyük bir kısmı da ihracata gidiyor. Hem ülke ekonomisine büyük bir girdi sağlıyor, hem de ülkemizdeki ihracatın karşılanması noktasında büyük bir açığı kapatıyor. Çiftçilerimiz, hükümetimizin yapmış olduğu teşviklerden son derece mutlu ve memnun. Alım fiyatlarının açıklanması onları mutlu etti. Bu sene özellikle hasadın da çok iyi olması yüzümüzü güldürdü diyebilirim" dedi.

    "ÇİFTÇİMİZ İÇİN DESTEK PAKETİMİZ OLACAK"

    Gelişen dünyada artık belediyelerin yol ve kaldırım yapmanın ötesine geçtiğini, Elbistan Belediyesi olarak da bu kapsamda ekonomiye katkı sağlayan her sektöre destek ve yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Mehmet Gürbüz, şöyle devam etti:

    "Patlamış mısır üretimi yapan çiftçilerimize destek noktasında Tarım ve Orman Bakanlığımızla eşgüdümlü çalışıyoruz. Üreticiye destek verme adına biz de önümüzdeki günlerde bir destek paketi açıklayacağız, çiftçilerimizin yanında olduğumuzu hissettireceğiz. Yerel idareler sadece yol kaldırım gibi işlerle ilgilenmiyor, artık yereldeki kalkınmanın da lokomotif gücü. Bizim en büyük sahip olduğumuz değer tarım. Elbistan ovası çok bereketli bir ova dolayısıyla bu anlamda çiftçimizi destekleyeceğiz, üretimi, rekolteyi daha da artırmak için var gücümüzle çalışacağız."

    "26 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYORUZ"

    Elbistan'da cin mısırı üretimine ilginin her geçen yıl arttığını belirten Gürbüz, bu çerçevede yapılan yatırımların çoğununda mısırın ihracatına yönelik olduğunu kaydetti. Elbistan'da üretilen mısırın sadece iç piyasada tüketilmediğini anlatan Mehmet Gürbüz, "Elbistan'da hasadını gerçekleştirdiğimiz patlamış mısır, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 26 ülkeye ihraç ediliyor. Bun anlamda ülkemizde özellikle vergi rekortmenleri arasına giren çok fazla tarımsal ihracat yapan Elbistanlı firmamız var. Elbistan artık tarımsal üretim noktasında yatırımcılar için de bir cazibe noktası. Ülkemizdeki birçok markanın Elbistan'da yatırım yaptığını görebiliyoruz. Özellikle organize sanayimiz de bu anlamda çok güçlendi. Tarım ve hayvancılığa dayalı Besi Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına yönelik aşamalarını tamamladık. Önümüzdeki günlerde inşallah oraya da yeni yatırımcılar alacağız, büyük bir organizenin de temellerini atmış olacağız" diye konuştu.

    Çiftçiler de bu sene ki verimden memnun olduklarını söyledi. Yaklaşık 25 yıldır cin mısırı ekimini yaptığını belirten çiftçilerden Necdet Er, "Bu sene 400 dönüm cin mısırı ektim ve verimi de çok güzel. Dönüm başında 850- 900 kilo alıyoruz. Hasadımız devam ediyor ve bereketli bir yıl geçiriyoruz" dedi.

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow